ΣΧΕΣΕΙΣ

5 κοινές συνήθειες που έχουν όλα τα ζευγάρια χωρίς μέλλον (και πώς θα σταματήσεις το σαμποτάζ)

Unsplash

Όλες οι σχέσεις έχουν τα προβλήματά τους. Τις καλές και τις κακές στιγμές. Τις διαφωνίες και τις συγκρούσεις. Το θέμα είναι πού γέρνει η ζυγαριά και πώς διαχειρίζονται τα θέματα που προκύπτουν.

Δεν ερχόμαστε σε αυτήν τη ζωή με εγχειρίδιο λύσεων και απαντήσεων, αλλά μπορούμε να εξελιχθούμε. Μέσα από την τριβή στις σχέσεις και την αυτογνωσία, αντιλαμβάνεσαι το pattern που επαναλαμβάνεις και δημιουργείς έναν φαύλο κύκλο. Το ζητούμενο είναι να αποδεχθείς τον εαυτό σου και να αλλάξεις αυτά που βλέπεις ότι είναι δυσλειτουργικά. Αν θέλεις να έχεις μία ερωτική σχέση και να είσαι στα ζευγάρια που μπορούν να φτάσουν μακριά και να αντέξουν στον χρόνο, οι παρακάτω συνήθειες πρέπει να βγουν από τη ζωή σας.

Ζευγάρια που συγχωρούν, αλλά δεν ξεχνούν

Αν κρατάς κακία για κάτι που συνέβη στο παρελθόν και δεν χάνεις την ευκαιρία να επαναφέρεις αυτό το λάθος στη συζήτηση και τη σχέση, δηλητηριάζεις τη σχέση και δεν της επιτρέπεις να είναι χαρούμενη. Ναι, θα συγκρούεσαι με τον σύντροφό σου. Το θέμα είναι πώς το κάνεις και πού οδηγεί αυτή η διαφωνία. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια είναι εκείνα που διαχειρίζονται το πρόβλημα, το επιλύουν και προχωρούν μπροστά.

Δεν λένε «σε παρακαλώ» κι «ευχαριστώ»

Δεν έχει σημασία αν είστε 6 μήνες ή 6 χρόνια μαζί. Οι καλοί τρόποι είναι σημαντικοί και δείχνουν ότι εκτιμάμε αυτά που κάνει ο άλλος, είτε μάς δίνει το αλάτι στο τραπέζι, είτε μάς στηρίζει σε μία μεγάλη δυσκολία. Είναι απλό. Δώσε περισσότερη σημασία στα μικρά και καθημερινά και μην περιμένεις μεγάλα γεγονότα για να πεις ευχαριστώ ή σε παρακαλώ όταν ζητάς βοήθεια.

Δεν βάζουν προτεραιότητα στις δικές τους στιγμές

Θυμάσαι τότε που κάνατε μαζί μαραθώνιο σειρών ή πηγαίνατε για ένα ποτό κάθε δεύτερη Παρασκευή; Για το δεύτερο, θα πρέπει να κάνεις λίγη υπομονή αλλά ο στόχος είναι να μην ξεχνάς τη σημασία του «μαζί». Οι ρουτίνες των ζευγαριών ποικίλουν αλλά δείχνουν ότι υπάρχει διάθεση για κοινές στιγμές που σας φέρνουν πιο κοντά. Και δυναμώνουν μία σχέση που έχει μέλλον.

Δεν είναι και ποτέ χώρια

Πάμε στο άλλο άκρο των ζευγαριών χωρίς μέλλον. Εκείνοι που εγκαταλείπουν τον χρόνο με φίλους ή χόμπι προκειμένου να είναι με το ταίρι τους. Συμβιβάζονται με πράγματα που μπορεί να μην τους αρέσουν αλλά το κάνουν στο όνομα του έρωτα. Συνήθως όμως πρόκειται για κινήσεις που γίνονται στην αρχή λόγω του πάθους, όπου πολλοί άνθρωποι υποκρίνονται ότι είναι κάποιοι άλλοι, προκειμένου να προσαρμοστούν στα γούστα του συντρόφου τους. Όλες οι σχέσεις πρέπει να «αναπνέουν» και τα μέλη τους να έχουν χρόνο για όλα εκείνα τα μικρά που τους δίνουν δύναμη. Πόσω μάλλον τώρα που το self care θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα.

Ζευγάρια που μαλώνουν κυρίως

Εννοείται ότι πρέπει να διαφωνούμε και να συγκρουόμαστε όταν υπάρχει λόγος. Αλλά αν στο ζύγι, οι συγκρούσεις και οι εντάσεις είναι μεγαλύτερες από τις ήρεμες και χαρούμενες στιγμές, μάντεψε ποιο ζευγάρι δεν έχει μέλλον. Και πρόσεξε, δεν μιλάμε μόνο για χοντρούς καυγάδες. Πιάνεται και η φορά που του γκρινιάζεις επειδή άφησε τη βρεγμένη πετσέτα στο μπάνιο ή όταν σου λέει ότι πάλι έβαλες λάθος τα βιβλία στο ράφι. Για κάθε αρνητικό, θα πρέπει να υπάρχουν 5 θετικά που ακολουθούν μετά. Ένα φιλί, μία αγκαλιά, ένα αστείο.