FEMALE TALK

Αλέκα Ψαράκου: «Προτιμώ το παιδί μου να είναι άγγελος παρά να ήταν δολοφόνος». Η μαμά της Γαρυφαλλιάς συγκλονίζει

Η Αλέκα Ψαράκου έγινε μία ακόμα «μάνα- σύμβολο» από εκείνες που αν με ρωτάς καθόλου δεν θα θέλαμε να υπάρχουν για να μας θυμίζουν τις τραγωδίες της ζωής και κυρίως της κοινωνίας μας. Η Αλέκα Ψαράκου έχασε το παιδί της, τη Γαρυφαλλιά από το χέρι του ανθρώπου που ήταν ο σύντροφός της. Η Γαρυφαλλιά ήταν το θύμα μίας ακόμα γυναικοκτονίας που σημειώθηκε στην Ελλάδα το 2021.

Η 26 ετών Γαρυφαλλιά παραθέριζε με τον 30 ετών σύντροφό της τον Ιούλιο στη Φολέγανδρο κάνοντας ελεύθερο κάμπινγκ. Βρέθηκε νεκρή σε θαλάσσια περιοχή του νησιού και το αυτοκίνητο με το οποίο μετακινούνταν οι δυο τους στο νησί βρέθηκε σε βραχώδη περιοχή. Όταν εντοπίστηκε ο γυναικοκτόνος, απειλούσε ότι θα αυτοκτονήσει ενώ όπως είπε στις αρχές όταν ομολόγησε την πράξη του «Χάλασε η φάση». Με ένα χάλασε η φάση η ψυχή μας βυθίστηκε στο στομάχι μας, η Γαρυφαλλιά έφυγε από τη ζωή και η μητέρα της, Αλέκα Ψαράκου απέμεινε με τον πόνο της απώλειας.

Η Αλέκα Ψαράκου βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη Πρωταγωνιστές, του Alpha όπου μίλησε για την κόρη της και τις γυναικοκτονίες.

Η Αλέκα Ψαράκου έζησε την πιο δύσκολη χρονιά

«Ήταν η δυσκολότερη χρονιά. Κάθε μητέρα έχει την έννοια του παιδί της να γυρίσει καλά, να μην συμβεί κάτι, να μην πιει, να μην ανέβει σε ένα αυτοκίνητο που ο οδηγός έχει πιει. Κάποιο τέτοιο ατύχημα που μπορεί να φαντάζεται μια μαμά. Οι συμβουλές που δίνουμε στα παιδιά μας όταν φεύγουν είναι αυτές, να γυρίσεις καλά, να προσέχεις. Στους γιους μου λέω να σέβονται τον άνθρωπο που έχουν απέναντί τους και να προστατεύουν τους αδύναμους», είπε η Αλέκα Ψαρράκου.

«Δεν θα ήθελα να είμαι η μητέρα ενός δολοφόνου»

Η μητέρα της Γαρυφαλλιάς ζήτησε από τις μητέρες των δολοφόνων να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για τις πράξεις των γιων τους. «Όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται με επίκεντρο τη γυναίκα πρέπει να αλλάξει κάποια στιγμή και να γίνει το επίκεντρο ο άντρας. Λέμε 15 γυναικοκτονίες, αλλά είναι και 15 δολοφόνοι από πίσω. Δεν θα ήθελα να είμαι στην θέση των μητέρων τους. Προτιμώ το παιδί μου να είναι ένας άγγελος που μου άφησε αυτή την αγάπη κι αυτό το φως παρά να ήταν δολοφόνος. Θεωρώ ότι αυτές οι γυναίκες πρέπει να μιλήσουν περισσότερο, να αναλογιστούν που έχουν κάνει λάθος. Πρέπει να βγουν μπροστά οι γονείς αυτοί και να πουν έχω φταίξει εδώ κι εδώ», σημείωσε.

«Μέσα από αυτή την απώλεια βλέπεις τα πράγματα, τα ρούχα που φορούσε, που είναι άψυχα, αλλά για εσένα έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία, γιατί εκεί μέσα υπήρχε το σώμα του παιδιού σου. Η ψυχή για εμένα δεν φεύγει ποτέ από κοντά μου, συγγνώμη αν σας φαίνεται κάπως αυτό. Μπορώ και τη νιώθω συνεχώς κοντά μου, χαμογελαστή και όμορφη, όπως την είχα πάντα στο μυαλό μου. Δεν θα αλλάξει ποτέ αυτό, δεν μπορεί να μου το πάρει κανείς. Είναι φυλαχτό», ανέφερε στη συνέχεια η μητέρα της Γαρυφαλλιάς.

Η Γαρυφαλλιά κι όλες οι αδικοχαμένες κοπέλες και τα αγόρια

«Πίσω από την κόρη μου είναι όλες οι κόρες, όλες αυτές οι αδικοχαμένες κοπέλες και τα αγόρια, γιατί είναι πάρα πολλά. Και το συνειδητοποίησα όταν είδα κάποια ματωμένα πορτρέτα, ήταν και πολλά αγόρια. Ο Φύσσας, ο Ζακ, ο Γιακουμάκης. Όλα αυτά τα μάτια ήταν ζωντανά και με κοιτούσαν, έχοντας ένα ”γιατί”. Και πρώτα από όλα της κόρης μου», συμπλήρωσε.

Η ίδια έκλεισε στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στους άνδρες. «Πρέπει και οι άντρες να προσέξουν πάρα πολύ και όταν έχουν μια σχέση, μια κοπέλα, μια σύντροφο που δεν τους αρέσει, που δεν τους κάνει, που τους προσβάλλει, που τους υποτιμά, που τους χάλασε τη φάση, ας την πάρουν αυτή την κοπέλα, ας την πάνε στο σπίτι της και να την αφήσουν έξω από την πόρτα της, να μην την ξανασυναντήσουν ποτέ, να γυρίσουν στη μάνα τους, γιατί και αυτούς μάνα τους περιμένει και αυτό το κορίτσι το περιμένω εγώ και η οικογένειά της», είπε και ακόμα προσπαθούμε όλοι να μαζέψουμε τα κομμάτια μας.