ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι 8 χρυσοί κανόνες για να κάνεις μία αγχολυτική συζήτηση με τον σύντροφό σου (και να τον βοηθήσεις πραγματικά)

Unsplash

Διανύουμε μία ιδιαίτερη περίεργη φάση, μέσα στην οποία έχει αλλάξει και ο τρόπος που επικοινωνούμε. Όσο και να θέλεις να είσαι ήρεμη και υπομονετική, μία λέξη μπορεί να σου γυρίσει το μυαλό και να πυροδοτήσει τεράστιους καυγάδες. Και το τελευταίο που έχεις όρεξη να κάνεις είναι να στηρίξεις τους άλλους.

Μήπως όμως να το πάρουμε αλλιώς και να σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη μέσα σε μία συζήτηση; Η εύκολη λύση είναι να το δούμε εγωιστικά και απλά να λέμε αυτό που έχουμε ήδη σκεφτεί χωρίς να υπολογίζουμε τον άλλο; Αν μάλιστα πρόκειται και για τον άνθρωπο που έχουμε επιλέξει να είναι στη ζωή μας και ζούμε στο ίδιο σπίτι, είναι επιτακτική ανάγκη να κάνουμε συζητήσεις που δεν δημιουργούν έξτρα άγχος. Μάς φτάνει αυτό που ήδη έχουμε. Σύμφωνα λοιπόν με το Gottman Institute, υπάρχουν μερικοί χρυσοί κανόνες όταν επικοινωνούμε και μπορούν να διώξουν όλο το περιττό άγχος.

Καθένας τη σειρά του

Έτσι όπως περίμενες τη σειρά σου στην τσουλήθρα κάποτε, έτσι και τώρα οφείλεις να σέβεσαι τον συνομιλητή σου. Όχι μόνο να περιμένεις να τελειώσει, αλλά και να ακούς πραγματικά αυτά που έχει να σου πει, είτε σου αρέσουν είτε όχι.

Όχι συμβουλές αν δεν σου ζητηθούν

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την κακή συνήθεια να συμβουλεύουν, ειδικά όταν δεν τους ζητείται. Νιώθουν ότι είναι ψυχολόγοι ή ότι έτσι θα βοηθήσουν. Το μόνο που καταφέρνεις όμως είναι να δίνεις την εικόνα της ανώτερης και εκείνης που δεν κάνει ποτέ λάθη. Απλά άκου. Είναι πολύ πιο βοηθητικό από όσο πιστεύεις.

Ενδιαφέρσου

Αληθινά και με αυθεντικότητα. Να κάνεις ερωτήσεις που δείχνουν ότι έχεις την περιέργεια να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες και ό,τι θες να μπεις στη θέση του για να δεις μία κατάσταση από τη δική του σκοπιά.

Δείξε ότι καταλαβαίνεις

Τα νεύματα και η φωνή σου μπορούν να δείξουν αν κατανοείς ή αν θυμώνεις σε μία συζήτηση. Αν ο σύντροφός σου έχει την ανάγκη να μοιραστεί μία διαφωνία που είχε στη δουλειά, μην βγάζεις τα δικά σου συμπεράσματα. Προσπάθησε να καταλάβεις πώς νιώθει.

Πάρε το μέρος του

Είναι πολύ σημαντικό να νιώθει ο άλλος ότι είστε μία ομάδα. Ότι τον υποστηρίζεις σε ό,τι και αν του συμβεί. Μπορείς να πεις τη δική σου γνώμη και να διαφωνήσεις, αλλά μην γίνεσαι εχθρός του. Υποτίθεται ότι τον αποδέχεσαι για αυτό που είναι και του το δείχνεις.

Βάλε πρώτα το «εμείς» στη συζήτηση

Αυτό το υπέροχο συναίσθημα που σου δίνει ένας σύντροφος όταν νιώθεις μόνη. Ότι είστε μαζί σε όλα και ότι έχεις την αμέριστη αγάπη του. Ότι δεν έχεις να αντιμετωπίσεις έναν ακόμη εχθρικό συνάδελφο αλλά μία αγκαλιά γεμάτη κατανόηση.

Τρυφερότητα

Με όποιον τρόπο σου είναι πιο εύκολος. Με μία κουβέντα, ένα χάδι, ένα φιλί. Ακόμα και ένα ζεστό χαμόγελο μπορεί να κάνει θαύματα.

Αποδέξου το πώς νιώθει

Ίσως να μην καταλαβαίνεις γιατί έχει θυμώσει τόσο με την συνάδελφό του, αλλά αποδέξου ότι είναι η δική του πραγματικότητα και μην την υποτιμάς. Τις περισσότερες φορές, αυτό που μάς αρκεί είναι να έχουμε έναν άνθρωπο να μοιραστούμε αυτά που νιώθουμε κι ας μην τον αφορά η κατάσταση.