ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the mentor: Είμαι μικρή και οι πελάτες δεν με παίρνουν στα σοβαρά. Πώς να διεκδικήσω τον σεβασμό;

Pexels

Ως γυναίκα και μικρή σε ηλικία νιώθω ότι οι πελάτες στη δουλειά μου δεν με παίρνουν στα σοβαρά. Πώς να διεκδικήσω τον σεβασμό τους;

Απαντά η mentor του Women On Top, Μαριάννα Τζωρμπατζάκη, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.

Πρώτα πρώτα να ξέρεις ότι δεν συμβαίνει μόνο σ’ εσένα. Τώρα είσαι μικρή σε ηλικία, αργότερα μπορεί απλώς να μικροδείχνεις, να μεγαλοδείχνεις ή ποιος ξέρει τι – η λίστα είναι ατέλειωτη και τα κριτήρια αλληλοαντικρουόμενα. Το καλό είναι ότι δεν θα καταφέρεις ποτέ να τα ικανοποιήσεις όλα, γι’ αυτό μπορείς από τώρα να απαλλαχτείς απ’ την προσπάθεια.

Είναι σημαντικό να μην αγκαλιάσεις αυτά τα κριτήρια, να μην θεωρήσεις δηλαδή ότι δικαίως οι πελάτες/ισσες δε σε παίρνουν στα σοβαρά, κι αυτό δεν είναι κάτι εύκολο αν το αντιμετωπίζεις συχνά.

Δεν χρειάζεται να αλλάξεις και να γίνεις κάποια άλλη για να κερδίσεις το σεβασμό, αλλά να αφοσιωθείς στο αντικείμενο της δουλειάς σου, να είσαι όσο πιο προετοιμασμένη γίνεται, αλλά ταυτόχρονα και ειλικρινής: όταν δεν γνωρίζεις κάτι να μην φοβάσαι να το πεις. Δεν χρειάζεται δηλαδή να έχεις όλες τις απαντήσεις, αλλά όταν δεν τις έχεις είναι σημαντικό να το παραδέχεσαι, να τις ψάχνεις και να επιστρέφεις με εκείνες.

Ο σεβασμός δεν έρχεται σαν επιβράβευση της τελειότητας, αλλά σαν αναγνώρισης της ειλικρίνειας, της υπευθυνότητας και των αποτελεσμάτων.

Τα πράγματα ίσως είναι κάπως πιο δύσκολα αν οι πελάτες/ισσες με τους/τις οποίους/ες έρχεσαι σε επαφή αλλάζουν συχνότερα και δεν έχεις χρονικά την ευκαιρία να τους/τις πείσεις με τις ικανότητες και το χαρακτήρα σου ότι είσαι άξια σεβασμού. Σ’ αυτή την περίπτωση, μπορείς πιο δύσκολα να επηρεάσεις τη συμπεριφορά τους. Αν σε παρηγορεί, δεν μπορείς να τους/τις έχεις όλους/ες πάντα ευχαριστημένους/ες, χρειάζεται εσύ να μπορείς να αξιολογήσεις τη δουλειά και την προσπάθειά σου.

Επίσης, αν η έλλειψη σεβασμού γίνει ασέβεια, είναι σημαντικό να μιλήσεις για να υπερασπιστείς τον εαυτό και τη δουλειά σου. Καμιά φορά δυσκολευόμαστε να το πούμε όταν περαστεί η γραμμή, αλλά δεν χρειάζεται να δώσεις κάθε μάχη ή να μην αφήνεις τίποτα να πέσει κάτω, αν αυτό δεν ταιριάζει στο χαρακτήρα σου. Αν δεν τα καταφέρνεις μόνη σου, μπορείς να ζητήσεις την υποστήριξη ή συμβουλή ενός ή μιας καλής συναδέλφου ή προϊστάμενου.

Τέλος σου στέλνω αγωνιστικούς χαιρετισμούς και αμέριστη υποστήριξη από εμένα και από όλες τις γυναίκες (και όχι μόνο) που βρέθηκαν και βρίσκονται στη θέση σου καθημερινά. Με την προσπάθειά σου στη δουλειά και τον χαρακτήρα σου θα τα καταφέρεις!

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.