ΥΓΕΙΑ

Το κόλπο των 12 δευτερολέπτων που εκπαιδεύει τον εγκέφαλο να σκέφτεται θετικά

Unsplash

Τελικά, υπάρχει τρόπος να αποκτήσεις περισσότερη αισιοδοξία όταν όλα γύρω σου φαίνονται μαύρα; Μπορεί να γίνει ένα κλικ στον εγκέφαλο;

Κι όμως υπάρχει τρόπος και διαρκεί μόλις 12 δευτερόλεπτα. Πριν φτάσουμε όμως εκεί, ας αποδεχθούμε ότι και τα αρνητικά συναισθήματα είναι φυσιολογικά. Δεν γίνεται να νιώθουμε συνέχεια αισιόδοξα, πόσω μάλλον αυτήν την περίοδο. Σύμφωνα με τον νευροψυχολόγο Δρ. Rick Hanson, ο εγκέφαλος λειτουργεί πιο έντονα σε αρνητικά συναισθήματα και μαθαίνει καλύτερα το μάθημά του μέσα από κακές καταστάσεις. Ό,τι και να κάνεις λοιπόν, ο εγκέφαλος θα «προτιμά» περισσότερο αυτά που μάς επηρεάζουν αρνητικά.

Μπορούμε να επέμβουμε στον εγκέφαλο;

Ο εγκέφαλος είναι ένα απίστευτο όργανο που είναι ναι μεν ευαίσθητο στα αρνητικά και δυσάρεστα ερεθίσματα αλλά που μπορεί να ανταποκριθεί πολύ καλά στην αλλαγή των συνδέσεων. Και χρειάζεται μόλις 12 δευτερόλεπτα για να δημιουργήσει νέες συνδέσεις στους νευρώνες, που φτάνουν αριθμητικά τα 86 δισεκατομμύρια. Είναι αυτοί που συνδέουν τις ευχάριστες με τις δυσάρεστες εμπειρίες και σου λένε πώς να νιώσεις σε κάθε συνθήκη. Αν θες λοιπόν να είναι πιο αισιόδοξος ο εγκέφαλος, πρέπει να χτίσεις περισσότερες συνδέσεις  μεταξύ της εμπειρίας και του πώς σε κάνει να νιώθεις.

Το κόλπο που θα σου πάρει μόλις 12 δευτερόλεπτα

Όταν έχουμε άγχος, αυξάνουν τα επίπεδα κορτιζόλης. Τα χρειαζόμαστε όταν κινδυνεύουμε ώστε να δράσουμε, αλλά όχι και συνέχεια. Αν φτάσεις σε σημείο να νιώθεις συνέχεια έτσι ή αν θέλεις να αποκτήσεις περισσότερη αισιοδοξία, κάνε το εξής. Πάρε 12 δευτερόλεπτα και ανακάλεσε στη μνήμη σου μία υπέροχη εικόνα, ανάμνηση ή σχέση. Φρόντισε να το κάνεις κάθε φορά που νιώθεις πεσμένη και ο εγκέφαλος θα προπονηθεί σιγά σιγά στο να το πετυχαίνει από μόνος του.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου να νιώθει δυσάρεστα και να στενοχωριέται, αλλά επικεντρώνεσαι περισσότερο στα καλά και την αισιόδοξη πλευρά της ζωής. Ακόμα όμως κι αν νιώθεις πεσμένη, με αυτόν τον τρόπο αποκτάς περισσότερη αντοχή και βγαίνεις πιο γρήγορα από τις «σκοτεινές» στιγμές.