ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Αρνούνται την άμβλωση σε έγκυο με έμβρυο χωρίς κρανίο. Η απόλυτη φρίκη

© 2022 Rogelio V. Solis/AP IMAGES

Δεν μπορεί να το χωρέσει το μυαλό μας. Η Nancy Davis, η οποία κατοικεί στη Λουιζιάνα, καλείται να επιλέξει αν θα κυοφορήσει μέχρι τέλους, έμβρυο το οποίο διαγνώστηκε με μια σπάνια πάθηση και δεν έχει κρανίο, ή θα ταξιδέψει σε κάποια μακρινή πολιτεία για να προχωρήσει σε άμβλωση.

Η απόλυτη φρίκη. Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ τον Ιούνιο να καταστρατηγήσει το δικαίωμα στην άμβλωση σε εθνικό επίπεδο, η Nancy Davis, όπως και πάρα πολλές γυναίκες, έρχεται αντιμέτωπη με ανάλογα βίαια διλήμματα.

Η Λουιζιάνα συγκαταλέγεται μεταξύ των πολιτειών που έχουν θέσει εκτός νόμου τις αμβλώσεις με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η Davis γνωστοποίησε την ιστορία της. Προσπάθησε να κάνει έκτρωση μετά από υπερηχογράφημα 10 εβδομάδων το οποίο έδειξε ότι από το έμβρυό της έλειπε η κορυφή του κρανίου.

Να σημειωθεί ότι η ακρανία, όπως ονομάζεται η πάθηση, είναι μη αναστρέψιμη και οδηγεί τα μωρά στον θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες από τη γέννησή τους.

Η ακρανία δεν περιλαμβάνεται ρητά στον κατάλογο των παθήσεων που δικαιολογούν εξαίρεση από την απαγόρευση των αμβλώσεων στην πολιτεία της Λουιζιάνα, έτσι το νοσοκομείο που περιέθαλψε τη νεαρή γυναίκα αρνήθηκε να διακόψει την εγκυμοσύνη της.

Η γερουσιαστής της πολιτείας που συνέταξε την απαγόρευση των αμβλώσεων στη Λουιζιάνα ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό WAFB ότι το νοσοκομείο θα έπρεπε να είχε εγκρίνει τη διακοπή της εγκυμοσύνης της Davis, επειδή ο νόμος περιλαμβάνει εξαιρέσεις για τα έμβρυα που δεν μπορούν να ζήσουν εκτός της μήτρας της μητέρας.

O δικηγόρος της Davis τόνισε πως η απαγόρευση των αμβλώσεων στη Λουιζιάνα ήταν σαφώς συγκεχυμένη στην ερμηνεία της και κατηγόρησε τους συντάκτες της ότι «προκάλεσαν βαθύτατο, συναισθηματικό και σωματικό τραύμα» στην πελάτισσά του, καθώς και σε άλλες γυναίκες που βρίσκονταν ή θα βρεθούν σε παρόμοια κατάσταση.

 

«Είναι δύσκολο να ξέρω ότι το κουβαλάω για να το θάψω»

Με αυτά τα σπαρακτικά λόγια η Nancy Davis θα ταξιδέψει είτε στη Φλόριντα, είτε στη Βόρεια Καρολίνα, για να προχωρήσει σε άμβλωση.