ΚΑΡΙΕΡΑ

8 σημάδια που μαρτυρούν τους τοξικούς συναδέλφους

iStock

Οι τοξικοί άνθρωποι εκτός από την προσωπική μας ζωή, απειλούν συχνά και την επαγγελματική. Πως μπορείς να τους αναγνωρίσεις και τι μπορείς να κάνεις για να διαχειριστείς σε καθημερινή βάση τέτοιους ανθρώπους; Οι τοξικοί άνθρωποι στη δουλειά υπονομεύουν συχνά πρωτοβουλίες συναδέλφων ή ανωτέρων τους, υποβαθμίζοντας ακόμα και τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα. Αλλά, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα προβλήματα, υπάρχει λύση. Τα πάντα εξαρτώνται από το αν θα προσέξεις και πώς θα διαχειριστείς τα σημάδια που λειτουργούν ως «κόκκινες σημαίες» τοξικότητας.

Μαθαίνοντας να αναγνωρίζεις τους τοξικούς ανθρώπους στη δουλειά

8 σημάδια που μαρτυρούν τους τοξικούς συναδέλφους iStock

Φαντάσου ότι η ομάδα με την οποία συνεργάζεσαι στη δουλειά σου, είναι σαν ένα μηχάνημα που λειτουργεί καλά, με τον καθένα να συνεισφέρει με τον ρόλο του. Υπάρχει όμως ένας τοξικός συνάδελφος. Μπορεί να θέλει να παίρνει πάντα τα εύσημα για τη δουλειά των άλλων, δημιουργώντας σε όλους τους υπόλοιπους την αίσθηση ότι η συνεισφορά τους δεν εκτιμάται. Αυτό το είδος τοξικότητας, εάν αφεθεί ανεξέλεγκτο, μπορεί να εξαπλωθεί, φέρνοντας ολέθρια αποτελέσματα σε οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον. Πώς μπορείς λοιπόν να να αναγνωρίσεις αυτούς τους τοξικούς ανθρώπους γύρω σου; Εδώ είναι μερικά τοξικά χαρακτηριστικά, ή αν θες μερικά προειδοποιητικά σημάδια, που μπορούν να σε βοηθήσουν να τους εντοπίσεις:

  • Οι τοξικοί άνθρωποι πρέπει πάντα να έχουν δίκιο.
  • Πάντα προσβάλλονται εύκολα.
  • Πάντα κατηγορούν τους άλλους για τυχόν λάθη.
  • Οι τοξικοί άνθρωποι προσπαθούν να επιβάλλουν την άποψή τους στους γύρω τους.
  • Πάντα προσπαθούν να ελέγξουν μια συζήτηση.
  • Οι τοξικοί άνθρωποι πάντα αναζητούν τρόπους να σε εκμεταλλευτούν.
  • Έχουν τη συνήθεια να παρουσιάζουν τα πράγματα με διαφορετικές αναλογίες.
  • Είναι συνήθως χειριστικοί.

4 πράγματα που πρέπει να έχεις υπόψη όταν έχεις να κάνεις με τοξικά άτομα στη δουλειά

Αν το να διαχειριστείς έναν τοξικό σύντροφο, ή τοξικούς φίλους στην προσωπική σου ζωή είναι μία φορά δύσκολο, η διαχείριση των τοξικών συναδέλφων, μπορεί να μοιάζει ακόμα πιο απαιτητική. Απολαμβάνεις τη δουλειά σου, είσαι καλή σε αυτή, απλά υπάρχει αυτό το «αγκάθι», που μπορεί να είναι από μικρό, μέχρι αρκετά μεγάλο. Ας συζητήσουμε λοιπόν το σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης:

  • Μείνε Επαγγελματίας

Αν και δεν είναι πάντα εύκολο και η υπομονή σου, μπορεί συχνά να δοκιμάζεται αντιμετωπίζοντας τις παραπάνω συμπεριφορές, δεν πρέπει να ξεχνάς πως βρίσκεσαι σε έναν επαγγελματικό χώρο. Και οι αντιδράσεις σου θα πρέπει να είναι ανάλογες.

  • Δώσε προσοχή στις λεπτομέρειες

Μπορεί επίσης να σου φανεί χρήσιμο να κρατάς ένα λεπτομερές αρχείο, με κάθε τοξική κατάσταση που μπορεί να δημιουργήθηκε στη δουλειά σου. Τα λεπτομερή παραδείγματα και οι σχετικές αποδείξεις, θα σε βοηθήσουν σε περίπτωση που θέλεις να απευθύνεις το πρόβλημα σε κάποιον ανώτερο ή στο HR της εταιρείας σου.

  • Με οδηγό το καλό παράδειγμα

Ο επαγγελματισμός σου επίσης μπορεί να φανεί, κρατώντας μια θετική στάση, αντιμετωπίζοντας κάθε συνάδελφό σου με απόλυτο σεβασμό. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να αυξήσει τη θετικότητα στο χώρο εργασίας σου, μειώνοντας την επιρροή των τοξικών ανθρώπων.

  • Aνοιχτή επικοινωνία

Οι διευθυντές και οι υπεύθυνοι σε κάθε χώρο εργασίας, θα πρέπει να εφαρμόζουν μια κουλτούρα ανοιχτής επικοινωνίας στις ομάδες τους. Αυτό βοηθά όλα μέλη να μιλήσουν ανοιχτά  σχετικά με τα προβλήματα και τις προκλήσεις που συναντούν στην εργασία τους, επιτρέποντας ουσιαστικά τη διόρθωση και την επίλυσή τους. Η ανοιχτή επικοινωνία βελτιώνει επίσης τη συντροφικότητα της ομάδας και μειώνει τις παρεξηγήσεις.