FITNESS

Τρέξιμο: Οι μόνες συμβουλές που χρειάζεσαι για να χάσεις βάρος

Pexels

Στην προσπάθεια απώλειας βάρους, η σωματική άσκηση είναι αναπόσπαστο στοιχείο επιτυχίας. Και ενώ το ποδήλατο ή το κολύμπι, είναι εξαιρετικές μορφές άσκησης, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως το τρέξιμο, είναι πιο εύκολο. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και τις κατάλληλες συμβουλές, που θα σε βοηθήσουν να φτάσεις στον στόχο σου πιο γρήγορα.

Μπορείς να τρέξεις με βροχή, με ήλιο, στο πάρκο, στη γειτονιά σου, ή στο διάδρομο στο γυμναστήριο. Μπορείς να τρέξεις το πρωί πριν τη δουλειά, ή το βράδυ, αφού έχεις τελειώσει με τις υποχρεώσεις της ημέρας σου. Όλες αυτές οι ευκολίες που το χαρακτηρίζουν, αναδεικνύουν το τρέξιμο σε μία από τις καλύτερες προπονήσεις για εσένα που σκέφτεσαι πώς να χάσεις βάρος.

Στην πραγματικότητα, λόγω του αριθμού των θερμίδων που καίει, το τρέξιμο περισσότερο ίσως από οποιαδήποτε άλλη άσκηση, είναι ιδανικό για την απώλεια βάρους. Ωστόσο, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Υπάρχει μια στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσεις, για να δεις γρήγορα, τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Παρακάτω θα βρεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για το πώς να χάσεις βάρος με το τρέξιμο.

Πώς να χάσεις βάρος με το τρέξιμο: 6 πολύτιμες συμβουλές Pexels

1. Προσοχή στη διατροφή σου

Υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο οφέλη που μπορείς αν αποκομίσεις από το τρέξιμο, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσεις τη διατροφή σου, ειδικά αν προσπαθείς να χάσεις βάρος.

Η απώλεια βάρους έχει να κάνει με τη δημιουργία θερμιδικού ελλείματος. Δηλαδή χρειάζεται να καις περισσότερες θερμίδες, από αυτές που καταναλώνεις μέσα από την καθημερινή σου διατροφή. Μπορεί να τρέχεις λοιπόν χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων, αλλά αν δεν προσέχεις τις θερμίδες που παίρνεις, σαμποτάρεις τις προσπάθειες σου.

2. Πίεσε τον εαυτό σου, αλλά μην το παρακάνεις

Ναι, οι αθλητές βελτιστοποιούν συνεχώς τα σχέδια προπόνησής τους, αλλά δεν χρειάζεται να τρελαίνεσαι αν μόλις ξεκινάς. Όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, η κίνηση και η καύση θερμίδων είναι αυτά που έχουν σημασία. Αν σου αρέσουν τα σπριντ, τα οποία έχουν υψηλότερο ρυθμό καύσης θερμίδων ανά λεπτό, τότε προχώρα. Αλλά αν προτιμάς το περπάτημα ή το πιο αργό τζόκινγκ, θα χρειαστεί απλώς να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο για να κάψεις αυτές τις θερμίδες.

3. Να θυμάσαι πως το τρέξιμο σού φτιάχνει τη διάθεση

Επιστημονική μελέτη δείχνει ότι το τρέξιμο απελευθερώνει ενδοκανναβινοειδή, τα οποία σχετίζονται με την ευχαρίστηση. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ξεκινώντας να τρέχεις, θα συνεχίσεις να τρέχεις. Απλώς πρέπει να ξεπεράσεις τη φάση στην οποία πιστεύεις, ότι το τρέξιμο είναι εντελώς χάλια.

4. Μην ξεχνάς την προπόνηση ενδυνάμωσης

Η προπόνηση με βάρη είναι σημαντική για αρκετούς λόγους: Σε κάνει πιο δυνατή δρομέα και μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού. Το τρέξιμο είναι σκληρό για τις αρθρώσεις, μόνο αν δεν έχεις τους μυς για να τις υποστηρίξεις. Επίσης, όσο περισσότερη άπαχη μυϊκή μάζα έχεις, τόσο περισσότερες θερμίδες θα καις σε κατάσταση ηρεμίας. Άρα, περισσότεροι μύες σημαίνει περισσότερες καμμένες θερμίδες όταν απλά κάθεσαι.

5. Μείνε ενυδατωμένη

Είναι αρκετά συνηθισμένο να μπερδεύουμε το αίσθημα της πείνας με αυτό της δίψας. Όταν, λοιπόν, επιστρέφεις από το τρέξιμό σου, ξεκίνα με ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Αυτό σε βοηθά να ενυδατωθείς και να γεμίσεις το στομάχι σου, αποφεύγοντας να καταναλώσεις οτιδήποτε μπορεί να βρεις στην κουζίνα σου εκείνη την στιγμή.

6. Τρέξιμο πριν το πρωινό γεύμα

Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το τρέξιμο πριν από το πρωινό, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της καύσης λίπους. Σε σχετική μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ασκούνταν πριν το πρωινό, έκαιγαν διπλάσια ποσότητα λίπους, σε σύγκριση με εκείνους που ασκούνταν μετά το πρωινό. Φρόντισε ο ρυθμός σου να μην είναι ιδιαίτερα έντονος και ο χρόνος του τρεξίματος να μην ξεπερνά τα 75 λεπτά.