FEMALE TALK

Οι συμβουλές διάσημων γυναικών για το σεξ, τα mood swings και τις εξάψεις στην εμμηνόπαυση

© 2023 Lewis Joly/AP Images

Η εμμηνόπαυση είναι μία περίοδος στη ζωή της γυναίκας για την οποία μέχρι πρόσφατα αποφεύγαμε να μιλήσουμε. Σε μία κοινωνία που ο ηλικιακός ρατσισμός οδηγούσε τις γυναίκες να αντιμετωπίζουν με τρόμο τον χρόνο που περνά, μία omerta συνόδευε συχνά τον όρο εμμηνόπαυση. Τα πράγματα αλλάζουν, η κοινωνία αλλάζει γιατί εμείς αλλάζουμε. Οι γυναίκες αλλάζουμε, αναγνωρίζουμε τον παραλλογισμό ενός κοινωνικού συστήματος που δεν μας «επιτρέπει» να μεγαλώνουμε και απαιτούμε την αλλαγή. Το κάνουμε βρίσκοντας τη φωνή μας. Το κάνουμε μιλώντας (και) για την εμμηνόπαυση. Οι διάσημες γυναίκες που θα δεις παρακάτω, χαράζουν τον δρόμο.

Εργαζόμενες σε μία βιομηχανία όπου μέχρι πρόσφατα ο ηλικιακός ρατσισμός ήταν παραπάνω από φανερός και έβαζε φρένο στην καριέρα τους, αυτές οι διάσημες γυναίκες που θα δεις παρακάτω, αποφάσισαν να ανοίξουν τη συζήτηση για θέματα που θεωρούνταν ταμπού, όπως η εμμηνόπαυση. Μία περίοδος που θα έρθει στη ζωή κάθε γυναίκας και που όση περισσότερη άγνοια έχουμε γι’ αυτήν τόσο παραπάνω μας φαίνεται «απειλητική». Δεν είναι όμως. Οι συμβουλές των διάσημων γυναικών για το σεξ, τις εναλλαγές της διάθεσης, τις εξάψεις, τις εφιδρώσεις κι όλα τα άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι χρήσιμες και σε απελευθερώνουν από τον φόβο. Η γνώση, σε απελευθερώνει από τον φόβο.

Naomi Watts

Μία από τις γυναίκες που έχουν μιλήσει ανοιχτά για την εμμηνόπαυση είναι η Naomi Watts. H ηθοποιός έχει δημιουργήσει τη δική της εταιρεία με προϊόντα προεμμηνοπαυσιακής και εμμηνοπαυσιακής φροντίδας κι έχει αφιερώσει την πλατφόρμα της στο Instagram στο να ανοίξει τη συζήτηση γι’ αυτά τα θέματα. Στο Instagram ήταν που μοιράστηκε και μία ανάρτηση για τις λιπαντικές κρέμες για να μιλήσει για το σεξ στην εμμηνόπαυση. Την ανάρτησή της συνόδευσε με δύο φωτογραφίες της, μία από διαφημιστική καμπάνια ταμπόν που είχε κάνει στα 15 της χρόνια και μία τώρα στην ίδια στάση και πόζα, αλλά εκφράζοντας άλλες απορίες.

«Έκανα αυτή την ανάρτηση σε μια προσπάθεια να μιλήσω ανοιχτά για τις ορμονικές αλλαγές στη ζωή μιας γυναίκας. Στη διαφήμιση που έκανα όταν ήμουν 15 χρονών, κοιτάζω τον φακό κατάματα, με σιγουριά και γνήσια περιέργεια. Η δεύτερη φωτογραφία εκφράζει μια άποψη για το πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίζουμε τις ορμονικές προκλήσεις της μέσης ηλικίας με την ίδια τόλμη. Όταν πρόκειται για την εμμηνόπαυση, μπαίνουμε στη σκιά της μυστικότητας και της ντροπής. Με παντελή έλλειψη ενημέρωσης και παραπληροφόρηση», γράφει η Naomi Watts και στη συνέχεια μοιράζεται ππερισσότερες πληροφορίες για τις λιπαντικές κρέμες.

