ROLE MODELS

Iρανές survivors επιθέσεων με όξύ γίνονται μοντέλα και στέλνουν το πιο δυνατό μήνυμα

Η Atefe Ekberzade η Masume Ataei και η Leyla Karibpur με τη σχεδιάστρια Amen Hadem στην Τεχαράνη. Fatemeh Bahrami/Anadolu Agency via Getty Images/Ideal Image

Η Ιρανή σχεδιάστρια μόδας Amen Hadem ζει σε μία χώρα όπου οι επιθέσεις με οξύ κατά των γυναικών κυμαίνονται μεταξύ 60 και 70 κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα στατιστικά του υπουργείου υγείας της. Η Amen Hadem ήταν δημοσιογράφος πριν ασχοληθεί με το σχέδιο μόδας κι έτσι έχει μελετήσει από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι για τις Ιρανές survivors επιθέσεων με οξύ να συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά χωρίς να περιθωριοποιούνται από τα κοινωνικά ταμπού. Η ίδια τους δίνει μία τέτοια ευκαιρία.

Η Amen Hadem επιλέγει και προσλαμβάνει ως μοντέλα Ιρανές survivors επιθέσεων με οξύ για να τις βοηθήσει στην επανένταξή τους στην κοινωνία και το κάνει χωρίς να κρύβει τα σημάδια που οι επιθέσεις άφησαν στο πρόσωπο των γυναικών αυτών. Για εκείνη άλλωστε, η κίνησή της να εντάξει ως μοντέλα Ιρανές survivors επιθέσεων με οξύ στα fashion shows της, είναι η πιο ισχυρή απάντηση στους δράστες αυτών των επιθέσεων καθώς ακυρώνει τους σκοπούς τους.

Εκείνοι ήθελαν να τους στερήσουν την ομορφιά τους και να τις αναγκάσουν να ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους μακριά από τα βλέμματα των άλλων. Η Amen Hadem ξέρει ότι η ομορφιά των γυναικών αυτών, όχι απλά δεν χάθηκε, αλλά έγινε αγέρωχη, χάρη στη δύναμη που χρειάζεται για να επιβιώσουν.

Ιρανές survivors επιθέσεων με οξύ Η Masume Atayi. / Fatemeh Bahrami/Anadolu Agency via Getty Images/Ideal Image
Η Masume Atayi.

H Masume Attaie είναι μία από τις survivors επιθέσεων με οξύ που επιλέχθηκαν ως μοντέλα από τη σχεδιάστρια. Ο πεθερός της, την τύφλωσε ρίχνοντας οξύ στο πρόσωπό της και ποτέ δεν δικαιώθηκε για την επίθεση που της έκανε όταν ζήτησε διαζύγιο από τον σύζυγό της και γιο του. Στο τέλος, η οικογένεια του δράστη την απείλησε ότι θα επιτεθεί και στον γιο της με τον ίδιο τρόπο αν επεδίωκε την δίωξή του. «Διάλεξα τον γιο μου αντί της δικαιοσύνης», είπε σε συνέντευξή της σύμφωνα με τη Daily Mail.

«Όταν καταστρέφεται η ομορφιά στο πρόσωπο μίας γυναίκας, είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να το αποδεχτεί και να επιστρέψει στην κοινωνία», πρόσθετε το μοντέλο που έχει ξεκινήσει να συνεργάζεται με τη σχεδιάστρια από το 2018. Η ίδια είναι αποφασισμένη ότι δεν θέλει να την καθορίζει η επίθεσή αυτή, ούτε τα αποτελέσματά της. Θέλει να μείνει γνωστή ως καλλιτέχνης και μοντέλο.

Ένα ακόμα μοντέλο της Amen Hadem, η Leyla Karibpur, δέχθηκε επίθεση έξω από τον χώρο εργασίας της πριν από 4 χρόνια, ενώ μέχρι σήμερα δεν ξέρει τον λόγο. «Ο κόσμος δεν έχει αποδεχθεί ακόμα το πρόσωπό μου. Προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να έχω επιτυχία σε αυτή τη δουλειά», είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ, η survivor.

Ιρανές survivors επιθέσεων με οξύ H Leyla Karibpur. / Fatemeh Bahrami/Anadolu Agency via Getty Images/Ideal Image
H Leyla Karibpur.

Στο Ιράν οι επιθέσεις με οξύ είναι πολύ διαδεδομένες. Δεκάδες γυναίκες έχουν δεχθεί επιθέσεις τα τελευταία χρόνια, από μέλη της οικογένειάς τους ή ίσως από σκληροπυρηνικούς πιστούς του νόμου του Ισλάμ. Κάπως έτσι, το 2019 η βουλή του Ιράν πέρασε έναν νόμο που προβλέπει την επιβολή θανατικής ποινής για δράστες «επιθέσεων με οξύ που στοχεύουν να επιφέρουν τρόμο και αστάθεια στην κοινωνία».

H Amen Hadem θεωρεί αδιανόητο οι γυναίκες αυτές να αποκλείονται από την κοινωνία μόνο και μόνο εξαιτίας των εγκαυμάτων που υπέστησαν. Η ίδια είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να τις βοηθήσει. Μάλιστα σύμφωνα με το ΑΠΕ, προτρέπει και συναδέλφους της να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Η Atefe Ekberzade, ένα από τα μοντέλα της Amen Hadem. / Fatemeh Bahrami/Anadolu Agency via Getty Images/Ideal Image
Η Atefe Ekberzade, ένα από τα μοντέλα της Amen Hadem.

Όσο για το λευκό που συχνά φορούν τα μοντέλα της, για εκείνη «είναι το σύμβολο της αρχής των πάντων. Είναι το χρώμα της αθωότητας και της δικαιοσύνης», όπως εξήγησε.