ΥΓΕΙΑ

5 παράξενα σημάδια που δείχνουν ότι έχεις έλλειψη βιταμινών 

iStock

Έχεις παρατηρήσει πρόσφατες αλλαγές στη διάθεση, στο δέρμα ή στα μαλλιά σου; Αυτές οι φαινομενικά άσχετες αλλαγές, θα μπορούσαν να είναι ένα ενδεικτικό σημάδι ανεπάρκειας βιταμινών.

Έχεις μια ισορροπημένη διατροφή (ή τουλάχιστον προσπαθείς). Υπολογίζεις πόσες μερίδες φρούτων, λαχανικών, πρωτεϊνών και βασικών θρεπτικών συστατικών καταναλώνεις, αλλά παίρνεις πραγματικά όλες τις βιταμίνες που χρειάζεσαι; Επειδή λοιπόν η ανεπάρκεια βιταμινών, μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, καλό είναι να μάθεις να αναγνωρίζεις τα ακόμα και τα πιο παράξενα σημάδια, που μπορεί να δείχνουν ότι σου λείπουν πολύτιμες βιταμίνες.

Εάν παρατηρήσεις κάποιο από τα παρακάτω σημάδια, ήρθε η ώρα να δεις ποιες βιταμίνες σου λείπουν για να διαμορφώσεις αντίστοιχα τη διατροφή σου.

5 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις έλλειψη βιταμινών Pexels

Σημάδια που δείχνουν ότι σού λείπουν πολύτιμες βιταμίνες:

Σκασμένες φτέρνες

Πολλοί διαφορετικοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν σκασμένες φτέρνες. Μια λιγότερο γνωστή αιτία, ωστόσο, είναι η διατροφή σου. Οι σκασμένες φτέρνες μπορεί στην πραγματικότητα να είναι σημάδι λίγων ελλείψεων βιταμινών. Εάν σου λείπουν οι βιταμίνες Β3, C ή Ε, μπορεί να αρχίσεις να παρατηρείς σκασίματα στις φτέρνες. Και οι τρεις αυτές βιταμίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του δέρματός, οπότε σε χαμηλή ποσότητα, το σώμα σου δυσκολεύεται να ενυδατώσει το δέρμα στις φτέρνες.

Εάν αντιμετωπίζεις έλλειψη βιταμίνης C, η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να έχεις ξηρό, αφυδατωμένο δέρμα και σε άλλα μέρη του σώματος. Επίσης, μια μέτρια έλλειψη βιταμίνης Β3 μπορεί να προκαλέσει ξηρό, ερεθισμένο ή κόκκινο δέρμα, ενώ η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε μπορεί να συνοδεύεται από μυϊκή αδυναμία, προβλήματα όρασης ή ξηρό και θαμπό δέρμα.

Περισσότερες εναλλαγές στη διάθεσή σου

Έχεις περισσότερες κακές μέρες από το συνηθισμένο; Ίσως παρατηρείς ότι η διάθεσή σου μεταβάλλεται πιο εύκολα από το συνηθισμένο. Εάν δεν αντιμετωπίζεις άλλα προβλήματα, όπως άγχος, αλλαγές ορμονών ή προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, τότε μια ανεπάρκεια βιταμινών θα μπορούσε να είναι η ρίζα των ξαφνικών αλλαγών της διάθεσής σου.

Η έλλειψη ορισμένων βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών, μπορεί να κάνει πιο πιθανές τις εναλλαγές στη διάθεσης σου, ή ακόμα και να επιβαρύνει προβλήματα ψυχικής υγείας. Η έλλειψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων,  μπορεί δυνητικά να αυξήσει τον κίνδυνο για κατάθλιψη ή ακόμα και να επιδεινώσει τα συμπτώματά της. Οι ελλείψεις σε βιταμίνη Β (φολικό οξύ) και μαγνήσιο, έχουν επίσης συνδεθεί με την κατάθλιψη. Τα χαμηλά επίπεδα αυτών των τριών βασικών θρεπτικών συστατικών, μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και άλλες ψυχικές διαταραχές και τον κίνδυνο για εναλλαγές στη ψυχική διάθεση.

Ούλα που ματώνουν

Εάν τα ούλα σου αιμορραγούν όταν χρησιμοποιείς οδοντικό νήμα ή βουρτσίζεις τα δόντια σου, ο πιο κοινός ένοχος είναι συνήθως η ουλίτιδα. Αλλά το πρόβλημά, μπορεί να μην έχει να κάνει απαραίτητα με τα ούλα σου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ούλα μπορεί να αιμορραγούν λόγω έλλειψης βιταμίνης C.

Αλλαγές στην ποιότητα ή την υφή των μαλλιών

Παρατηρείς ότι τα μαλλιά σου, δεν είναι ακριβώς όπως ήταν πάντα; Ίσως έχεις προσέξει ότι σπάνε πιο εύκολα ή αυξημένη αραίωση. Ή ίσως τα πάντα ίσια μαλλιά σου, τώρα γίνονται κυματιστά ή σγουρά (ή το αντίστροφο). Συχνά, τέτοιου είδους αλλαγές στα μαλλιά σημαίνουν, ότι πρέπει να αυξήσεις το φολικό οξύ (ή τη βιταμίνη Β9), να λάβεις περισσότερες Β12 ή Β6 ή να αυξήσεις την πρόσληψη σιδήρου.  Επιπλέον, εάν τα μαλλιά σου αραιώνουν ξαφνικά, μπορεί να θέλεις να ελέγξεις την πρόσληψη βιταμίνης D και σιδήρου. Η έλλειψη αυτών των δύο θρεπτικών συστατικών μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των μαλλιών.

Αλλαγές στην όραση μπορεί να δείχνουν έλλειψη βιταμινών

Όχι, δεν χρειάζεται να φας έναν τόνο καρότα για να διατηρήσεις την υγεία των ματιών σου σε καλή κατάσταση. Χρειάζεσαι όμως μια συγκεκριμένη ομάδα θρεπτικών συστατικών στη διατροφή σου για να συνεχίσεις να βλέπεις καθαρά, ειδικά σε σκοτεινό ή με χαμηλό φωτισμό χώρο.

Οι βιταμίνες Α, C και Ε είναι όλες βασικές για υγιή μάτια και καλή όραση. Εάν σου λείπει κάποια από αυτές, τα αποτελέσματα μπορεί να εκδηλωθούν με ξαφνικές ή σταδιακές αλλαγές στην όρασή σου. Μια έλλειψη βιταμίνης Α, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία που προκαλεί δυσκολία στην όραση τη νύχτα ή σε χαμηλό φωτισμό. Εάν τα επίπεδα της συνεχίσουν να παραμένουν χαμηλά, μπορεί επίσης να «στεγνώσει» τους δακρυϊκούς πόρους και τα μάτια. Τέλος, μια ανεπάρκεια στις βιταμίνες C και E, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καταστάσεις, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.