ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Τι είναι τα “lover boys” και πώς παγιδεύουν τα θύματά τους στα social media

Pexels

Τα ίχνη της 15χρονης Φωτεινής, αγνοούνταν από τις 19 Απριλίου, κινητοποιώντας τις αρχές και το Χαμόγελο του Παιδιού. Η ανήλικη δεν είχε δώσει σημεία ζωής τα τελευταία 24ωρα, προκαλώντας ανησυχία στην οικογένειά της. Ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος, ανέφερε ότι η 15χρονη «βρίσκεται εγκλωβισμένη σε επικίνδυνη κατάσταση», κάνοντας παράλληλα λόγο για κύκλωμα lover boys που δρα μέσω social media.

Τι είναι το κύκλωμα των lover boys  

Lover Boys Pexels

Εξηγώντας πώς δρα το κύκλωμα των lover boys o πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού ανέφερε μιλώντας στο Open:

«Εδώ έχουμε μια περίπτωση που δεν είναι η μοναδική και πρέπει να κινητοποιηθεί όλη η κοινωνία. Η μικρή είναι εγκλωβισμένη σε μια κατάσταση περίεργη. Μέσω των social media προσεγγίζουν κοπέλες οι οποίες είναι όμορφες, μπορεί να φανούν ότι είναι και ενήλικες. Στην αρχή πάει με τη θέλησή της. Όμως 15 χρονών κοπέλα με τη θέλησή της σε ένα κύκλωμα περίεργο που την πήραν δύο γυναίκες από το σχολείο και πήγαν στο μετρό και εξαφανίστηκε; Οι lover boys πουλάνε έρωτα σε κάποια κορίτσια, προσπαθούν να διαβάλλουν την οικογένεια και τα βάζουν σε μια αντίθεση προκειμένου να τα φέρουν με το μέρος τους».

O συναγερμός για την εξαφάνιση της 15χρονης έληξε τελικά το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης, αφού σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, η έφηβη κοπέλα εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας, καλά στην υγεία της.

Η τεχνική των lover boys και η σύνδεσή του με το trafficking

Το αίσιο τέλος στην εξαφάνιση της 15χρονης Φωτεινής, όμως δεν είναι σημαίνει και λήξη συναγερμού απέναντι στο φαινόμενο.

Η τεχνική των lover boys ή romeo pimps χρησιμοποιείται ευρέως από εγκληματίες για τη στρατολόγηση θυμάτων που αντιμετωπίζουν οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες. Οι ύποπτοι, σύμφωνα με την Europol, στοχεύουν στα τρωτά σημεία των θυμάτων τους και τα αποπλανούν με ακριβά δώρα και υποσχέσεις για μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό. Έτσι πολλές γυναίκες εγκαταλείπουν τις οικογένειές τους αναζητώντας αγάπη και νέες ευκαιρίες σε άλλες χώρες.

Ωστόσο, μόλις βρεθούν στο νέο τους σπίτι, αναγκάζονται να εκπορνευτούν για να κερδίσουν χρήματα για τον χειριστή τους. Τα θύματα παρασύρονται άλλοτε με στοργή και άλλοτε με βία και απειλές εναντίον των ίδιων, αλλά και των οικογενειών τους. Σύμφωνα με έρευνα της Europol, περισσότερες από 100 γυναίκες έχουν πέσει θύματα των lover boys από το 2020.

Η μέθοδος των lover boys αλλάζει λόγω διαδικτύου και social media

Παραδοσιακά, τα lover boys σαγηνεύουν νεαρά, ευάλωτα κορίτσια και αγόρια για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να τα εκμεταλλευτούν σεξουαλικά αργότερα. Αυτή η πρακτική ωστόσο χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο. Στις μέρες μας, τα lover boys καταφεύγουν πιο γρήγορα και πιο συχνά στην απειλή των θυμάτων τους, χρησιμοποιώντας εκβιασμό και βία.

Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν αυξανόμενο ρόλο σε αυτό το φαινόμενο. Για παράδειγμα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν στα lover boys, πολύ μεγαλύτερο περιθώριο για να έρθουν σε επαφή με τα θύματα και να συλλέξουν πληροφορίες για ευάλωτα αγόρια και κορίτσια. Αυτό τους διευκολύνει να εξαναγκάσουν τα νεαρά θύματά τους στη βιομηχανία του σεξ.

Μέτρα για την αντιμετώπιση

Είναι σαφές πως πρόκειται για ένα εγκληματικό φαινόμενο, το οποίο εξαπλώνεται γρήγορα, αξιοποιώντας τα τεχνολογικά μέσα του σήμερα. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες η αντιμετώπιση των lover boys, αποτελεί ήδη μέρος της κυβερνητικής ατζέντας. Π.χ. η προσέγγιση της κεντρικής κυβέρνησης της Ολλανδίας, για την αντιμετώπιση αυτών των κυκλωμάτων, ορίζεται στο πρόγραμμά της για την εμπορία ανθρώπων και στο πρόγραμμά για την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση παιδιών.

Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα:

  • βελτίωση της πρόληψης για να σταματήσουν τα ερωτευμένα αγόρια να εκμεταλλεύονται ευάλωτα άτομα στην αρχή.
  • βελτίωση της έρευνας και της δίωξης των ερωτευμένων.
  • παροχή υπηρεσιών και προστασίας στα θύματα.