ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

#ActNow: 3 βίντεο για τις κρυφές μορφές έμφυλης βίας

iStock

Εσύ τι θα έκανες, αν ο κολλητός σου φερόταν κακοποιητικά στην κοπέλα του; Τι θα έκανες αν μια γυναίκα σού εκμυστηρευόταν ότι βιώνει ενδοοικογενειακή βία; Έχεις ακούσει για το «φαινόμενο loverboy»; Το Κέντρο Διοτίμα με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, παρουσιάζει την ψηφιακή καμπάνια #ActNow με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα έμφυλης βίας.

Η ψηφιακή καμπάνια #ActNow που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος LILA, θα προβληθεί ταυτόχρονα στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και το Βέλγιο, υπό τη συνεργασία τεσσάρων εξειδικευμένων σε ζητήματα έμφυλης ισότητας και βίας φορέων: Του Κέντρου Διοτίμα, του ABD (Ισπανία), του Fondazione ACRA (Ιταλία) και του Payoke (Βέλγιο).

Μέσα από τρία videos της καμπάνιας #ActNow επιδιώκεται η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του ευρύ κοινού για αφανείς μορφές έμφυλης βίας. Yπογραμμίζεται δε, η σημασία της υποστήριξης της κοινότητας στις επιζώσες και την αναγκαιότητα να παίρνουμε θέση όταν είμαστε μάρτυρες περιστατικών κακοποίησης.

Σε όλα τα videos παρακολουθούμε καθημερινές συνομιλίες. Βλέπουμε πώς εξελίσσεται στο Instagram μια σχέση χειραγώγησης, κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ενός ανήλικου κοριτσιού από ένα «loverboy». Παρακολουθούμε πώς μια μετανάστρια ενθαρρύνεται, σε μια ομαδική συνομιλία στο viber, να μιλήσει για την ενδοσυντροφική βία που βιώνει. Ακούμε την τηλεφωνική συνομιλία δύο νεαρών ανδρών. Όταν ο ένας αναγνωρίζει τις παραβιαστικές και κακοποιητικές συμπεριφορές του φίλου του, αντιδρά και παίρνει θέση.

Το να λες στην κοπέλα σου τι να φορέσει, πώς να συμπεριφέρεται ή να ελέγχεις το κινητό της, είναι σημάδια παραβιαστικής και κακοποιητικής συμπεριφοράς.

Τα loverboys είναι νεαροί traffickers που αποπλανούν συνήθως ανήλικα κορίτσια και νέες γυναίκες. Το μοτίβο είναι κοινό: δώρα, love bombing, χειραγώγηση, έλεγχος, απομόνωση από τους οικείους, ναρκωτικά και τέλος σεξουαλική εκμετάλλευση.

Οι μετανάστριες και οι προσφύγισσες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο έμφυλης βίας. Ο θεσμικός ρατσισμός και τα εμπόδια πρόσβασης στις διαθέσιμες υπηρεσίες υποστήριξης, κλείνουν την πόρτα διαφυγής από την κακοποίηση.

Το διακρατικό έργο «LILA: Ολοκληρωμένη υπηρεσία υποστήριξης one-stop που απευθύνεται σε επιζώσες έμφυλης βίας και στα παιδιά τους για την αντιμετώπιση των αναγκών που προέκυψαν από την πανδημία Covid-19» στοχεύει στην ενδυνάμωση των επιζωσών, ώστε να μπορέσουν να ξεφύγουν από κακοποιητικές σχέσεις και να ανακτήσουν την αυτονομία τους.

Iδιαίτερη έμφαση δίνεται στις μετανάστριες και προσφύγισσες και τα παιδιά τους, καθώς και σε θύματα εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ιδίως σε ανήλικα θύματα εμπορίας μέσω του «φαινομένου των loverboys», καθώς οι ομάδες αυτές είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην παραβίαση των δικαιωμάτων τους, σε πολλαπλές μορφές βίας και στις επιπτώσεις της πανδημίας.

Βασικοί στόχοι του διακρατικού αυτού έργου αποτελούν:

  • Η συμβολή στον εντοπισμό των αναγκών των επιζωσών στο πλαίσιο της πανδημίας
  • Η ενδυνάμωσης και αύξηση της ανθεκτικότητας των επιζωσών, ώστε να μπορέσουν να ξεφύγουν από κακοποιητικές σχέσεις και να ανακτήσουν την αυτονομία τους
  • Η ενίσχυση της οικονομικής τους ανεξαρτησίας
  • Η πρόληψη της παιδικής κακοποίησης και προώθηση της υποστήριξης της μητρότητας
  • Η αύξηση της ικανότητας των επαγγελματιών να παρέχουν υποστήριξη σε επιζώσες έμφυλης βίας
  • Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του ευρύτερου κοινού σχετικά με την έμφυλη βία
  • Η ενθάρρυνση της δικτύωσης και συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων

Σημαντικές Πληροφορίες

Αν βιώνεις έμφυλη βία, βρίσκεσαι στην Αττική ή την Κεντρική Μακεδονία, και χρειάζεσαι δωρεάν νομική βοήθεια, δικαστική εκπροσώπηση, ψυχολογική υποστήριξη και επαγγελματική συμβουλευτική, κάλεσε το Κέντρο Διοτίμα:

  • Αττική: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-18:00, 210 3244380 ή στείλε στο [email protected].
  • Κεντρική Μακεδονία: Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-14:00, 2310 534445 ή στείλε στο [email protected]

Παρέχεται και εξ αποστάσεως ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες που ζουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Αν ζεις οπουδήποτε αλλού και χρειάζεσαι νομική συμβουλευτική, ψυχολογική στήριξη και παραπομπή σε ξενώνα, κάλεσε την πανελλαδική Γραμμή SOS 15900 ή μίλησε με ένα Συμβουλευτικό Κέντρο.