ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the mentor: Μόλις έγινα manager και έμαθα ότι είμαι έγκυος. Πώς να το διαχειριστώ;

Pexels

Πριν λίγους μήνες ανέλαβα θέση manager στο τμήμα μου και πρόσφατα έμαθα ότι είμαι έγκυος. Δεν ξέρω πώς θα το πάρουν οι συνεργάτες μου, ούτε πώς να διαχειριστώ εγώ αυτή τη μετάβαση.

Απαντά η mentor του Women On Top, Δήμητρα Βασιλείου, Learning Consultant & Executive Coach

Συγχαρητήρια! Πριν από λίγο καιρό πήρες προαγωγή και πρόσφατα έμαθες ότι θα γίνεις μητέρα! Υπέροχα νέα. Ή μήπως όχι;

Όπως σε πολλές, έχει συμβεί και σε εμένα. Συγκεκριμένα, έμεινα έγκυος στην κόρη μου λίγες μέρες αφού ανέλαβα το πόστο της Διευθύντριας σε κατάστημα τραπέζης, σε μια εποχή εξαιρετικά απαιτητική, λόγω των απανωτών συγχωνεύσεων. Θυμάμαι σαν χθες τα αντικρουόμενα συναισθήματα εκείνης της εποχής. Χαρά και φόβος με τρομερό άγχος, ελπίδα αλλά και ενοχές.

Σήμερα μου είναι ξεκάθαρο ότι η βάση όλων των αρνητικών μου συναισθημάτων ήταν η αίσθηση ότι βρισκόμουν σε δίλημμα. Καριέρα ή μητρότητα;

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το ότι το δίλημμα αυτό είναι ψευδές. Οι γυναίκες δικαιούμαστε, εφόσον το επιθυμούμε, να ακολουθήσουμε ταυτόχρονα την επαγγελματική και προσωπική πορεία που επιθυμούμε, πάρα τις προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε.

Ας δούμε λοιπόν μαζί κάποιες από αυτές τις προκλήσεις.

Πότε να ανακοινώσω την εγκυμοσύνη μου στους συνεργάτες μου;

Όταν εσύ θα είσαι έτοιμη για αυτό. Ωστόσο, συνίσταται η ανακοίνωση να γίνει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, πρώτον γιατί η μη ανακοίνωση μιας εγκυμοσύνης από μόνη της προσθέτει άγχος, δεύτερον γιατί χρειάζεται να δώσουμε στους συνεργάτες μας επαρκή χρόνο για να προετοιμαστούν και να διαχειριστούν πρακτικά ζητήματα που θα προκύψουν. Πριν την ανακοίνωση, φροντίζουμε να έχουμε ενημερωθεί για το νομικό πλαίσιο προστασίας των εγκύων, ειδικά αν δεν υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης με τον εργοδότη και δεν αισθανόμαστε ασφαλείς.

Και μετά την ανακοίνωση τι;

Ενημερωνόμαστε για τυχόν παροχές που μπορεί να προσφέρει η εταιρεία (επιπλέον άδεια ανατροφής τέκνου, χρήση μειωμένου ωραρίου, παιδικός σταθμός στον χώρο της εταιρείας, επίδομα για πληρωμή παιδικού σταθμού ή για υπηρεσίες φύλαξης τέκνου κ.α.), έτσι ώστε να αρχίσουμε να φτιάχνουμε το πλάνο πορείας μας. Όσο πιο σύντομα καταλήξουμε σε αυτό, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσουμε να οργανωθούμε, σε προσωπικό, αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ταυτόχρονα, είναι αναγκαίο να συζητήσουμε με τους συνεργάτες μας για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει η ομάδα μας να προσαρμοστεί ομαλά στη μεταβατική αυτή περίοδο. Είναι σημαντικό για τη διατήρηση των σχέσεων εμπιστοσύνης, να ακούσουμε και τυχόν δικές τους ανησυχίες και να συμμετέχουμε στην εύρεση της βέλτιστης λύσης, χωρίς όμως να ενοχοποιούμαστε. Υπάρχει κάποιο άτομο που θα μπορούσε να μας αντικαταστήσει για όσο απουσιάζουμε; Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα μέλη της ομάδας μας ώστε να αναλάβουν κάποια από τα καθήκοντα μας για όσο χρειαστεί; Υπάρχει η δυνατότητα, κατά την επιστροφή μας απο την σχετική άδεια, να εργαστούμε με τηλεργασία ή με υβριδικό μοντέλο για μια πιο ομαλή μετάβαση και επιστροφή στην εργασία; Αυτές είναι μόνο μερικές από τις εναλλακτικές.

Kαι αν δεν πάνε όλα όπως τα προγραμμάτισα;

Αυτή είναι μια σοβαρή πιθανότητα για την οποία χρειάζεται να είσαι προετοιμασμένη, και είναι κάτι που βίωσα και εγώ προσωπικά, λόγω δύσκολης εγκυμοσύνης. Η εγκυμοσύνη είναι ένα απρόβλεπτο ταξίδι, μπορεί να χρειαστεί να απουσιάσουμε περισσότερο από ό,τι υπολογίζαμε, ή να νιώσουμε ότι οι ρυθμοί μας έχουν πέσει. Είναι αναγκαίο, αν συμβεί αυτό, πρώτες εμείς να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας με επιείκεια και να του δώσουμε το χρόνο που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει.

Η εποχή που θεωρούσαμε ότι τα στελέχη σε διευθυντικές θέσεις έπρεπε να δείχνουν παντοδύναμα και να αποκρύπτουν τη ευαλωτότητά τους έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Αν μπορούσα να γυρίσω πίσω στον χρόνο, αυτό που θα έλεγα στον τότε εαυτό μου είναι ότι το να διανύω μια εποχή κατά την οποία χρειάζομαι περισσότερη υποστήριξη, δεν με καθιστά λιγότερο ικανή στην εργασία μου.

Θα μπορέσω να επανέλθω δυναμικά;

Φυσικά! Και ίσως ακόμη πιο δυναμικά. Οι εργαζόμενες/οι που φέρνουν τα καλύτερα αποτελέσματα είναι αυτες/οί που έχουν υψηλή παρακίνηση, κι αυτή έρχεται μόνο όταν μπορούμε μέσα από την εργασία μας να εκπληρώνουμε τους επαγγελματικούς, αλλά και τους προσωπικούς μας στόχους.

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.