ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η τροφή που θα φας για να ζήσεις 4 χρόνια περισσότερο

Unsplash

Θέλεις να φτάσεις τα 100; Εγώ σίγουρα ναι. Αν είσαι υγιής και το μυαλό λειτουργεί κανονικά, γιατί να μην ζήσεις όσο περισσότερο γίνεται; Αν, ας πούμε, ο στόχος είναι τα 100, τώρα θα μάθεις πώς θα φτάσεις τα 104.

Χρόνια μελέτης και ερευνών έδειξαν ότι οι παράγοντες είναι αρκετοί. Τι τρώνε όμως οι άνθρωποι που ζουν στα μέρη με τη μεγαλύτερη μακροζωία (μεταξύ αυτών και η Ικαρία); Τρώνε σίγουρα πολλά λαχανικά, ξηρούς καρπούς, τροφές ολικής άλεσης και λίγα ζωικά προϊόντα. Η τροφή- πρωταγωνιστής όμως είναι τα φασόλια. Ναι, σωστά διάβασες.

«Ο star της μακροζωίας είναι τα φασόλια. Ένα φλιτζάνι την ημέρα σου δίνει 4 χρόνια επιπλέον ζωής», είπε ο συγγραφέας Dan Buettner στο Συνέδριο Παγκόσμιας Ευζωίας. Κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από χρόνια ερευνών στις Μπλε Ζώνες, εκεί δηλαδή όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Οι άνθρωποι εκεί τρώνε 1 φλιτζάνι φασόλια και όχι μισό, όπως συστήνουν οι αμερικανικές διατροφολογικές οδηγίες.

Άλλη έρευνα από το Southeast Asian Journal of Tropical Medicine and Public Health έδειξε ότι η το ρίσκο θνησιμότητας μειωνόταν κατά 7-8% για κάθε 20 γραμμάρια οσπρίων που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες. Η υπερ-τροφή λοιπόν θα σου προσθέσει μερικά χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσέχουμε τον εαυτό μας. Καλό ύπνο, πολύ νερό, ισορροπημένη διατροφή, άσκηση και μακριά από κακές συνήθειες.

Ποια φασόλια να τρώμε;

Οι ειδικοί προτείνουν είτε αυτά που είναι σε κονσέρβα, είτε ξηρά σε σακούλα. Αν διαλέξεις σε κονσέρβα, φρόντισε να μην έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Βάλε τα φασόλια σε σούπες, σαλάτες, σπιτικά burgers και όπου αλλού σου αρέσει. Άρα η έρευνα μου λέει να τρώω πολλά φασόλια και να μετακομίσω στην Ικαρία. Σωστά κατάλαβα;