«Μερικοί άνθρωποι μπορεί να τη χρειαστούν εξαιτίας της ξηρότητας του κόλπου ή άλλων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, αλλά και πολλοί άνθρωποι, στην εμμηνόπαυση ή όχι, απλά αγαπούν τα λιπαντικά. Δυστυχώς, υπάρχει πολύ στίγμα για τις λιπαντικές κρέμες. Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν ότι κάτι πάει στραβά με τους ίδιους αν τους αρέσει ή χρειάζονται το λιπαντικό», γράφει έπειτα η Naomi Watts.

«Μοιάζει σαν να είσαι είτε πολύ υγρή, είτε πολύ στεγνή για την πατριαρχία. Σε αυτό έχω να απαντήσω: Μ@@@@@@@», προσθέτει μεταξύ άλλων η Naomi Watts.

Taraji P. Henson

Τη συμβολή της ψυχοθεραπείας στο να διαχειριστεί τόσο την αναγνωρισιμότητα, όσο και την πίεση να είναι μία «δυνατή Μαύρη γυναίκα», αλλά και τις αλλαγές στη διάθεσή της λόγω της προεμμηνόπαυσης, έχει παραδεχτεί σε συνέντευξή της η Taraji P. Henson.

«Ξεκίνησα να νιώθω “βαριά” συχνά, σαν να ασφυκτιούσα. Ήρθε από το πουθενά», είχε πει τονίζοντας ότι η ψυχοθεραπεία τη βοήθησε να βγει αλώβητη από αυτή την περίοδο της ζωής της. Έκτοτε, η ίδια φροντίζει να γιορτάζει κάθε ηλικία ορόσημο της δικής της ζωής. «Κανονικά θα έπρεπε να έχω ξοφλήσει, αλλά είμαι εδώ», είχε πει στα 50 της στο περιοδικό W.

Michelle Obama

Η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ έχει μοιραστεί δημόσια τη δική της εμπειρία με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Η Michelle Obama έχει μιλήσει για τις νυχτερινές εφιδρώσεις και την θεραπεία με ορμόνες, τονίζοντας τη σημασία που έχει να μιλάμε για την εμμηνόπαυση, τουλάχιστον στα εργασιακά μας περιβάλλοντα, ώστε να μπορέσουμε να διευκολυνθούμε σε θέματα όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας στο γραφείο για να μην επιβαρύνουμε τη δυσφορία που νιώθουμε λόγω των συμπτωμάτων.

«Αυτό που λέει το σώμα μίας γυναίκας σε εκείνη είναι σημαντική πληροφορία. Είναι σημαντικό να έχουμε χώρο στην κοινωνία γιατί οι μισοί από εμάς θα το περάσουμε αυτό», είχε πει.

Bette Midler

Σε συνέντευξή της στην Oprah Winfrey είχε μοιραστεί το «κλειδί» για την αντιμετώπιση των εξάψεων και των νυχτερινών εφιδρώσεων που βίωνε η Bette Middler. Η ηθοποιός σημείωνε ότι στην αρχή της περιόδου της εμμηνόπαυσης βίωνε έντονα αυτά τα συμπτώματα. «Μετά χρησιμοποίησα έλαιο σόγιας και πρίμουλας και με βοήθησε τρομερά», είχε πει χαρακτηριστικά.

Έρευνα του Απριλίου 2022 είχε αναδείξει τη συμβολή ενός συγκεκριμένου συνδυασμού φυτικών ουσιών στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές του Dhurakij Pundit University, βρήκαν ότι ο συνδυασμός των ελαίων σόγιας, πρίμουλας, σισιμφούγκας και chasteberry, που λαμβάνεται από του στόματος για 12 εβδομάδες, βελτιώνει τα συμπτώματα σε γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση.