SIZE MATTERS

Η Adele σχολιάζει στη Vogue όλες τις «μ@@@@@@ς» που άκουσε για την απώλεια των 45 κιλών της. Πιο αδύνατη και body positive από ποτέ

Adele/Instagram

Δυο εβδομάδες πριν τις καλοκαιρινές διακοπές μου, αποφάσισα να ξεκινήσω δίαιτα. Κάλεσα μια διατροφολόγο, ήρθε σπίτι μου και με βάση τις διατροφικές μου συνήθειες, μου έβγαλε πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια της 7μηνης καραντίνας στην οποία αναγκαστήκαμε να υποβληθούμε, λόγω του Covid-19, πήρα κιλά και δεν έτρωγα σωστά. Με απλά λόγια, λόγω της έλλειψης κοινωνικής συναναστροφής, της εξόδου με περιορισμούς και της δικής μου ανησυχίας να αγκαλιάσω έναν άνθρωπο, χωρίς το post-άγχος που με έκανε να αναρωτιέμαι αν κόλλησα κάτι, με έκανε να το ρίξω στο φαγητό. Στην αρχή, δίκασα τον εαυτό μου που επέτρεψα να συμβεί κάτι τέτοιο, μετά από λίγο όμως, αποφάσισα ότι για το δικό μου καλό (ψυχικά), αλλά και για το καλό της υγείας μου, έπρεπε να αλλάξω τον τρόπο ζωής μου.

Όταν το ανέφερα σε φίλους ή γνωστούς, μιας και όταν μου πρόσφεραν κάποιο σνακ επίμονα, σε κάποιες περιπτώσεις, έπρεπε να δικαιολογηθώ γιατί ευγενικά τους έλεγα όχι, κάπως αβίαστα, το πρώτο σχόλιο πολλών, ήταν αρνητικό. 5 στις 10 περιπτώσεις, άκουγα την εξής ατάκα: «Συγγνώμη, εσύ δεν είσαι που λες ότι οι γυναίκες με καμπύλες πρέπει να αποδεχτούν τον εαυτό τους έτσι όπως είναι; Γιατί κάνεις δίαιτα;». Αν είχε βγει η συνέντευξη της Adele στη βρετανική Vogue, θα τους απαντούσα με quote της: «Δεν χρειάζεται να είσαι υπέρβαρος για να είσαι body positive. Μπορείς να είσαι όποιο κι αν είναι το μέγεθός σου».

Αλλά κάπου εκεί, αντιλήφθηκα πώς τα mainstream media, έχουν καταφέρει να στρέψουν ένα σημαντικό, για την ισότητα του γυναικείου φύλου, κίνημα, σε ένα υποχείριο των social media. Άβουλα και χωρίς σκέψη, αναπαράγουμε μια αναμασημένη άποψη μιας μάζας ανθρώπων που δεν έχει ιδέα για το τι σημαίνει να είσαι μια γυναίκα στη σύγχρονη κοινωνία. Όπως κι αν είσαι. Είτε είσαι αδύνατη, ξανθιά με μεγάλα βυζιά που σημαίνει ότι επειδή είσαι «ωραία» κοιμάσαι με πολλούς άνδρες, είτε είσαι μια χοντρή με δίπλες που φοράει φαρδιά ρούχα για να κρύψει το ντροπιαστικό σώμα της. Σε όλες αυτές τις αντιλήψεις, η Adele, ένα διάσημο πρόσωπο που έχει στοχοποιηθεί πολλές φορές για το σώμα της λέει: «Άντε γ…..ε. Δικό μου είναι το σώμα μου». Αν αυτό δεν είναι η επιτομή του body positivity, τότε δεν ξέρω τι.

Η Adele στο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue, «ανανεωμένη»

Από το πρωί, διαβάζω όλες τις διαδικτυακές «φυλλάδες» που σχολιάζουν το εξώφυλλο της Adele για τη βρετανική Vogue. «Η Adele μιλάει για τα κιλά της». «Adele: Το πρώτο εξώφυλλο μετά την απώλεια κιλών». «Η Adele στο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue πιο εντυπωσιακή από ποτέ» (φυσικά, μιας και πριν που ήταν χοντρή δεν μπορούσε να είναι εντυπωσιακή).

Σκέφτομαι, πόσες φορές, λοιπόν, τα media έχουν εκμεταλλευτεί την εικόνα μιας γυναίκας σαν της Adele (και οποιουδήποτε δημόσιου προσώπου), αναφερόμενα στα κιλά της. Η ίδια στη συνέντευξή της για τη βρετανική Vogue, σχολιάζει τα fake news που έχει διαβάσει από τον Μάιο του 2020, όπου ανέβασε την πλέον δημοφιλή φωτογραφία της με το μίνι μαύρο φόρεμα, όπου είδαμε το «ανανεωμένο» σώμα της.

Πλέον, αν πατήσεις στο Google search τις λέξεις “Adele diet”, θα εμφανιστούν πάνω από 70.000 άρθρα και αναφορές στην τραγουδίστρια και το σώμα της. Δεν είναι τρομερό αυτό; Πώς κάποιοι άνθρωποι νιώθουν ότι έχουν το δικαίωμα να κρίνουν το σώμα της; Ή το σώμα οποιασδήποτε άλλης γυναίκας. Διάσημης ή μη. Κανείς όμως, δεν σκέφτηκε ή δεν υπέθεσε καν, ότι η Adele μπορεί να επέλεξε η ίδια να αδυνατίσει. Ή μπορεί να ήταν επιλογή της να παραμείνει στα παλιά της κιλά. Ή να αποκτήσει παραπάνω. Ή να χάσει ακόμα περισσότερα απ’ αυτά που είναι σήμερα.

Δεν περνάει από κανέναν η ιδέα ότι η Adele ή οποιαδήποτε Adele, μπορεί να κάνει ό,τι γουστάρει με το σώμα της.

Αυτό είναι, κατά κύριο λόγο το εξοργιστικό εδώ, το οποίο φυσικά συνοδεύεται από τον καταιγισμό των κομπλιμέντων, επειδή έχασε κιλά. Τώρα που η Adele έχασε κιλά είναι στα καλύτερά της. Είναι πιο όμορφη και εντυπωσιακή από ποτέ. Γιατί φυσικά, προηγουμένως, ούσα χοντρή ήταν μίζερη και άσχημη. Ευτυχώς δηλαδή που έχει ωραίο πρόσωπο και κάπως την γλίτωνε τόσα χρόνια. Όλες αυτές οι παλιακές αντιλήψεις, που κατέχουν άνδρες-γυναίκες σε αυτό τον κόσμο, είναι αυτές που τελικά μας πάνε ένα βήμα πίσω, κοινωνικά. Όλες αυτές οι απόψεις, που συνεχίζουν να υποβιβάζουν την γυναικεία υπόσταση, είναι περιττές.

Surprise-surprise: Η Adele έχασε τα κιλά της από επιλογή για να μανατζάρει το άγχος της, όχι γιατί χώρισε

«Ένας από τους λόγους που ο κόσμος παρερμήνευσε την κατάσταση, ήταν γιατί στην πραγματικότητα έχασα τα κιλά μου, σε ένα διάστημα 2 χρόνων», αναφέρει στη συνέντευξή της για τη βρετανική Vogue. Εξηγεί, λοιπόν, γιατί επέλεξε να το αλλάξει. «Έφταιγε το άγχος μου. Με τη γυμναστική, ένιωθα καλύτερα. Δεν έγινε ποτέ αυτοσκοπός το να χάσω κιλά. Ήταν για να γίνω πιο δυνατή και για να μην είμαι στο κινητό μου όλη την ώρα. Άρχισα να εθίζομαι σ’ αυτή και να γυμνάζομαι 2-3 φορές την ημέρα», σχολιάζει για τα 45 κιλά που έχασε, μέσα σε 2 χρόνια.

«Χρειαζόμουν να καταπιαστώ με κάτι για να βάλω τις σκέψεις μου στον σωστό δρόμο. Θα μπορούσα να είχα ξεκινήσει το πλέξιμο. Ο κόσμος σοκαρίστηκε που δεν μοιράστηκα το ‘ταξίδι’ μου. Είναι τόσο συνηθισμένοι με το να καταγράφουμε τα πάντα στο Instagram που οι περισσότεροι στη θέση μου θα είχαν κάνει κάποια μεγάλη συμφωνία με κάποιο brand διατροφής. Δεν δίνω δεκάρα για όλα αυτά. Το έκανα για τον εαυτό μου και για κανέναν άλλο. Δικό μου είναι το σώμα μου»

Η Adele στη συνέντευξή της σχολιάζει το γεγονός ότι για 12 ολόκληρα χρόνια, τα media ασχολούνται με το σώμα της. «Μιλούσαν γι’ αυτό πριν χάσω κιλά. Αλλά, ναι, ξέρεις, δεν με νοιάζει».

«Δεν χρειάζεται να είσαι υπέρβαρος για να είσαι body positive. Μπορείς να είσαι όποιο κι αν είναι το μέγεθός σου»

Κάπου εκεί σχολιάζει και τα αισχρά σχόλια ότι η Adele αδυνάτισε γιατί χώρισε. Γιατί είναι αδιανότητο για μια γυναίκα, να αλλάξει την εμφάνισή της για τον εαυτό της. Πρέπει να το κάνει για έναν άντρα. «Αυτό το όλο πράγμα. “Η Adele και το Revenge Body”. Αχ, θέε μου. Γαμ….ε!», αναφέρει σχετικά με το γεγονός ότι έχασε κιλά γιατί χώρισε. «Είναι γελοίο. Νομίζω ότι ο κόσμος λατρεύει να παρουσιάζει μια τρελή χωρισμένη γυναίκα. “Πρέπει να είναι πόρνη”. Γιατί φυσικά τι είναι μια γυναίκα χωρίς έναν άνδρα; Αυτά είναι μα….ίες».

Αλλά αυτό είναι ένα ακόμη στερεότυπο που πρέπει να καταρρίψουμε. Σε έναν ιδανικό κόσμο, η Adele και η κάθε Adele θα έχει την ελευθερία να κάνει ό,τι θέλει με τη ζωή και το σώμα της. Χωρίς αναστολές και χωρίς περιττά υποθετικά σενάρια για τον λόγο που επιλέγει να αλλάξει την εικόνα της.

Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντική η εκπροσώπηση στη μόδα και τα media, γενικότερα. Είναι σημαντικό να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε όλους τους σωματότυπους ως «κανονικούς» (όπως κι αν το ορίζει κανείς αυτό), ασχέτως μεγέθους. Πρέπει να αρχίσουμε να πράττουμε με βάση τις δικές μας επιθυμίες για το πώς θέλουμε να είναι η εικόνα μας. Αυτό για το οποίο μαχόμαστε με το κίνημα του body positivity είναι το να νιώθουμε ότι υπάρχει ένα εύρος επιλογών, σε ό,τι κι αν κάνουμε. Ότι έχουμε την δυνατότητα, ανεξαρτήτως σωματότυπου, να βρίσκουμε ρούχα στο νούμερό μας, άρα και να φοράμε ό,τι θέλουμε, Να ξέρουμε ότι είναι ΟΚ να αδυνατίσουμε ή να παχύνουμε, γνωρίζοντας ότι αυτό δεν θα αποτελέσει κίνητρο για σχολιασμό.

Είναι προσβλητικό να υποθέτουμε ότι οι γυναίκες πράττουμε, παρεκινούμενες από εξωτερικούς παράγοντες που μας βάζουν σε κουτάκια, λες και είμαστε άβουλα όντα χωρίς άποψη ή συναισθήματα. Θέλουμε απλά να έχουμε την επιλογή να κάνουμε ό,τι γουστάρουμε, χωρίς αναστολές. Αυτό θέλει και η Adele. Και αυτό κάνει. Αυτό είναι και το νόημα του body positivity.