ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the mentor: Θα μετακομίσω για δουλειά στο εξωτερικό, αλλά έχω άγχος. Πώς θα προσαρμοστώ;

Pexels

Εργάζομαι ως μηχανικός υπολογιστών και σύντομα θα μετακομίσω στη Γερμανία. Χαίρομαι πολύ γι’ αυτό το βήμα, αλλά με αγχώνει η μετάβαση. Πώς θα προσαρμοστώ καλύτερα;

Απαντά η mentor του Women On Top, Έλλη Σταθοπούλου, Post-doc researcher

Κατ’αρχάς συγχαρητήρια για την απόφασή σου για μια νέα αρχή στο εξωτερικό!

Όπως σε κάθε νέο ξεκίνημα, είναι απολύτως λογικό να σε αγχώνει η μετάβαση. Δώσε στον εαυτό σου χρόνο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ακόμα και αν χρειαστείς λίγο παραπάνω από ό,τι νόμιζες στην αρχή.

Ο τομέας που αναφέρεις ότι εργάζεσαι είναι αρκετά ευρύς και ανεπτυγμένος στην Ευρώπη, οπότε σίγουρα θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη. Σε όποιο στάδιο της επαγγελματικής σου πορείας κι αν βρίσκεσαι, αυτή η μετάβαση είναι σίγουρα μια ευκαιρία να γνωρίσεις από κοντά ένα διαφορετικό τρόπο δουλειάς από αυτόν που ίσως έχεις συνηθίσει. Σε προσωπικό επίπεδο, θα γνωρίσεις μια νέα κουλτούρα, ενώ θα σου δοθεί η ευκαιρία να μιλάς σε καθημερινή βάση μια ξένη γλώσσα, είτε Γερμανικά είτε Αγγλικά.

Νομίζω πως, για να αντιμετωπίσεις το άγχος ή/και τις δυσκολίες που ίσως προκύψουν, είναι σημαντικό να σκεφτείς για ποιον λόγο θες πραγματικά να κάνεις αυτήν την κίνηση. Είναι καθαρά επαγγελματικός; Τότε σίγουρα σου προσφέρεται μια ευκαιρία που αξίζει να δοκιμάσεις και να μην τα βάλεις κάτω. Είναι ίσως και προσωπικός; Και πάλι, η ζωή σε μια ξένη χώρα είναι μια εμπειρία πολύ σημαντική στη ζωή ενός ανθρώπου. Ακόμα και αν αποφασίσεις στο μέλλον (σύντομα ή ύστερα από καιρό) να επιστρέψεις στην Ελλάδα, θα έχεις σίγουρα μάθει και δει πολλά, και η προσωπικότητά σου θα έχει διευρυνθεί.

Η κάθε πόλη και περιοχή της Γερμανίας είναι διαφορετική. Τα διαδικαστικά στην αρχή (εύρεση σπιτιού, άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, εγγραφή στα αρχεία κατοίκων “Anmeldung”) ίσως φαίνονται δύσκολα, αλλά αν τα κάνεις βήμα-βήμα θα δεις ότι τελικά δεν ήταν και τόσο. Αν ήδη γνωρίζεις κόσμο στο μέρος που πας, μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια. Αν όχι, δοκίμασε να βρεις online groups ανθρώπων που μετακόμισαν και αυτοί σε αυτό το μέρος! Αν ξέρεις ήδη τη γλώσσα, η ζωή σου θα είναι σίγουρα πιο εύκολη. Αν πάλι όχι, μην στεναχωριέσαι, με λίγη προσπάθεια μπορείς να τη μάθεις, και μέχρι να συμβεί αυτό θα μιλάς στα Αγγλικά. Στη Γερμανία, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, υπάρχουν πολλοί expats (ομογενείς) που μιλάνε μόνο Αγγλικά. Αυτό θα σε βοηθήσει να γνωρίσεις και άλλες, διαφορετικές κουλτούρες, και να ανοίξεις κι άλλο τους ορίζοντές σου. Επίσης, σε τέτοιες περιπτώσεις, πάντα βοηθάει να ξεκινήσεις και κάποια δραστηριότητα εκτός δουλειάς, όπως χορό, μουσική, μαθήματα ή σεμινάρια σε ό,τι θες! Σίγουρα υπάρχουν άπειρες ευκαιρίες, πολλά μάλιστα τα διοργανώνουν οι δήμοι.

Καταλαβαίνω ότι είναι μια σημαντική και δύσκολη απόφαση, αλλά μπορείς να θυμάσαι ότι αν δεν είναι αυτό που περίμενες, μπορείς πάντα να επαναπροσδιορίσεις τις ανάγκες σου και να πας κάπου αλλού στη Γερμανία, στην υπόλοιπη Ευρώπη ή και να επιστρέψεις στην Ελλάδα.

Καλή νέα αρχή!

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.