ΥΓΕΙΑ

Το μυστικό για καλό ύπνο κρύβεται στην ερωτική σου ζωή

Unsplash

Κεφάλαιο ύπνος. Αυτή η καθημερινή ανάγκη που για πολλούς είναι Γολγοθάς. Αϋπνίες, άγχος, κακή ποιότητα, απότομα τινάγματα μέσα στη νύχτα. Κάποιες περίοδοι είναι πιο δύσκολες από τις άλλες και αυτό φαίνεται και στον ύπνο σου. Τι κι αν έχεις πάρει ορθοπεδικό μαξιλάρι, το σωστό στρώμα για τη μέση σου και χαλαρωτικούς ήχους να παίζουν στο background;

Μπορεί να πίνεις περισσότερο πράσινο τσάι, να κάνεις διαλογισμό και να διαβάζεις ένα βιβλίο που σε χαλαρώνει. Ναι, όλα αυτά είναι συνήθειες που βοηθούν πολύ τη βελτίωση του ύπνου. Υπάρχει όμως και ένα μυστικό για το οποίο δεν χρειάζεται να πας πολύ μακριά. Για την ακρίβεια, μπορείς να παραμείνεις στην κρεβατοκάμαρα. Και μόλις απέκτησες έναν ακόμη (καλό) λόγο να κάνεις σεξ. Και είναι ο καλός και ποιοτικός ύπνος.

Οργασμός και ύπνος

«Όταν έχεις οργασμό, απελευθερώνεις ένα κοκτέιλ ορμονών που σε βοηθά να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς πολύ καλύτερα. Σκέψου το σαν μία φυσική θεραπεία ύπνου», εξηγεί η σεξολόγος Rebecca Alvarez Story. Ποιες είναι αυτές οι ορμόνες; Ενδορφίνες (να γιατί χαίρεσαι), ωκυτοκίνη, νορεπινεφρίνη, σεροτονίνη και βαζοπρεσσίνη.

Αρχικά, οι ενδορφίνες είναι τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού, ενεργοποιώντας τα οπιούχα αισθητήρια όργανα. Αυτό σε κάνει να νιώθεις χαρούμενη και χαλαρή. Η ωκυτοκίνη καταπολεμά τις ορμόνες του άγχους και σε βοηθά να κοιμηθείς πιο γρήγορα. Η νορεπινεφρίνη και η σεροτονίνη σε βοηθούν να μπει στη ροή της φάσης REM του ύπνου, ώστε να παραμείνεις κοιμισμένη.

Επιπλέον βιολογικοί παράγοντες

«Κατά τη διάρκεια της ερωτικής διέγερσης, τα επίπεδα της ωκυτοκίνης αυξάνονται πολύ και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση του σώματος και έναν ξεκούραστο ύπνο. Μετά τον οργασμό, παράγονται ουσίες, όπως η προλακτίνη, η οποία σε χαλαρώνει και μειώνει συνολικά τη σεξουαλική διέγερση», μάς ενημερώνει η σεξολόγος Δρ. Jess O’Reilly.

Οργασμό μόνη ή με παρέα;

Μία νέα έρευνα ανέλυσε ακριβώς αυτό. Κατά πόσο αλλάζει το αποτέλεσμα εάν ο οργασμός επιτυγχάνεται κατά τη διάρκεια του σεξ ή μέσα από τον αυνανισμό. Οι ερευνητές μελέτησαν 778 εθελοντές και κατέληξαν στο εξής. Ότι το σεξ έχει καλύτερα αποτελέσματα συνολικά, αλλά ο αυνανισμός επιδρούσε επίσης πολύ θετικά στον ύπνο.