ΚΑΡΙΕΡΑ

Πώς να διαχειριστείς ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας

iStock

Ένα τοξικό, εργασιακό περιβάλλον είναι ένα περιβάλλον όπου η αρνητική, ανταγωνιστική ή εκφοβιστική συμπεριφορά ενσωματώνεται στην κουλτούρα των εργαζομένων.

Σε ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας, οι εργαζόμενοι αγχώνονται, η επικοινωνία είναι περιορισμένη και οι άνθρωποι ανταμείβονται (σιωπηρά ή ρητά) με ανήθικες, επιβλαβείς ή άσχημες συμπεριφορές και ενέργειες. Ταυτόχρονα, σε ένα τοξικό, εργασιακό περιβάλλον, τα αφεντικά συχνά δείχνουν σημάδια ευνοιοκρατίας, επιβραβεύοντας άτομα που κάνουν ό,τι χρειάζεται για να έχουν αποτελέσματα, ανεξάρτητα από τις συνέπειες των πράξεών τους.

Πώς ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας επηρεάζει την ψυχική υγεία

Πώς να διαχειριστείς ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας iStock

Οι περισσότεροι από εμάς περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας μας στη δουλειά. Εάν 8 ή και περισσότερες ώρες της ημέρας είναι γεμάτες τοξικότητα, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική μας υγεία.

Έρευνες υπογραμμίζουν ότι ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας είναι μια σημαντική πηγή ψυχολογικής πίεσης για τους εργαζόμενους και μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα άγχους και εξουθένωσης. Αυτή η τοξικότητα μπορεί επίσης να προωθήσει την αντιπαραγωγική συμπεριφορά και να καταστρέψει την αποτελεσματικότητα μιας επιχείρησης.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, μια τοξική κουλτούρα στο χώρο εργασίας, είναι πάνω από 10 φορές πιο πιθανό να οδηγήσει έναν εργαζόμενο σε παραίτηση, από ό,τι μια χαμηλή αμοιβή. Στην πραγματικότητα, η ίδια έρευνα δείχνει ότι ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον ήταν ο νούμερο ένα λόγος που οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τις δουλειές τους κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Παραίτησης, μετά τον COVID-19.

Πώς να αντιμετώπισες ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας

  • Θυμήσου ότι δεν φταις εσύ

Η αρνητικότητα στη δουλειά δεν είναι δικό σου λάθος. Αν και η θετική στάση και η συλλογική νοοτροπία μπορεί να βοηθήσουν σε ορισμένες περιπτώσεις, να θυμάσαι ότι δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα το αν θα φτιάξουν τα πράγματα στη δουλειά

  • Θέσε σαφή όρια 

Μην δεχτείς οτιδήποτε σε κάνει να νιώθεις άβολα. Εξήγησε από την αρχή τι είσαι διατεθειμένη να κάνεις κι αν προκύψουν νέες ανάγκες επαναπροσδιόρισε τα όρια σου.

  • Απόφυγε τα δράματα

Προσπάθησε να απέχεις από δράματα ή κουτσομπολιά. Τίποτα θετικό δεν θα βγει από αυτό.

  • Μείνε συγκεντρωμένη στους στόχους σου

Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς για να παραμείνεις συγκεντρωμένη σε όλα όσα θέλεις, απομονώνοντας τον όποιο «θόρυβο» γύρω σου. Στην τελική κανείς δεν θα σε αναγκάσει να μείνεις σε αυτό το τοξικό περιβάλλον εργασίας για πάντα.

  • Φρόντισε τον εαυτό σου μετά τη δουλειά 

Κάνε κάτι μετά τη δουλειά, που θα σε βοηθήσει να αποβάλλεις την αρνητικότητα. Μια βόλτα για περπάτημα, ένα ζεστό ντους ή μια συνάντηση με την κολλητή, είναι μόνο μερικές ιδέες από όλα όσα μπορούν να βοηθήσουν να χαλαρώσεις.

  • Κράτα κοντά σου αξιόπιστους συναδέλφους

Είναι επίσης καλή ιδέα να έχεις με το μέρος σου μερικούς συνεργάτες, ώστε να μπορεί ο ένας να υποστηρίζει και να εμπιστεύεται τον άλλον.

  • Να θυμάσαι τις αξίες σου

Εάν κάποιος στη δουλειά είναι σκληρός μαζί σου, κάνε ό,τι μπορείς για να μην απαντήσεις με τον ίδιο τρόπο. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κλιμακώσεις την κατάσταση.

  • Επένδυσε σε τεχνικές αντιμετώπισης του στρες

Δοκίμασε διαλογισμό, yoga ή σωματική άσκηση για να σε βοηθήσει να διαχειριστείς το χρόνιο στρες.

  • Σχεδίασε την έξοδό σου:

Εάν νιώθεις ότι το τοξικό περιβάλλον εργασίας στο οποίο βρίσκεσαι δεν πρόκειται να βελτιωθεί σύντομα, ίσως ήρθε η ώρα να παραιτηθείς και να ξεκινήσεις την αναζήτησή σου για μια νέα δουλειά.