ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Το συστατικό που δεν ήξερες ότι ζητά η επιδερμίδα σου

iStock

Ένα μικροσκοπικό λουλούδι, έχει γίνει ένα δημοφιλές συστατικό σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, που κυμαίνονται από κρέμες ακμής, έως λύσεις αντιγήρανσης. Οι επαγγελματίες της αρωματοθεραπείας επαινούν τα ηρεμιστικά του αποτελέσματα. Από την άλλη, πολλοί αισθητικοί ορκίζονται στις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ο λόγος για το μπλε χαμομήλι.

Το μπλε χαμομήλι, είναι ένα μικρό ανθοφόρο φυτό που χρησιμοποιείται συχνά στα βιολογικά καλλυντικά. Αν συναντήσεις αυτό το πολυετές βότανο ελέγχοντας τα συστατικά των προϊόντων προσωπικής σου περιποίησης, μπορείς να θεωρήσεις τον εαυτό σου τυχερό! Το μπλε χαμομήλι είναι ένα ισχυρό συστατικό όσον αφορά στην προώθηση της υγείας του δέρματος και στην περιποίησή του.

Τα οφέλη που χαρίζει το μπλε χαμομήλι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μπλε χαμομήλι μπορεί να είναι αποτελεσματικό για την περιποίηση του δέρματος, καθώς έχει:

Καταπραϋντικές ιδιότητες

Το μπλε χαμομήλι βοηθά στην επούλωση του ερεθισμένου δέρματος και συχνά χρησιμοποιείται στη θεραπεία του δέρματος από εγκαύματα.

Ανακουφίζει από το άγχος

Το αιθέριο έλαιο του μπλε χαμομηλιού είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές και ηρεμιστικές του ιδιότητες. Βοηθάει στην ανακούφιση από το άγχος και βοηθά σε προβλήματα υπερέντασης ή αϋπνίας.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Δύο από τα κύρια συστατικά του δρουν αποτελεσματικά κατά της φλεγμονής:

  • Το σαβινένιο, ένα κύριο συστατικό του ελαίου, είναι ένας αποτελεσματικός αντιφλεγμονώδης παράγοντας, σύμφωνα με μελέτες.
  • Η καμφορά, ένα άλλο βασικό συστατικό του ελαίου, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα.
  • Επίσης το chamazulene, η χημική ουσία που αναδεικνύει το μπλε χρώμα στο έλαιο, είναι επίσης ένας αντιφλεγμονώδης παράγοντας.

Το μπλε χαμομήλι βοηθά στην επούλωση του δέρματος

Η συγκέντρωση καμφοράς στο έλαιο μπλε χαμομηλιού, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αποκατάσταση του κατεστραμμένου δέρματος. Σε σχετική μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση του θα μπορούσε να είναι ένας ισχυρός παράγοντας για την επούλωση των πληγών και ακόμη και κατά των ρυτίδων.

Αντιισταμινικές ιδιότητες

Το έλαιό του μπορεί επίσης χρησιμοποιηθεί ως αντιισταμινικό για τη μείωση της ρινικής συμφόρησης. Οι αρωματοθεραπευτές συνιστούν μερικές σταγόνες σε ένα μπολ με πολύ ζεστό νερό και εισπνοές.

Τι πρέπει να προσέξεις

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα αιθέρια έλαια, το έλαιο του μπλε χαμομηλιού δεν πρέπει να καταποθεί ή να εφαρμοστεί στο δέρμα, χωρίς πρώτα να αραιωθεί. Οι ειδικοί επίσης συνιστούν στα άτομα με άσθμα να αποφεύγουν τη χρήση αιθέριων ελαίων λόγω του κινδύνου δύσπνοιας και βρογχόσπασμου. Εάν είσαι έγκυος ή θηλάζεις, αναζήτησε ιατρική συμβουλή πριν χρησιμοποιήσεις αιθέρια έλαια. Οι επιπτώσεις τους στα βρέφη δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστές.