TIPS

Το λάθος που κάνεις όταν αγοράζεις φρούτα και λαχανικά και χαλάνε γρήγορα

Unsplash

Τώρα που καλοκαιριάζει, το πιθανότερο είναι ότι επισκέπτεσαι πιο συχνά το σούπερ μάρκετ και τη λαϊκή, προκειμένου να προμηθευτείς εποχιακά φρούτα και λαχανικά. Αν όχι τώρα, πότε; Υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία και οι σαλάτες σου αυξάνονται.

Έρχεται το απόγευμα και θέλεις ένα ελαφρύ και δροσιστικό σνακ. Αν δεν είναι παγωτό, θα είναι σίγουρα ένα φρουτάκι (ή μία ολόκληρη φρουτοσαλάτα). Πηγαίνεις μέχρι την κουζίνα και συνειδητοποιείς ότι οι μπανάνες σου δεν τρώγονται πλέον. Ποιο είναι λοιπόν το λάθος που κάνεις και τα φρούτα και λαχανικά σου χαλάνε πολύ γρήγορα; Πιο γρήγορα από ό,τι θα έπρεπε τουλάχιστον.

Βάζεις τις λάθος τροφές μαζί

Κι όμως, αν βάζεις στη φρουτιέρα, ή δίπλα δίπλα στο ψυγείο συγκεκριμένες τροφές, τότε το αποτέλεσμα θα είναι να χαλάσουν πιο γρήγορα. Πού οφείλεται αυτό; Στο αιθυλένιο. Υπάρχουν αυτά που παράγουν το εν λόγω αέριο και κάποια που θα έπρεπε να το αποφεύγουν.

Οι δύο κατηγορίες φρούτων και λαχανικών

Σύμφωνα με τη σχολή Ιατρικής του Σαν Ντιέγκο, είναι καλό να ξέρεις ποια ανήκουν σε ποια κατηγορία. Αυτά που παράγουν αιθυλένιο είναι: τα μήλα, το αβοκάντο, οι μπανάνες, το πεπόνι, τα σύκα, τα κρεμμύδια, το ακτινίδιο, οι πατάτες και οι ντομάτες. Αντίστοιχα, τα φρούτα και λαχανικά που πρέπει να μένουν μακριά είναι: τα μήλα, τα σπαράγγια, το αβοκάντο, οι μπανάνες, το μπρόκολο, το πεπόνι, το αγγούρι, η μελιτζάνα, τα σταφύλια, το ακτινίδιο, τα λεμόνια, το μαρούλι, το μάνγκο, τα κρεμμύδια, τα ροδάκινα, τα αχλάδια, το καρπούζι, οι πιπεριές και το κολοκύθι.

Παρατήρησες ότι πολλά μπαίνουν και στις δύο κατηγορίες; Είναι τα φρούτα και λαχανικά που βάζουμε κυρίως έξω στη φρουτιέρα. Όταν παρατηρήσουμε ότι μαυρίζουν, μπορούμε να τα βάλουμε στο ψυγείο. Έτσι δεν επηρεάζουν τα υπόλοιπα και καταναλώνονται πιο γρήγορα, εφόσον είναι στο οπτικό μας πεδίο.

Όχι σε σακούλες

Αν βάλεις τις μπανάνες ή το αβοκάντο σε σακούλα, αιχμαλωτίζεις το αιθυλένιο και χαλάνε πολύ πιο γρήγορα. Οπότε άφησε τα φρούτα να «αναπνεύσουν».

Ποια φρούτα και λαχανικά μπορούν να μπουν μαζί;

Αυτά που δεν είναι ευαίσθητα στο αιθυλένιο. Τα μύρτιλλα, τα κεράσια, το σκόρδο, τα πορτοκάλια, ο ανανάς, οι φράουλες και τα μούρα.