ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the mentor: Δουλεύω 8ωρο. Πώς να βρω χρόνο να διαβάσω για το μεταπτυχιακό μου;

Pexels

Είμαι αρκετά προβληματισμένη καθώς δουλεύω σε 8ωρη εργασία και δεν προλαβαίνω να αφιερώσω καθόλου χρόνο για διάβασμα στο μεταπτυχιακό μου.

Απαντά η mentor του Women On Top, Σοφία Κάλη, Advertising Solutions Executive

Ο προβληματισμός σου είναι πολύ λογικός! Ήταν ένα από τα θέματα που αντιμετώπισα και εγώ στην αρχή του πρώτου μου μεταπτυχιακού και τώρα -που παρακολουθώ το δεύτερο- καταλήγω στο ότι είναι δύσκολο να τα εξισορροπήσεις όλα, αλλά όχι αδύνατο! Χρειάζεται οργάνωση, σύστημα και προπαντός υπομονή και στοχοθεσία.

To πιθανότερο είναι πως όταν αποφάσισες να κάνεις αίτηση στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, είχες κάποιο λόγο και στόχο, και το ίδιο ισχύει και για την εργασία σου. Μπορείς να σημειώσεις τον λόγο που επέλεξες να τα συνδυάσεις, αλλά και τα οφέλη που περιμένεις από αυτόν το συνδυασμό, μιας και χρειάζεσαι το προσωπικό σου κίνητρο για να συνεχίσεις την προσπάθεια! Αν πάλι τίποτα δεν σου δίνει κίνητρο, ίσως δεν είναι η σωστή επιλογή το ένα εκ των δύο.

Αρχικά, καλό θα ήταν να γνωρίζει η εταιρεία που εργάζεσαι ότι συνδυάζεις δουλειά και μεταπτυχιακό. Αν η εργοδοσία σου είναι συνεννοήσιμη και, το σημαντικότερο, το μεταπτυχιακό που κάνεις είναι σχετικό με τη δουλειά σου, μπορεί, ενδεχομένως, να συνεννοηθείς, έτσι ώστε να μπορείς να είσαι πιο ευέλικτη, να μπορείς για παράδειγμα να ζητήσεις μια ημέρα άδεια (αναζήτησε το νομικό πλαίσιο γύρω από τις άδειες για μεταπτυχιακή φοίτηση)!

Ένας σημαντικός παράγοντας για το συνδυασμό μεταπτυχιακού και full-time εργασίας είναι ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός. Προγραμμάτισε την κάθε εβδομάδα σου εκ των προτέρων. Η οργάνωση και η καταγραφή των υποχρεώσεών σου, αλλά και των προθεσμιών τους, θα σε βοηθήσει να θυμάσαι τι έχεις να κάνεις καθημερινά. Ταξινόμησε το διάβασμα είτε με βαθμό δυσκολίας, είτε με βαθμό προτεραιότητας.

Περιόρισε τους αντιπερισπασμούς που μπορεί να έχεις. Ο χρόνος σου είναι πολύτιμος και θα πρέπει να τον διαχειρίζεσαι όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Για τον καλύτερο προγραμματισμό σου μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια από τα πολλά – δωρεάν διαθέσιμα- online εργαλεία που υπάρχουν. Να θυμάσαι ότι για να φτιάξεις ένα καλό και αποτελεσματικό πρόγραμμα πρέπει να τηρείς τις καθημερινές προτεραιότητές σου και να αφήνεις ελεύθερο χρόνο για να ξεκουράζεσαι.

Επίσης, καλό είναι να βάζεις μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους, με υπομονή και σύστημα. Αφού λοιπόν θέσεις τον καθημερινό σου στόχο και τον πετύχεις, τότε αφιέρωσε λίγο χρόνο να συνειδητοποιήσεις τι έχεις καταφέρει και μετά συνέχισε.

Θα πρότεινα τα παρακάτω βήματα για καλύτερο σχεδιασμό και για μια ορθότερη διαχείριση του χρόνου σου σε σχέση με το διάβασμα:
1. Θέσε τον στόχο κάθε αρχή εξαμήνου, και σπάσε τον σε επιμέρους βήματα, ώστε στις καθημερινές σου δραστηριότητες να επικεντρώνεσαι αποκλειστικά στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις που θα σε οδηγήσουν στην επίτευξή του.
2. Κάνε μια προεπισκόπηση σε αυτά που πρέπει να κάνεις και να διαβάσεις.
3. Μετά τη φάση της προετοιμασίας-προεπισκόπησης, προχώρα σε καταμερισμό χρόνου, και προγραμματισμό με ερωτήσεις σχετικές με το «τί, πότε, πώς και γιατί». Να είσαι ακριβής!
4. Τέλος, φτάνεις στη φάση της δράσης. Ξεκίνα να διαβάζεις πιο στοχευμένα πια και χωρίς κατασπατάληση ενέργειας και χρόνου.

Βέβαια, όσο και να οργανώσεις το πρόγραμμά σου, θα υπάρχουν ημέρες και περίοδοι που δε θα μπορείς να το ακολουθήσεις. Οπότε θα πρέπει να είσαι ευέλικτη και να μπορείς να το αναδιαμορφώνεις όσες φορές πιστεύεις πως χρειάζεται. Μην ξεχνάς να ορίζεις προθεσμίες με απόκλιση -1 ημέρα τουλάχιστον για να μην τρέχεις τελευταία στιγμή.

Κλείνοντας, σίγουρα θα χρειαστεί να κάνεις πολλές θυσίες. Θα πρέπει, αν θέλεις να τα καταφέρεις, να λες όχι σε ανθρώπους που δεν σέβονται τις επιλογές σου ή είναι τοξικοί. Επίσης, όχι θα πρέπει να λες και σε συνήθειες που είναι χάσιμο χρόνου, όπως το πολύωρο σκρολάρισμα! Αξιοποίησε όποιον ελεύθερο χρόνο έχεις, είτε για μελέτη, είτε ποιοτικά.

Ωστόσο, σε μια καθημερινότητα που περιλαμβάνει εργασία και μεταπτυχιακό, είναι εξαιρετικά αναγκαίο να θυμάσαι ότι είσαι άνθρωπος και όχι ρομπότ. Φρόντισε να κάνεις οτιδήποτε θα σε ανακουφίσει από την ένταση. Και μην ξεχνάς! Εάν είσαι συναισθηματικά φορτισμένη, ο εγκέφαλός σου έχει την τάση να απωθεί τις πληροφορίες και ό,τι δεν διαβάζουμε μόνο με το μυαλό. Το σώμα μας μάς βοηθά στην καλύτερη αφομοίωση της γνώσης και μας κάνει αποδοτικότερες. Γι’ αυτό καλό θα ήταν κάθε βράδυ πριν τον ύπνο να κάνεις μια άσκηση χαλάρωσης. Αν κάποιες ημέρες δεν έχεις καθόλου διάθεση για τίποτα – απλά μην κάνεις τίποτα.

Ακολουθούν και κάποια χρήσιμα links:

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.