ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the mentor: Το περιβάλλον στη δουλειά δεν είναι καλό, αλλά φοβάμαι να την αφήσω. Τι να κάνω;

Pexels

Το περιβάλλον στη δουλειά μου δεν είναι καλό, όμως φοβάμαι να αφήσω την ασφάλεια μιας σίγουρης δουλειάς, για κάτι καινούργιο που δεν ξέρω αν θα είναι καλύτερο.

Απαντά η mentor του Women On Top, Αναστασία Καραμούζη, Marketing Professional, Mentoring & NLP Practitioner

Καταρχάς, να ξεκινήσω λέγοντας πως όποια απόφαση και να πάρεις αξίζει να σκεφτείς πως είναι η καλύτερη απόφαση για εσένα τη δεδομένη στιγμή με τα δεδομένα που έχεις. Στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν υπάρχει ένα απλό ΝΑΙ φύγε ή ΌΧΙ μείνε: οι λόγοι που θα επιλέξεις εσύ ότι παίζουν σημαντικό ρόλο για εσένα είναι αυτοί που θα σε βοηθήσουν να υποστηρίξεις ό,τι κι αν αποφασίσεις.

Εδώ θα μου επιτρέψεις να αποδομήσω το ερώτημά σου (κάτι που με βοηθάει πάντα όταν έχω τέτοιου είδους διλήμματα), ώστε να γίνουν τα πράγματα πιο ξεκάθαρα:

«Το περιβάλλον στη δουλειά μου δεν είναι καλό…»

• Θα σε βοηθήσει να ορίσεις τι ακριβώς δεν είναι καλό για σένα. Πολλές φορές πέφτουμε στην παγίδα να χαρακτηρίσουμε κάτι (καλό/κακό/τοξικό κτλ), χωρίς να μας είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς σημαίνει αυτό για εμάς. Για παράδειγμα, είναι το πλαίσιο συνεργασίας με συναδέλφους ή προϊστάμενο; Είναι οι παροχές που προσφέρει η εταιρεία ή οι προοπτικές εξέλιξης που δεν έχει; Είναι γενικότερα η κουλτούρα της εταιρείας; Είναι το αντικείμενο ή/και η καθημερινότητά σου;
Με τι πρόθεση βρέθηκες στη συγκεκριμένη δουλειά; Σε διάλεξε ή τη διάλεξες; Πού βρίσκεσαι σήμερα σε σχέση με την αρχική σου πρόθεση; Για παράδειγμα, μπορεί το πλαίσιο συνεργασίας να μην είναι ιδανικό, αλλά να σου προσφέρει κάτι άλλο που αποτελεί προτεραιότητα για εσένα, όπως – για παράδειγμα- το χτίσιμο του βιογραφικού ή η ασφάλεια που αναφέρεις.
Ποιες θεωρείς ότι είναι οι ιδανικές συνθήκες σε ένα εργασιακό περιβάλλον; Αν είχες την ευκαιρία να φτιάξεις το ιδανικό πλαίσιο, ποιο θα ήταν αυτό;

Προσπάθησε να απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα γραπτώς! Όταν καταγράφουμε τις σκέψεις μας, καθρεφτίζονται πολύ καλύτερα μπροστά μας πράγματα που μπορεί να μην είχαμε δει προηγουμένως.

«… όμως φοβάμαι να αφήσω την ασφάλεια μιας σίγουρης δουλειάς…»

Μόνο εσύ ξέρεις πόσο ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων σου είναι η ασφάλεια, και οι απαντήσεις σου στα παραπάνω ερωτήματα θα σε βοηθήσουν να το κάνεις ακόμη πιο ξεκάθαρο μέσα σου. Για παράδειγμα, μπορεί η δουλειά που έχεις τώρα να σου προσφέρει ασφάλεια, αλλά να είναι πιο σημαντικό για σένα, να έχεις μια εργασία όπου νιώθεις ότι παράγεις έργο ή ότι δημιουργείς κάτι. Αυτό σημαίνει πως ήρθε η ώρα να σχεδιάσεις προσεκτικά τα επόμενα βήματά σου.

«…για κάτι καινούργιο..»

Το έχεις βρει ήδη ή είναι κάτι που το αναφέρεις, θεωρώντας ότι η τωρινή εργασία προσφέρει ασφάλεια και σε δυσκολεύει να κινηθείς προς κάτι άλλο; Αν το έχεις βρει, τότε προσπάθησε να έχεις περισσότερες απαντήσεις για το κατά πόσο εξασφαλίζει/ανταποκρίνεται στις επιθυμίες και τις ανάγκες σου.

«…. που δεν ξέρω αν θα είναι καλύτερο»

Και πότε δεν θα το μάθεις αν δεν δοκιμάσεις! Κάθε αλλαγή που κάνουμε ή δεν κάνουμε έχει κάποιες συνέπειες για εμάς που ποτέ δεν είμαστε σε θέση να τις γνωρίζουμε από πριν. Θα σε βοηθήσει σίγουρα να μιλήσεις με άτομα που έχουν βρεθεί στη θέση σου και έχουν αποφασίσει είτε να παραμείνουν, είτε και να κινηθούν προς κάτι άλλο. Αν έχεις ήδη στο μυαλό σου προς τα πού θα ήθελες να μετακινηθείς, αναζήτησε μια μέντορα πάνω στο πεδίο που σε ενδιαφέρει, η οποία θα μοιραστεί μαζί σου τη δική της εμπειρία, θα σε υποστηρίξει και θα σε καθοδηγήσει στα επόμενά σου βήματα.

Καλή επιτυχία σε ό,τι και αν αποφασίσεις!

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.