ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the mentor: Ακούω συχνά σεξιστικά σχόλια από άντρες συναδέλφους μου. Πώς να τα διαχειριστώ;

iStock

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και ακούω συχνά σεξιστικά σχόλια από άντρες συναδέλφους μου που δεν ξέρω πώς να διαχειριστώ.

Απαντά η mentor του Women On Top, Ρίτσα Μηλαθιανάκη, IT Strategist, Business Consultant, Executive Coach

Καταρχάς συγχαρητήρια που έχεις καταφέρει να έχεις φοιτήσει σε μια καταξιωμένη και αντικειμενικά «δύσκολη» σχολή, και τώρα να έχεις βρει εργασία στο αντικείμενο αυτό. Ελπίζω να έχεις συγχαρεί κι εσύ τον εαυτό σου. Αυτή σου η επιτυχία σίγουρα σημαίνει ότι έχεις τις απαραίτητες δεξιότητες και τα προσόντα για να βρίσκεσαι εκεί, άρα είσαι και αντάξια των συναδέλφων/ισσών σου.

Το ξέρω ότι δεν θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα, αλλά το επάγγελμα αυτό, ήταν – και δυστυχώς παραμένει – παραδοσιακά «ανδροκρατούμενος» χώρος, και καλό είναι να εξοπλιστείς με τα απαραίτητα εφόδια για να μπορείς να διαχειρίζεσαι τέτοιες συμπεριφορές.

Αρκετές φορές έχω δεχθεί κι εγώ σεξιστική αντιμετώπιση από άντρες και από γυναίκες συναδέλφους. Στη αρχή της επαγγελματική μου πορείας, είχα δεχθεί σχόλια για το ντύσιμό μου και το παρουσιαστικό μου. Αυτό με όπλισε με πείσμα: επικεντρώθηκα στο πώς θα ξεχωρίσω για τη δουλειά μου κι όχι για το πώς φαίνομαι. Διάβασα περισσότερο, εξειδικέυτηκα στο αντικείμενό μου, κατάφερα να εξελιχθώ στη συγκεκριμένη θέση και σύντομα να πάρω προαγωγή. Περιττό να σου πω ότι οι επικριτές μου έγιναν και οι πιο θερμοί «υποστηρικτές» μου.

Έχοντας λοιπόν βαδίσει τη διαδρομή αυτή, θα σου έδινα τις ακόλουθες συμβουλές:

#1 Εστίασε σε σένα κι όχι στους άλλους

Σε καμία περίπτωση τα σχόλια που λαμβάνεις δεν αποτελούν δικό σου θέμα, αλλά θέμα αυτών που τα κάνουν. Δεν έχεις να αποδείξεις τίποτε σε κανένα. Η πορεία του καθενός είναι δική του υπόθεση. Το μόνο που οφείλεις σε σένα, είναι να γίνεσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Βάλε τους στόχους σου, επικεντρώσου στο τι θες να πετύχεις και δούλεψε προς την κατεύθυνση αυτή. Ξεκίνα βάζοντας τους στόχους του εξαμήνου και κατάγραψέ τους: π.χ. τι θα ήθελες να πετύχεις στη δουλειά σου τους επόμενους μήνες, ποιες νέες αρμοδιότητες θα ήθελες να αναλάβεις, ποιες ιδέες θα ήθελες να πραγματοποιήσεις; Έτσι, θα εστιάσεις την ενέργειά σου στη δική σου πορεία και εξέλιξη και όχι στο τι λένε οι άλλοι.

#2 Χτίσε την αυτοπεποίθησή σου

Πάντα στην πορεία μας θα βρίσκονται άνθρωποι που θα μας επικρίνουν και πολλές φορές αυτό μας επηρεάζει. Μην μπαίνεις στη διαδικασία να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. Η μόνη σταθερά σύγκρισης είναι ο εαυτός μας. Για να καταφέρεις να μην επηρεάζεσαι από άλλους, φρόντισε να χτίσεις την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή σου.
Θα σε βοηθήσει να καταγράφεις κατά καιρούς τις επιτυχίες σου, μικρές ή μεγάλες ώστε να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ποια είσαι και τι μπορείς να πετύχεις. Εγώ για παράδειγμα, κάθε χρόνο κρατάω μια λίστα με τα επιτεύγματά μου. Την επισκέπτομαι πριν διεκδικήσω κάτι (π.χ. μια προαγωγή), ώστε να έχω επιχειρήματα στη διάρκεια της συζήτησης, αλλά και κάθε φορά που θέλω να αισθανθώ σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

#3 Βρες μηχανισμούς υποστήριξης

Να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνη και δεν είσαι η μόνη! Επιδίωξε να έρθεις σε επαφή με άλλες γυναίκες στον κλάδο σου και να συζητήσεις μαζί τους για το πώς διαχειρίζονται εκείνες τέτοιου είδους σχόλια. Βρες μία μέντορα εντός ή εκτός του εργασιακού σου πλαισίου, την οποία θα εμπιστεύεσαι και θα μπορεί να σε υποστηρίξει σε αυτή την πρόκληση που αντιμετωπίζει μέσα από τη δική της εμπειρία. Και φυσικά, αναζήτησε αν υπάρχουν πολιτικές στην εταιρεία που δουλεύεις και τι προβλέπουν σε σχέση με τα περιστατικά σεξισμού.

#4 Απομακρύνσου από τοξικούς ανθρώπους

Βάλε τα όριά σου: σε καμία περίπτωση μην ανέχεσαι να σε μειώνουν, να σου κάνουν μπούλινγκ ή να σε εκμεταλλεύονται. Σου αξίζει να βρίσκεσαι με ανθρώπους που σε εκτιμούν και σε εξελίσσουν. Το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε καθορίζει όχι μόνο την ψυχοσύνθεσή μας, αλλά και την πορεία μας. Απομακρύνσου λοιπόν από τοξικούς ανθρώπους που δηλητηριάζουν τον ψυχισμό σου.

Τέλος, θα σε συμβούλευα να απολαύσεις τη διαφορετικότητά σου ως γυναίκα μηχανικός. Τα πράγματα σταδιακά αλλάζουν και ένα μέρος της αλλαγής έρχεται από εμάς. Έχεις τη δυνατότητα με τη δική σου πορεία να βάλεις το λιθαράκι σου στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι γυναίκες μηχανικοί, τόσο στο εκπαιδευτικό, όσο και στο επαγγελματικό περιβάλλον.

Άδραξε λοιπόν την ευκαιρία και δημιούργησε το μέλλον σου όπως θα ήθελες να είναι!

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.