ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the mentor: Πώς μπορώ να δικαιολογήσω στο βιογραφικό μου ένα μεγάλο εργασιακό κενό λόγω μητρότητας;

Pexels

Πώς μπορώ να δικαιολογήσω στο βιογραφικό μου ένα μεγάλο εργασιακό κενό λόγω μητρότητας;

Απαντά η mentor του Women On Top, Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ

Αν και η εμπειρία κάθε μίας είναι ξεχωριστή, θα ήθελα να μοιραστώ την «εργασιακή εμπειρία» που απέκτησα μένοντας στο σπίτι για δέκα χρόνια, για να μεγαλώσω τα δύο παιδιά μου πριν κάνω καριέρα.

Η γονεϊκότητα στο σύνολο της είναι από τα πιο σύνθετα, πολυεπίπεδα και απαιτητικά έργα που μπορεί να αναλάβει ένας άνθρωπος, μιας και ο στόχος είναι η ανατροφή ενός άλλου ανθρώπου. Εκπαιδευόμαστε σε διάφορα επαγγέλματα για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της δουλειάς, ίσως αφιερώνουμε και κάποια χρόνια σε μετεκπαιδεύσεις όπως μεταπτυχιακά για παράδειγμα, αλλά ακόμη αναρωτιόμαστε πώς θα «δικαιολογήσουμε» το μεγάλωμα των ανθρώπων.

Ας δούμε λοιπόν, μεταξύ άλλων, τι μαθαίνουμε και τι εμπειρία αποκτάται από την ανατροφή παιδιών, που άριστα ταιριάζει στις περιοχές του management, αλλά και στις αρχές της ηγεσίας.

Ομαδικότητα: Η οικογένεια αποτελεί μια ομάδα, στην οποία μαθαίνουμε να λειτουργούμε και να συνυπάρχουμε ως μέρος της και να προσπαθούμε από κοινού για την επίτευξη των στόχων της.

Οργάνωση και διαχείριση χρόνου: Η καθημερινότητα, όταν έχουμε παιδιά, χρειάζεται άριστο προγραμματισμό, καλή οργάνωση και διαχείριση πολλαπλών – και ταυτόχρονων- υποχρεώσεων και απαιτήσεων. Ο προγραμματισμός μάλιστα «δοκιμάζεται» πολλές φορές γιατί απαιτεί συχνά ευελιξία και δημιουργία εναλλακτικών λύσεων (ασθένειες παιδιών, αλλαγή σχολικών προγραμμάτων κλπ.). Η ικανότητά μας να είμαστε ευέλικτες/οι και εφευρετικές/οί είναι καθοριστικής σημασίας, τόσο για την ομαλή λειτουργία της ομάδας, όσο και για την επίτευξη των ατομικών και συλλογικών της στόχων.

Δημιουργία αξιών, κουλτούρας και υγιών προτύπων: Η δική μας συμπεριφορά δημιουργεί, χτίζει και αντικατοπτρίζει τις αξίες που θέλουμε να εμφυσήσουμε στην ομάδα. Αν εμείς δεν επιδεικνύουμε για παράδειγμα ακεραιότητα και υπευθυνότητα, τότε πώς θα μπορούν και τα μέλη της ομάδας μας, εν προκειμένω τα παιδιά μας, να υιοθετήσουν και να αναπτύξουν τέτοιες συμπεριφορές;

Ηγετικές δεξιότητες: Από την αρχή της ανατροφής των παιδιών, κάθε γονιός ή/και φροντιστής/ρια καλείται να αποκτήσει ηγετικό ρόλο, ώστε να καθοδηγήσει και να δείξει το δρόμο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που μπορεί να εμφανιστούν.

Δεξιότητες αποτελεσματικής επικοινωνίας: Απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία κάθε ομάδας, όπως η οικογένεια.

Συναισθηματική νοημοσύνη: Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι κλειδί για την κατανόηση και την αποτελεσματική διαχείριση μιας ομάδας. Η καθημερινότητα με ένα παιδί απαιτεί, πάνω απ’ όλα, την προσέγγισή του κυρίως μέσα από την συναισθηματική νοημοσύνη. Ακόμα και η επιλογή λογικής προσέγγισης, απαιτεί πρώτα συναισθηματική νοημοσύνη για να αντιληφθεί ο γονιός ότι αυτή (η λογική επιλογή) είναι η πιο δόκιμη λύση.

Όλα τα παραπάνω είναι μέρος της καθημερινότητάς μας όταν μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Η εκπαίδευσή μας σ’ αυτά είναι συνεχής και αδιάληπτη και η εμπειρία που αποκτάμε είναι μοναδική, αδιαμφισβήτητη και εξαιρετικά χρήσιμη όταν επανερχόμαστε στον εργασιακό χώρο.

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.