ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Κοίτα Γαρυφαλλιά μου, τα κατάφερες». Η μητέρα της Γαρυφαλλιάς παραλαμβάνει το μεταπτυχιακό της και συγκινεί

Pexels

Είναι κάτι λέξεις που πάντα θα μας πονάνε σαν πληγές ορθάνοιχτες που αδυνατούν να κλείσουν. Εκείνο το «χάλασε η φάση» είναι λέξη προς λέξη ένα ακόμα χτύπημα κάθε φορά που το ακούμε. Ήταν τα λόγια που χρησιμοποιήθηκαν από τον σύντροφό τους για να «δικαιολογήσουν» το ασύλληπτο, το γεγονός ότι η Γαρυφαλλιά Ψαρράκου ήταν νεκρή από το χέρι του.

Η Γαρυφαλλιά Ψαρράκου έχασε τη ζωή της στη Φολέγανδρο. Τη σκότωσε ο σύντροφός της στις διακοπές τους. Το όνομά της προστέθηκε στη μακρά λίστα των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα το 2021. Η Γαρυφαλλιά είχε ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της στη Φαρμακευτική Σχολή του ΕΚΠΑ, αλλά δεν είχε προλάβει να ορκιστεί. Η μητέρα της, το παρέλαβε σε εκδήλωση του τμήματος του ΕΚΠΑ για τις γυναικοκτονίες. Η ομιλία της ήταν γεμάτη στιγμές που συγκινούν. Ο πόνος της απώλειας είναι τόσο νωπός για εκείνη, για όλες μας. Μετράμε μία λιγότερη. Αλλά δεν την ξεχνάμε ποτέ.

Η μητέρα της Γαρυφαλλιάς είναι μία ακόμα μητέρα – σύμβολο για όλους μας. Μία ακόμα μητέρα που μπορεί με αφορμή το πιο τραγικό γεγονός, την πιο βαθιά πληγή της, να μιλά για την αναγκαιότητα της αγάπης. Την αναγκαιότητα του σεβασμού. Για το μέλλον που βρίσκεται στα χέρια των νέων παιδιών. Για το μέλλον που μπορεί να γίνει καλύτερο αν βάλουμε αυτόν τον σεβασμό του ενός για τον άλλο στη ζωή μας.

Η μητέρα της Γαρυφαλλιάς συγκινεί σε κάθε λέξη

«Πολυαγαπημένη μου Γαρυφαλλιά, σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να σε τιμήσουμε. Σήμερα παίρνεις το μεταπτυχιακό σου αγαπημένο μου παιδί. Νιώθω πως ό,τι και να πω είναι λίγο για εσένα, με πλημμυρίζουν τόσα συναισθήματα και σκέψεις, τόσες αναμνήσεις, εικόνες, γέλια, μυρωδιές, αγκαλιές. Πώς να σας τα κάνω όλα αυτά λέξεις; Πώς να τα κάνω λόγια να σας τα πω;», είπε η μητέρα της Γαρυφαλλιάς και συνέχισε.

«Ήσουν πάντα ταπεινή, χαμηλών τόνων, αλλά με ένα πανίσχυρο όπλο: το χαμόγελό σου, την ευγένειά σου, την καλοσύνη σου. Θυμάμαι τον κόπο σου, την προθυμία σου και την αστείρευτη αγάπη γι’ αυτό που έκανες. Πάντα ήσουν ένας στρατιώτης για την επιστήμη σου. Κάποιες φορές σε κοιτούσα κρυφά από την πόρτα. Ήσουν σκυμμένη σε ένα γραφείο, χαμένη ανάμεσα στα βιβλία σου. Κοίτα Γαρυφαλλιά μου, τα κατάφερες κορίτσι μου. Είμαι τόσο περήφανη για εσένα. Όλοι είμαστε.

Ακόμη κι από εκεί ψηλά που είσαι μάς στέλνεις δώρα κορίτσι μου. Ακόμη και από εδώ που είμαι σου στέλνω την αγάπη μου εκεί στους καθαρούς ουρανούς που βρίσκεσαι. Η αγάπη μου για εσένα είναι τόσο μεγάλη και δυνατή που ξεπερνά τον πόνο μου πραγματικά. Αυτό μου άφησες παιδί μου, αγάπη και φως και δυνάμεις στα λόγια μου», σημείωσε.

H Γαρυφαλλιά έφυγε σε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή

Η μητέρα της Γαρυφαλλιάς μίλησε για το ταξίδι της κόρης της στη Φολέγανδρο, αυτό που σύντομα μετατράπηκε σε τελευταίο ταξίδι της ζωής της. Μίλησε επίσης για τον δολοφόνο της Γαρυφαλλιάς χαρακτηρίζοντάς τον «άνανδρο» και υποσχέθηκε στην κόρη της να είναι δυνατή.

«Έφυγες για ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή, χωρίς να το έχεις επιλέξει. Τόσο βίαιος ο τρόπος και τόσο φωτεινός ο δρόμος του παραδείσου. Ένα φως είσαι και εσύ ανάμεσα σε αγγέλους. Ένα φως που δεν στάθηκε αρκετό να σε γλιτώσει από το σκοτάδι αυτού του δολοφόνου. Μακάρι αυτός ο άνανδρος να έπαιρνε λίγο από το φως σου και το αγγελικό σου βλέμμα και να έσωζε την ψυχή του κι εσένα.

