ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το καθημερινό μενού για υγιή καρδιά, σύμφωνα με μία καρδιολόγο. Κάτι παραπάνω ξέρει

Unsplash

Αν υπάρχει ένας ειδικός που ξέρει ποιες τροφές χρειάζεται η καρδιά σου για να λειτουργεί σωστά, αυτός είναι ο καρδιολόγος.

«Η διατροφή είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζουμε την υγεία μας. Καθορίζει το ρίσκο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού ενώ είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη μακροζωία μας αλλά και για την καρδιά μας», μάς ενημερώνει η καρδιολόγος Δρ. Kerrilynn Hennessey.

Πώς διατηρείται η καρδιά υγιής

Ο συνολικός στόχος είναι να διατηρείς φυσιολογική πίεση στο αίμα, κανονικό βάρος, χοληστερίνη και τα επίπεδα γλυκόζης. Από διατροφικής άποψης, οι ειδικοί δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις τροφές φυτικής προέλευσης. Ένα διατροφικό μενού με φρέσκες τροφές μειώνουν την καθημερινή πρόσληψη αλατιού, πράγμα που μειώνει και την πίεση του αίματος. Ας μην ξεχνάμε και την τεράστια σημασία των φυτικών ινών για την ομαλή λειτουργία του εντέρου και τη ρύθμιση του βάρους. Αντιθέτως, οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, τα πολλά τηγανητά και τα επεξεργασμένα κρέατα βρίσκονται στον αντίποδα της καλής υγείας και χρειάζονται μέτρο.

Το μενού μίας καρδιολόγου

Πάμε να δούμε πώς γίνονται πράξη οι θεωρίες των ειδικών. Η Δρ. Hennessey υποστηρίζει ότι αμέτρητες έρευνες έχουν δείξει τον μεγάλο αντίκτυπο της μεσογειακής διατροφής και αυτή είναι που συστήνει το American Heart Association. Τι τρώει λοιπόν η ίδια σε καθημερινή βάση;

Πρωινό

Ξεκινάει τη μέρα της με ένα μπουκάλι γεμάτο με νερό και πίνει καφέ με άπαχο γάλα όταν φτάσει στη δουλειά. Το πρωινό της αποτελείται από ένα φρούτο, όπως η μπανάνα και λίγα κάσιους ή ανάλατα αμύγδαλα. Ένας συνδυασμός με μπόλικο κάλιο, καλά λιπαρά και λιγότερο πίεση.

Μεσημεριανό

Θα φάει το φαγητό που έμεινε από την προηγούμενη μέρα που συνήθως είναι κοτόπουλο, τόνος ή βραστά αυγά και θα τα συνδυάσει με σαλάτα από σπανάκι. Αν δεν έχει προλάβει να μαγειρέψει, θα φάει σνακ με ξηρούς καρπούς και τυρί με όλα του τα λιπαρά για να χορτάσει.

Βραδινό

Λατρεύει το μπολ πρωτεΐνης που εναλλάσσεται και περιλαμβάνει λαχανικά με ψάρι, πουλερικό ή όσπρια και γλυκοπατάτα ή σπιτικό καστανό ρύζι.

Σνακ και επιδόρπιο (και καλή καρδιά0

Το κλειδί βρίσκεται πάντα στην ποσότητα. Αν είσαι γλυκατζού, μην το παρακάνεις με τη μερίδα. Το πόσο θα φας εξαρτάται από τον στόχο που θέτεις για την υγεία σου. «Αν θέλεις να ρίξεις την πίεσή σου ή το ζάχαρο, δεν μπορείς να τρως πίτσα κάθε εβδομάδα, αλλά μπορείς να τρως ένα κομμάτι πού και πού». Το αγαπημένο της σνακ πάντως είναι τα τυριά.