FITNESS

Το μυστικό που θα κάνει πιο αποτελεσματική την προπόνησή σου

iStock

Ακόμα και χωρίς να κάνεις μια ιδιαίτερα σκληρή προπόνηση, η γυμναστική μπορεί να γίνει πολύ εξουθενωτική. Μπορεί να ακούς τα πόδια σου να χτυπούν στο έδαφος, την αναπνοή σου να βαραίνει και την ενοχλητική κυρία που μιλάει στο τηλέφωνό της. Για το λόγο αυτό στα γυμναστήρια βάζουν να παίζει μουσική. Η μουσική κάνει πιο ευχάριστη την ώρα της προπόνηση και δίνει έξτρα ώθηση στις προσπάθειές μας. Και στην περίπτωση που αμφισβητείς την ικανότητα που έχει η γυμναστική να κάνει πιο αποτελεσματική την προπόνηση σου, η επιστήμη έχει τις αποδείξεις.

Σε μια σχετική μελέτη που παρουσιάστηκε στην 67η Ετήσια Επιστημονική Συνεδρία του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δρομείς που συντονίζονταν με τη μουσική, κατά τη διάρκεια ενός τεστ καρδιακού στρες, μπορούσαν να τρέξουν κατά μέσο όρο 50,6 δευτερόλεπτα περισσότερο από τους υπόλοιπους που έκαναν την ίδια προπόνηση, χωρίς μουσική.

Αν και μπορεί να μην φαίνεται πολύς χρόνος, 1 σχεδόν λεπτό είναι στην πραγματικότητα μια τεράστια διαφορά, λόγω της εξαντλητικής φύσης του τεστ αντοχής, το οποίο μετρούσε τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση στην άσκηση, ενώ παράλληλα αξιολογούσε τα συμπτώματα πόνου στο στήθος ή την αλλαγή στον ρυθμό της καρδιάς.

Pexels

Για αυτήν τη μελέτη και οι 127 συμμετέχοντες έτρεχαν σε διάδρομο και κάθε 3 λεπτά η ταχύτητα και η κλίση αυξάνονταν. Τα άτομα που άκουγαν μουσική, όχι μόνο έτρεχαν περισσότερο, αλλά είχαν επίσης μεγαλύτερο μεταβολικό ισοδύναμο (MET) – μια μονάδα που χρησιμοποιείται για να μετρήσει το μεταβολικό κόστος της φυσικής δραστηριότητας. (Ένα MET ισοδυναμεί με την πρόσληψη 3,5 ml οξυγόνου ανά kg βάρους σώματος ανά λεπτό). Αποτέλεσμα: Όσοι άκουγαν μουσική την ώρα της προπόνησης έκαψαν περισσότερες θερμίδες και είχαν περισσότερη ενέργεια, από τους συμμετέχοντες που δεν άκουγαν μουσική.

Και σημειώνουμε: Το να ακούς μουσική και το να ακούς podcast, έχει διαφορά. Μια διαφορετική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Brunel έδειξε ότι η μουσική σε αντίθεση από το podcast, έχει ως αποτέλεσμα μια πιο ευχάριστη προπόνηση. Αφού παρακολούθησαν τα εγκεφαλικά κύματα 24 δρομέων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι άκουγαν μουσική, απολάμβαναν την άσκηση κατά 13% περισσότερο από τα άτομα που άκουγαν ένα podcast και 28% περισσότερο, έναντι των ανθρώπων που δεν άκουγαν τίποτα.

Έρευνα του 2019 από το Πανεπιστήμιο British Columbia’s Okanagan, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ευχάριστη μουσική μπορεί να κάνει ακόμα και τη σκληρότερη προπόνηση πιο υποφερτή, ακόμη και για άτομα που δεν είναι ιδιαίτερα δραστήρια. Η μουσική κατά τη διάρκεια της γυμναστικής μπορεί να λειτουργήσει ως μία στρατηγική απόσπασης της προσοχής, δηλαδή να αποσπάσει την ανθρώπινη προσοχή από φυσιολογικές αντιδράσεις του σώματος, όπως ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός ή η κούραση και έτσι να εξασφαλίσει καλύτερες επιδόσεις.