ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Αφγανιστάν: YouTuber χάνει τη ζωή της μετά από προφητικό, αποχαιρετιστήριο βίντεο. Ανείπωτη θλίψη

YouTube.com/Afghan Insider

Ήταν Κυριακή 15 Αυγούστου όταν οι χειρότεροι φόβοι των Αφγανών έγιναν πραγματικότητα. Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ηγεσία του Αφγανιστάν, 20 χρόνια μετά την αποχώρηση τους από αυτή και την επέλαση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Δυστυχώς, η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Το χάος που επικράτησε τις πρώτες μέρες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, αποτύπωσε με τον πιο γλαφυρό τρόπο την απελπισία όλων όσοι προσπάθησαν να εξασφαλίσουν το εισιτήριο της ελευθερίας τους. Ο έλεγχος των Ταλιμπάν σε όσους δρόμους του Αφγανιστάν οδηγούν προς αυτό, συνεχής και παρατεταμένος. Η απαγόρευση επιβίβασης σε όσους πολίτες είχαν το νόμιμο δικαίωμα να ταξιδέψουν, συχνό φαινόμενο. Το σκίσιμο ταξιδιωτικών εγγράφων και ο ξυλοδαρμός ανθρώπων στις πύλες του αεροδρομίου, ακόμα πιο συχνό φαινόμενο. Αποκορύφωμα της ανεξέλεγκτης και χαοτικής κατάστασης, η επίθεση καμικάζι που άφησε πίσω της 170 νεκρούς και τουλάχιστον 200 τραυματίες, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους Υγείας και τους New York Times.

Το μέλλον και η σωτηρία που αγνοούνται ως έννοιες στο Αφγανιστάν

Ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης αυτοκτονίας, την οποία αργότερα ανέλαβε η τζιχαντιστική τρομοκρατική οργάνωση ISIS, βρίσκεται και η Najma Sadeqi. Η 20χρονη Αφγανή YouTuber, λίγες ημέρες πριν χάσει τη ζωή της είχε βιντεοσκοπήσει ένα αποχαιρετιστήριο βίντεο για το κοινό της. Η επιθυμία της Najma Sadeqi να διαφύγει μαζί με τον αδελφό και τον ξάδελφό της, ώστε να εξασφαλίσουν ένα μέλλον μακριά από το κατεκτημένο Αφγανιστάν, δεν κατάφερε να εκπληρωθεί.

«Από τη στιγμή που δεν μας επιτρέπεται να εργαστούμε, αλλά ούτε να βγούμε από τα σπίτια μας. Το μόνο που μένει είναι να γυρίσω αυτό το βίντεο. Και μέσα από αυτό να σας αποχαιρετήσω», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων στο vlog της προβλέποντας τον θάνατό της. Ένα δυσοίωνο αφήγημα που έγινε πραγματικότητα.

Η Najma Sadeqi εκμυστηρεύτηκε μεταξύ άλλων πως φοβόταν για τη ζωή της στους δρόμους της Καμπούλ. «Η ζωή στην Καμπούλ έχει γίνει πολύ δύσκολη. Ειδικά για όσους ήταν ελεύθεροι και ευτυχισμένοι. Μακάρι να είναι ένα κακό όνειρο, μακάρι να ξυπνήσουμε μια μέρα. Αλλά ξέρω πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Είμαστε τελειωμένοι», αναφέρει χαρακτηριστικά στο βίντεο και τα λόγια της σε μουδιάζουν.

Η Najma Sadeqi σπούδαζε δημοσιογραφία και δούλευε για το Afghan Insider

Η Najma Sadeqi είχε φιλοδοξίες, στόχους και όνειρα να εκπληρώσει πριν το νήμα της ζωής της διακοπεί απότομα και άδικα. Η ίδια ήταν φοιτήτρια δημοσιογραφίας σε ινστιτούτο στην Καμπούλ, ενώ μόλις είχε ξεκινήσει να εργάζεται για τον δημοσιογραφικό οργανισμό, Afghan Insider. Ο τελευταίος βοηθούσε στη χρηματοδότηση της εκπαίδευσής της και στα έξοδα της οικογένειάς της.

«Οι περισσότερες οικογένειες στην πόλη περιμένουν μόνο ένα γεύμα την ημέρα για να επιβιώσουν», έλεγε στο βίντεο, περιγράφοντας τις αντίξοες και απάνθρωπες συνθήκες που πολλές οικογένειες στο Αφγανιστάν βιώνουν τη δεδομένη στιγμή. «Δουλεύω για να καλύπτω τα καθημερινά μου έξοδα και την εκπαίδευσή μου. Όπως και εγώ, υπάρχουν και άλλα κορίτσια που συντηρούν την οικογένειά τους», πρόσθεσε στη συνέχεα η Najma Sadeqi που συνεισέφερε στον βιοπορισμό της οικογένειάς της.

«Τώρα, είμαι στο σπίτι περιμένοντας να βελτιωθεί η κατάσταση», καταλήγει η 20χρονη φοιτήτρια που η αναμονή της προσέκρουσε στην οδυνηρή πραγματικότητα.