ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: 5 κινήσεις-ματ που σε βοηθούν να διώξεις το άγχος

Unsplash

Δεν χρειάζεται να έχεις ιστορικό άγχους ή να παθαίνεις συχνές κρίσεις πανικού για να σου συμβεί και τώρα. Βρισκόμαστε όλοι στην ίδια κατάσταση, κατακλυζόμαστε από υπερπληροφόρηση για τον κορονοϊό και δεν είναι δύσκολο να νιώσεις το άγχος να σε κυριεύει.

Τις στιγμές όπου νιώθεις ότι τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν και σκέφτεσαι μόνο αρνητικά, ή όταν αρχίζεις και επηρεάζεσαι και σε σωματικό επίπεδο, υπάρχουν κάποια tips που λειτουργούν ανακουφιστικά ή αποσπούν την προσοχή σου από το πρόβλημα (και από το άγχος).

Κάνε focus στις αναπνοές σου (ειδικά όταν έχεις άγχος)

Στην πραγματικότητα, μιλάμε για διαλογισμό. Κάθεσαι αναπαυτικά στο σπίτι σου, σε απόλυτη ηρεμία και συγκεντρώνεσαι μόνο στις αναπνοές σου. Όταν επανέλθουν οι αρνητικές σκέψεις, επίστρεψε στην αναπνοή σου. Σε βοηθά στο να μένεις στο εδώ και τώρα και να μην επηρεάζεσαι από εξωτερικούς παράγοντες. Ερευνητές του Πανεπιστημίου John Hopkins κατέληξαν στο ότι ο διαλογισμός καταπραΰνει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Κάνε fun πράγματα

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις τις διεξόδους που σε βοηθούν και σε χαλαρώνουν από το άγχος. Μία κωμική σειρά, ο μαραθώνιος των αγαπημένων ταινιών σου, η μουσική που λειτουργεί θεραπευτικά. Το να μπεις στην κουζίνα και να ακονίσεις τις ζαχαροπλαστικές σου ικανότητες. Η κηπουρική που σε χαλαρώνει ενώ ταυτόχρονα σε γυμνάζει.

Βρες το δικό σου mantra κόντρα στο άγχος

Δεν χρειάζεται να υιοθετήσεις ανατολικές φιλοσοφίες και να λες «ομμμ», αν δεν είναι κάτι που θα σε βοηθήσει. Μπορείς όμως να επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου καθησυχαστικές φράσεις, όπως «όλα θα πάνε καλά», «είσαι δυνατή και το ξέρεις», «δεν ήρθε το τέλος του κόσμου».

Δεν χάνουμε επαφή με τους ανθρώπους μας

Αν μένεις μόνη σου, είναι πιο δύσκολο να διαχειριστείς το άγχος, όταν νιώθεις ότι δεν έχεις κάπου να τα πεις. Για αυτόν τον λόγο λοιπόν, μην απομακρύνεσαι από τους φίλους και την οικογένειά  σου. Ακόμα και η επικοινωνία μέσω τηλεφώνου ή βιντεοκλήσης λειτουργεί ανακουφιστικά. Μην ξεχνάς εξάλλου, ότι όλοι βρισκόμαστε στην ίδια φάση.

Διατηρούμε τις υγιεινές συνήθειες

Το ότι είμαστε σε καραντίνα χωρίς  να το θέλουμε, δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Τρώμε ισορροπημένα, κοιμόμαστε καλά, ενυδατωνόμαστε, και ασκούμαστε από το σπίτι. Τέλος, φροντίζουμε τον χώρο μας ώστε να είναι ένα μέρος που χαιρόμαστε να ζούμε.