Κι εγώ εδώ κορίτσι μου συνεχίζω το ταξίδι, θα προχωράω για πάντα. Μα πάντα κάτι θα μου λείπει: η παρουσία σου άγγελε μου. Ήταν τόσο άδικο αυτό για εσένα. Τόσο άδικο. Ακόμη δεν έχω καταλάβει πώς έφυγες παιδί μου. Ακόμα. Σου υπόσχομαι Γαρυφαλλιά μου να είμαι δυνατή. Πάντα έτσι με έλεγες δυνατή. Μαζί με τον πατέρα σου σου δίνουμε μία υπόσχεση: να σε τιμούμε πάντα και θα σε κρατάμε φυλαχτό μας στην καρδιά μας», σημείωσε.

Η μητέρα της Γαρυφαλλιάς αναφέρθηκε επίσης στα αδέρφια της νεκρής της κόρης. «Τα αδέλφια σου μας δίνουν πάρα πολύ μεγάλη δύναμη και χρειάζονται κι εμάς να είμαστε δυνατοί δίπλα τους. Έχουμε τέσσερα υπέροχα παιδιά κι είμαστε περήφανοι για εσάς. Τα τρία είναι ακόμα κοντά μας κι ένα είναι ψηλά στον ουρανό. Σας αγαπάμε πάρα πολύ», τόνισε.

«Στη μητέρα του Παύλου, του Γιακουμάκη, του Ζακ»

Και πριν απαγγείλει το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Ποτέ δεν φεύγουν τα νεκρά παιδιά απ’ τα σπίτια τους», το οποίο αφιέρωσε σε όλες τις μητέρες που έχουν χάσει τα παιδιά τους, μεταξύ των οποίων «Στη μητέρα του Παύλου, του Γιακουμάκη, του Ζακ», η μητέρα της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου αναφέρθηκε στην πατριαρχία και τη διαφορετικότητα.

«Είμαι μάνα και νιώθω μάνα όλων σας. Εδώ σε αυτή τη θέση θα μπορούσε να είναι η δική σας μητέρα. Είναι το πιο δύσκολο πράγμα να είσαι γονιός. Δυστυχώς δεν σπουδάζεις γονιός. Μαθαίνουμε να είμαστε μαζί σας και ωριμάζουμε με εσάς. Εμείς γεννάμε το μέλλον. Εσείς είστε το μέλλον και το ονειρευόμαστε καλύτερο για εσάς και το χτίζουμε μαζί σας. Το μέλλον είναι στα χέρια σας.

Δώστε σας παρακαλώ δεύτερες ευκαιρίες στη σκέψη σας. Ψάξτε καλά τον εαυτό σας κι εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα σας να σας υποστηρίζουμε. Βγάλτε τον καλύτερό σας εαυτό και μην ξεχνάτε πως τυχαία έχετε γεννηθεί αγόρια ή κορίτσια. Σκουρόχρωμα ή ανοιχτόχρωμα, ή με κάποια ιδιαιτερότητα. Σεβαστείτε λοιπόν τη διαφορετικότητα του άλλου. Να υπερασπίζεστε και τον αδύναμο.

Ο κάθε άνθρωπος κουβαλά μια ιστορία από πίσω. Όλοι γεννιόμαστε μοναδικοί και είμαστε μοναδικοί. Οι καλοί άνθρωποι δεν γεννιούνται καλοί. Επιλέγουν να είναι. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να σας περάσω», κατέληξε η μητέρα της Γαρυφαλλιάς.

Το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου που απήγγειλε η μητέρα της Γαρυφαλλιάς

«Ποτέ δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά απ’ τα σπίτια τους,
τριγυρίζουν εκεί, μπλέκονται στα φουστάνια τής μητέρας τους
την ώρα που εκείνη ετοιμάζει το φαΐ κι ακούει το νερό να κοχλάζει

σα να σπουδάζει τον ατμό και το χρόνο. Πάντα εκεί –
Και το σπίτι παίρνει ένα άλλο στένεμα και πλάτεμα
σάμπως να πιάνει σιγαλή βροχή
καταμεσής καλοκαιριού, στα ερημικά χωράφια.

Δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά. Μένουν στο σπίτι
κι έχουν μια ξέχωρη προτίμηση να παίζουν στον κλεισμένο διάδρομο
και κάθε μέρα μεγαλώνουν μέσα στην καρδιά μας, τόσο
που ο πόνος κάτω απ’ τα πλευρά μας, δεν είναι πια απ’ τη στέρηση
μα απ’ την αύξηση. Κι αν κάποτε οι γυναίκες βγάζουν μια κραυγή στον ύπνο τους,
είναι που τα κοιλοπονάνε πάλι».

Μία ολόκληρη καμπάνια για τη Γαρυφαλλιά ενάντια σε κάθε μορφή βίας

Η εκδήλωση Γυναικοκτονίες 2021 του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών δεν είναι η μόνη ενέργεια που συνομήλικη της Γαρυφαλλιάς κάνουν για να τιμήσουν τη μνήμη τους.

Με αφορμή την 26 ετών Γαρυφαλλιά Ψαρράκου και τη δολοφονία της, δημιουργήθηκε η καμπάνια GineAnthropos κάτα κάθε μορφής βίας, η οποία μάλιστα ετοιμάζεται να οργανώσει το πρώτο της συνέδριο την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας του CSl Institute, γράφτηκε κι ένα τραγούδι στη μνήμη της Γαρυφαλλιάς, από τον Αντώνη Αγγελίδη, ο οποίος μεγάλωσε στο κοντινό στον τόπο της Γαρυφαλλιάς, Λουτράκι Κορινθίας. Το τραγούδι του λέγεται «Γαρύφαλλο στην άμμο» και θα σε αφήσω με έναν στίχο από αυτό.

«Είναι η ψυχή σου φωτιά που καίει σαν πυρκαγιά και ανάμεσά μας για πάντα θα υπάρχει».