ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βιταμίνη C: 10 τροφές που κλέβουν τη δόξα από τα πορτοκάλια

Pexels

Είναι ίσως η πιο διάσημη μεταξύ των βιταμινών. Και φυσικά έχει τη δική της παγκόσμια ημέρα. Ο λόγος για τη βιταμίνη C. Με αφορμή λοιπόν την επίσημη γιορτή της, ρίχνουμε μια ματιά στις τροφές που μπορείς να τη βρεις. Γιατί ναι, δεν έχουν μόνο τα πορτοκάλια βιταμίνη C.

Βιταμίνη C δεν σημαίνει (μόνο) πορτοκαλάδα

Βιταμίνη C Pexels

Αν και μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη C δεν μπορεί στην πραγματικότητα να αποτρέψει τα κρυολογήματα ή την κοινή γρίπη, η κατανάλωση αυτής της θρεπτικής ουσίας ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ένα μεσαίου μεγέθους πορτοκάλι έχει μόνο 69,7 mg βιταμίνης C. Ποσότητα η οποία είναι στην πραγματικότητα λιγότερη από αυτή που μπορεί να βρεις σε πολλά άλλα κοινά φρούτα και λαχανικά. Για να πάρεις την κατάλληλη ποσότητα βιταμίνης C, δεν έχεις παρά να εντάξεις στη καθημερινή διατροφή σου τις παρακάτω 10 τροφές.

Βιταμίνη C στις πιπεριές τσίλι

Ένα μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένες ή κομμένες σε κύβους πιπεριές τσίλι αποδίδει 107,8 mg της βιταμίνης. Επιπλέον, ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καψαϊκίνη, η ένωση που κάνει τις πιπεριές τσίλι καυτερές, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο των αρθρώσεων και των μυών.

Κόκκινη πιπεριά

Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά περιέχει σχεδόν τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι – 190 mg. Οι κόκκινες πιπεριές είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, η οποία προάγει την υγεία των ματιών.

Πράσινη πιπεριά

Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά περιέχει λιγότερη βιταμίνη από την κόκκινη, αλλά με 120 mg, εξακολουθεί να είναι το 200% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Η πράσινη πιπεριά είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών.

Βιταμίνη C στην λαχανίδα

Εκτός από τη διπλάσια συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Α και επταπλάσια της συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης Κ, μια μερίδα ενός φλιτζανιού παρέχει 80,4 mg βιταμίνης. Η διατροφική μονάδα παραγωγής ενέργειας παρέχει επίσης μια σημαντική δόση μετάλλων και λιπαρών οξέων.

Μπρόκολο

Αυτό το λαχανικό παρέχει 132 mg βιταμίνης C ενώ αποτελεί μια καλή πηγή φυτικών ινών, με μόλις 30 θερμίδες ανά μερίδα. Επιπλέον, το μπρόκολο μπορεί να έχει ιδιότητες πρόληψης του καρκίνου.

Κουνουπίδι

Είτε ψητό, είτε στον ατμό, είτε βραστό, τρώγοντας μια μικρή μερίδα κουνουπίδι, δίνεις στον οργανισμό σου μια δόση 127,7 mg βιταμίνης C, συν 5 γραμμάρια φυτικών ινών και 5 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών, είναι γεμάτα με φυτοθρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες που προλαμβάνουν τον καρκίνο, πέρα από τα 74,8 mg της πολύτιμης βιταμίνης. Εάν συνήθως σε απογοητεύει η πικρή γεύση τους, ανάδειξε τη φυσική τους γλυκύτητα, ψήνοντάς τα.

Ανανάς

Εκτός από 78,9 mg βιταμίνης C, ο ανανάς περιέχει βρωμελίνη, ένα πεπτικό ένζυμο που βοηθά στη διάσπαση των τροφών. Η βρομελίνη δρα επίσης ως φυσικό αντιφλεγμονώδες που μπορεί να βοηθήσει να ανακάμψεις πιο γρήγορα μετά από μια σκληρή προπόνηση.

Ακτινίδια

Μία μερίδα ακτινίδιο (περίπου 2 φρούτα) μπορεί να προσφέρει, 137,2 mg της συγκεκριμένης βιταμίνης. Τα ακτινίδια είναι επίσης πλούσια σε κάλιο και χαλκό.

Βιταμίνη C στις φράουλες

Ένα φλιτζάνι από φράουλες, περιέχει 84,7 mg βιταμίνης, συν υγιεινές δόσεις φυλλικού οξέος και άλλων ενώσεων που αποδεικνύονται. Άλλο ένα απροσδόκητο όφελος από τις φράουλες; Μπορούν να βοηθήσουν στη λεύκανση των δοντιών με φυσικό τρόπο.