ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αφγανιστάν: Η εφιαλτική στιγμή που μητέρες δίνουν τα μωρά τους σε στρατιώτες για να τα σώσουν

AP Photo/Rafiq Maqbool

Σκηνές απόγνωσης στην επίγεια κόλαση που λέγεται Αφγανιστάν. Οι εικόνες που φτάνουν από τη μακρινή χώρα είναι χαοτικές και συνθέτουν το μωσαϊκό μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης. Σε μία από αυτές Αφγανές μητέρες παλεύουν να σώσουν τα μωρά τους με τον πιο σκληρό τρόπο.

Μια κατάσταση υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν είναι μια κατάσταση οδυνηρή για τα δικαιώματα και τις τύχες των ανθρώπων. Η νέα πραγματικότητα για τους πολίτες, ειδικά για τις γυναίκες, τις Αφγανές μητέρες αλλά και για τον καθένα δεν ανήκει στην ακραία ομάδα των «ισχυρών». Ένα από τα πιο συγκλονιστικά ντοκουμέντα είναι αυτό που ακολουθεί.

Σε μια απελπιστική προσπάθεια να σώσουν τα παιδιά τους από όσα δεινά έφερε και θα συνεχίσει να φέρνει χωρίς σταματημό η επέλαση των Ταλιμπάν, Αφγανές μανάδες εκλιπαρούν Βρετανούς στρατιώτες να σώσουν τα παιδιά τους, παίρνοντάς τα μακριά τους. Η λύτρωσή τους είναι ταυτόχρονα ο χειρότερος εφιάλτης τους. Θεωρούν πως ένα αβέβαιο μέλλον για τα παιδιά τους, ακόμα και μακριά από τη μητέρα τους, είναι ένα καλύτερο μέλλον από αυτό που τους επιφυλάσσεται στο Αφγανιστάν. Το περιστατικό συνέβη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Αφγανές μητέρες μάς φώναζαν “σώστε το μωρό μου”»

«Οι μητέρες ήταν απελπισμένες, τις χτυπούσαν οι Ταλιμπάν. Φώναζαν, “σώστε το μωρό μου” και πετούσαν τα παιδιά τους προς το μέρος μας. Ήταν απαίσιο αυτό που συνέβαινε. Δεν υπήρξε ούτε ένας από εμάς που κατάφερε να μην κλάψει μέχρι εκείνη τη νύχτα» ανέφερε στην Independent Βρετανός στρατιώτης της ομάδας αλεξιπτωτιστών, ο οποίος ήταν παρών.

Ανέφερε επίσης πως οι Ταλιμπάν έσκιζαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα των ανθρώπων που επιχειρούσαν να ταξιδέψουν και τους έδερναν αδιακρίτως. H βία είναι το μόνο που επιβιώνει και θεριεύει στο Αφγανιστάν αυτή τη στιγμή. Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι τα πρώτα και πιο αδύναμα θύματα αυτής της απίστευτης κατάστασης, η οποία όπως όλα δείχνουν ήρθε για να μείνει.

«Πολλές γυναίκες στο Αφγανιστάν προτιμούν να πεθάνουν»

Δύο Αφγανές που ζουν στην Ελλάδα αφηγούνται όσα ζοφερά βιώνουν οι Αφγανές μητέρες κι όλες οι αδελφές τους στη χώρα τους με την έλευση των Ταλιμπάν.