ΥΓΕΙΑ

Βιταμίνη Κ: 4 σημαντικοί λόγοι που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σου

Pexels

Οι βιταμίνες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς τα οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό είναι αμέτρητα. Κι ενώ, οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τα βασικά οφέλη που μας προφέρουν οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, η βιταμίνη C ή ακόμα και η D, υπάρχουν άλλες, λιγότερο δημοφιλείς. Μία από αυτές είναι και βιταμίνη Κ.

Η βιταμίvη Κ, είναι εξίσου απαραίτητη για την καλή μας υγεία αφού κρίνεται ως ζωτικής σημασίας για την πήξη του αίματος, και όχι μόνο. Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη με δύο μορφές:

  • Τη βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη)

Βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και αποτελεί την κύρια διαιτητική πηγή της βιταμίνης Κ. Η μορφή αυτή της βιταμίνης Κ συμμετέχει στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και θεωρείται ότι αποτελεί τη «φυτική μορφή» της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Βιταμίνη Κ, σε αντίθεση με τις άλλες λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E), κυκλοφορεί σε μικρές ποσότητες στο αίμα, καθώς μεταβολίζεται πολύ γρήγορα και στη συνέχεια αποβάλλεται από τον οργανισμό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όταν προσλαμβάνουμε τη βιταμίvη Κ1, το σώμα μας διατηρεί μόλις το 30%-40%, ενώ το υπόλοιπο 60 με 70% αποβάλλεται. Η βιταμίνη Κ1 βρίσκεται σε φυτικές τροφές όπως τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

  • Τη βιταμίνη Κ2 (μενακινόνη)

Συντίθεται κυρίως από εντερικά βακτήρια και απορροφάται σε μικρό βαθμό από το παχύ έντερο. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε μικρές ποσότητες σε ζωικά τρόφιμα ή τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Η βιταμίνη Κ2 βρίσκεται στις ζωικές τροφές όπως είναι το χοιρινό, το κοτόπουλο, τα πλήρη γαλακτοκομικά, τα κίτρινα τυριά, αλλά και στον κρόκο του αυγού και το βούτυρο.

Γιατί χρειάζεσαι την βιταμίνη Κ;

Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την γενική υγεία καθώς:

  • Βοηθά στην πήξη του αίματος

Η βιταμίvη Κ συμβάλλει στη φυσιολογική πήξη του αίματος. Βοηθά επίσης στη διακοπή της αιμορραγίας, μειώνει τη δημιουργία μελανιών καθώς και στην ταχύτερη επούλωση πληγών.

  • Η βιταμίνη Κ ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία

Μια από τις κυριότερες αιτίες καρδιακής προσβολής είναι η εναπόθεση ασβεστίου στις αρτηρίες γύρω από την καρδιά. Η ασβεστοποίηση των αρτηριών τις κάνει πιο σκληρές, με μειωμένη ελαστικότητα ενώ μειώνει και το πλάτος τους, κάνοντας τες πιο στενές. Αποτελεί, έτσι, ένα τεράστιο παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Οτιδήποτε μπορεί να μειώσει αυτή τη συσσώρευση ασβεστίου μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

  • Μειώνει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση

Η βιταμίνη Κ2 παίζει καθοριστικό ρόλο στο μεταβολισμό του ασβεστίου, του κύριου μετάλλου που βρίσκεται στα οστά και τα δόντια. Επιπλέον, η βιταμίνη Κ2 προλαμβάνει τη μείωση της οστικής πυκνότητας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

  • Η βιταμίνη Κ βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου και τη φλεγμονή

Χρόνιες ασθένειες όπως η νόσος Alzheimer, ο καρκίνος, η νόσος Πάρκινσον καθώς και η καρδιακή ανεπάρκεια ,αποτελούν φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν πως η βιταμίvη Κ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προστατεύοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και τις επιβλαβείς δράσεις των ελευθέρων ριζών.