ΥΓΕΙΑ

Ο τρόπος που συνδέεται η άνοια με την υγεία της καρδιάς. Παίζει ρόλο τελικά η κληρονομικότητα;

Unsplash

Η άνοια είναι μία εκφυλιστική ασθένεια που μας τρομάζει όλους, ειδικά αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Είσαι σίγουρη ότι θα σου συμβεί αν πάσχει από αυτό η μητέρα ή η γιαγιά σου.

Αποδεικνύεται όμως ότι η κληρονομικότητα δεν είναι τόσο δυνατός παράγοντας όσο νομίζαμε. Οι γιατροί επιμένουν ότι η υγεία του εγκεφάλου συνδέεται άρρηκτα με την υγεία της καρδιάς και όταν φροντίζουμε το ένα, στην πραγματικότητα «δουλεύουμε» και για το άλλο.

Σύμφωνα με το Alzheimer’s Association, η καρδιακή νόσος είναι το πρώτο αίτιο θανάτου των Αμερικανών, σε ηλικίες 65 ετών και άνω. Ταυτόχρονα, 1 στους 10 ανθρώπους, άνω των 65, πάσχει από άνοια. Μέχρι σήμερα, θα σκεφτόσουν ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις, που δεν γίνεται να σχετίζονται. Επίσης, νομίζαμε ότι η καρδιά προστατεύεται αν υιοθετήσουμε υγιές lifestyle, ενώ η άνοια είναι καθαρά θέμα τύχης και κληρονομικότητας.

Υπάρχει πρόληψη στην άνοια;

Όλο και περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορούμε να μειώσουμε το ρίσκο της άνοιας, όπως ακριβώς κάνουμε και με την υγεία της καρδιάς μας. Και μάλιστα με τους ίδιους ακριβώς τρόπους. Ο νευρολόγος και ειδικός της υγείας του εγκεφάλου, Vladimir Hachinski, πραγματοποίησε μία έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε από το World Stroke Organization, δηλώνοντας ότι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο διπλασιάζει τις πιθανότητες για άνοια και πάνω από το 1/3 των περιπτώσεων άνοιας θα μπορούσε να προληφθεί αν φροντίσουμε για την πρόληψη των εγκεφαλικών.

«Στο παρελθόν, θεωρούσαμε ότι η υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου είναι δύο πράγματα που δεν σχετίζονται με κανέναν τρόπο. Τα πράγματα όμως άλλαξαν και ανακαλύψουμε ότι συνδέονται», τονίζει ο νευρολόγος Dean Sherzai.

Πώς σχετίζεται η καρδιά με την άνοια λοιπόν;

Οι ειδικοί καταλήγουν σε δύο λέξεις, εάν μιλάμε για πρόληψη εγκεφαλικού αλλά και άνοιας: κυκλοφορία αίματος. «Ο εγκέφαλος ζει μόνο με οξυγόνο και γλυκόζη και χρειάζεται να ανανεώνεται συνέχεια η παροχή τους. Όταν έχεις υψηλή πίεση, επιδράς αρνητικά στα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία προκαλούν εγκεφαλικά, καρδιακή προσβολή και φθορά του εγκεφάλου, η οποία εκδηλώνεται συνήθως με άνοια. Στον εγκέφαλο, μπορεί να υπάρξει διαρροή στα αιμοφόρα αγγεία, να χάσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και να οδηγήσει σε εγκεφαλικό, καθώς και σε θρόμβους». Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σιγά σιγά μέσα στο χρόνια και υπολογίζεται ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο γίνονται 10-15 χρόνια πριν τις κλινικές ενδείξεις της άνοιας.

Μπορούμε να εντοπίσουμε νωρίς την άνοια;

Δυστυχώς, μέχρι να φτάσουμε στα 70, το 18% των ανθρώπων έχει βιώσει μικρά εγκεφαλικά, που δεν έχει καν καταλάβει. Υπάρχουν πολύ ακριβές εξετάσεις που δείχνουν την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, αλλά συνήθως τις κάνουμε όταν είναι πια αργά. Η χοληστερίνη και η πίεση, όμως, είναι ενδείξεις που μάς ενημερώνουν πιο εύκολα την κατάσταση των αγγείων.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την καρδιά, συνεπώς και τον εγκέφαλο

Η σωστή διατροφή είναι ο νούμερο ένα κανόνας για την προστασία της υγείας. Τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως τα μούρα, τα όσπρια, τα φυλλώδη λαχανικά αλλά και το μαύρο τσάι. Το ψάρι, οι ξηροί καρποί και οι τροφές ολικής άλεσης. Η σωματική άσκηση, φυσικά, είναι ωφέλιμη, ακόμα και αν ξεκινήσεις με 3.000 βήματα την ημέρα. Ειδικά όμως η αερόβια είναι η άσκηση που οξυγονώνει περισσότερο τον εγκέφαλο. Τέλος, οτιδήποτε προκαλεί το μυαλό και τις γνώσεις σου, ακονίζει τη λειτουργία του. Μήπως να πιάσεις ένα Sudoku;