FEMALE TALK

5 διάσημες γυναίκες που έχουν μιλήσει ανοιχτά για το σώμα τους και την αποδοχή

© 2023 Joel C Ryan/Invision/AP IMAGES

Το θέμα της εικόνας που έχουμε για το σώμα μας αλλά και αυτής που η κοινωνία μας επιβάλλει, είναι ένα ζήτημα που δεν έχει πάψει να μας απασχολεί. Ο δρόμος για την αποδοχή είναι συχνά δύσκολος, αλλά είναι απελευθερωτικός. Αυτές οι διάσημες γυναίκες έχουν ανοίξει τον δρόμο.

Διάσημες γυναίκες που έχουν μιλήσει ανοιχτά για το σώμα τους και την εικόνα που έχουν γι’ αυτό και που έχουν παλέψει να αποδεχτούν τον εαυτό τους όπως ακριβώς είναι, βοηθούν στο να πάψουν τα στερεότυπα να καθορίζουν τη δική μας εικόνα για το δικό μας σώμα. Βοηθούν δίνοντας το δικό τους φωτεινό παράδειγμα να φτάσουμε κι εμείς στη δική μας, εύκολη ή δύσκολη, αποδοχή.

Serena Williams

To 2017, η Serena Williams έγραψε ένα γράμμα στη μητέρα της, Oracene Price και το μοιράστηκε στο Reddit. Σε αυτό μιλούσε για το body shaming που είχε δεχτεί κατά τη διάρκεια της καριέρας της. «Με έχουν αποκαλέσει άντρα γιατί μοιάζω δυνατή», είχε πει μεταξύ αλλών.

Η απάντησή της προς όλους εκείνους που σχολίαζαν ότι μοιάζει με άντρα απλά επειδή έμοιαζε να έχει ένα πιο αθλητικό σώμα από άλλες γυναίκες ήταν αποστομωτική.

«Δουλεύω σκληρά και γεννήθηκα με αυτό το badass σώμα και είμαι περήφανη γι’ αυτό. Είμαι περήφανη που μπορέσαμε να δείξουμε σε όλους πώς μοιάζουν κάποιες γυναίκες. Δεν δείχνουμε όλες ίδιες. Έχουμε καμπύλες, είμαστε αθλητικές, μυώδεις, ψηλές, κοντές, αλλά είμαστε όλες ίδιες: Είμαστε γυναίκες και περήφανες» σημείωνε.

Adele

Το 2021 η Adele μίλησε στη Vogue, μεταξύ άλλων, για το θέμα που είχε απασχολήσει πολύ το internet όλο το προηγούμενο διάστημα: Την μεταμόρφωση στο σώμα της και την απώλεια κιλών που σημείωσε μέσα σε 2 χρόνια.

«Οι άνθρωποι σοκαρίστηκαν επειδή δεν μοιράστηκα το “ταξίδι” μου. Έχουν συνηθίσει να καταγράφουν κάθε τους στιγμή στο Instagram και οι περισσότεροι στη θέση μου θα είχαν κάνει μία επικερδή συμφωνία με ένα brand διατροφής. Εγώ δεν έδινα μία γ@@@@@@@ δεκάρα. Το έκανα για μένα και για κανέναν άλλο. Γιατί να το μοιραστώ; Δεν το έβρισκα συναρπαστικό. Είναι το σώμα μου», είχε πει μεταξύ άλλων.

Jamie Lee Curtis

H Jamie Lee Curtis το 2002 είχε ποζάρει για μία «πριν και μετά» φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο More Magazine, και που έδειχνε πώς «μεταμορφωνόταν» για μία εμφάνιση στο κόκκινο χαλί. Η φωτογράφιση που είχε σκοπό να δείξει τα πλασματικά πρότυπα του Hollywood για την εμφάνιση των γυναικών ήταν δική της ιδέα.

Τον περασμένο Μάρτιο είχε μιλήσει με αφορμή την ταινία Everything Everywhere All at Once, στο Instagram για την κοιλιά του χαρακτήρα που υποδυόταν και κατ’ επέκταση για τη δική της. «Θέλω να μην κρύβω τίποτα. Ρουφάω την κοιλιά μου από τα 11 μου χρόνια, από τότε που αρχίζεις να επικεντρώνεσαι στα αγόρια και τα σώματα. Αποφάσισα συγκεκριμένα να απελευθερώσω κάθε μυ που συνήθιζα να σφίγγω για να κρύψω την πραγματικότητα. Αυτός ήταν ο στόχος μου. Ποτέ δεν ένιωσα πιο ελεύθερη δημιουργικά και σωματικά», σημείωνε.

Hillary Duff

Το 2017 μέσα από ένα post στο Instagram, η Hillary Duff μίλησε για το σώμα της και όλους τους λόγους που το ευγνωμονεί.

«Το σώμα μου μου έχει δώσει το μεγαλύτερο δώρο της ζωής μου: Ο Luca είναι 5 ετών. Θα γίνω 30 τον Σεπτέμβριο και το σώμα μου είναι υγιές και με πάει εκεί που χρειάζεται να πάω. Κυρίες μου, ας είμαστε περήφανες γι’ αυτό που έχουμε και ας σταματήσουμε να σπαταλάμε πολύτιμο χρόνο της μέρας μας ευχόμενες να είμαστε διαφορετικές, καλύτερες και αψεγάδιαστες», εξηγούσε.

Paulina Porizkova

Το μοντέλο με τη στάση ζωής του μάχεται καθημερινά τον ηλικιακό ρατσισμό. Το 2022 είχε μιλήσει στο People για το πώς είναι αποφασισμένη η ηλικία της και οι αλλαγές που φέρνει ο χρόνος στο σώμα της, να την κάνουν να αποσυρθεί από το επάγγελμά της ως μοντέλο.

«Ένιωθα να ντρέπομαι που μεγαλώνω, αλλά από την άλλη σκεφτόμουν “Μα είμαι πιο έξυπνη, είμαι καλύτερη, είμαι πιο αστεία, είμαι πιο υπομονετική”. Συνολικά σαν άνθρωπος είμαι στα καλύτερα μου. Οπότε δεν είμαι έτοιμη να αποσυρθώ», εξηγούσε.

«Δεν θα με διώξει κανείς επειδή έχω μερικές ρυτίδες και σακούλες και γκρίζα μαλλιά, όταν είμαι πιο υπέροχη από ποτέ. Αντίθετα θα βγάλω την εικόνα μου προς τα έξω και θα πω “Ξέρεις κάτι; Αυτή είμαι εγώ στα καλύτερά μου. Διαχειρίσου το», πρόσθετε.