ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 tips να ξεπεράσεις την κυριακάτικη μελαγχολία. No more Sunday blues

Unsplash

Είναι Κυριακή, ο ήλιος αρχίζει να δύει κι εσύ κοιτάς το κενό, σκεπτόμενη τη δύσκολη εβδομάδα που πλησιάζει και πόσο γρήγορα πέρασε (και πάλι) το σαββατοκύριακο.

Άλλη το λένε μελαγχολία, άλλοι κατάθλιψη και άλλη σκέτη τραγωδία. Όλοι επηρεαζόμαστε από την Κυριακή και θα θέλαμε να μην ξημερώσει η Δευτέρα. Το σαββατοκύριακο είναι το διήμερο που αφιερώνουμε στον εαυτό μας, στους αγαπημένους μας και δεν ξέρουμε τι σημαίνει πρόγραμμα. Μήπως όμως αυτό είναι το λάθος που κάνουμε όλοι και μας καταβάλλει η κυριακάτικη μελαγχολία;

Οι ειδικοί λένε ότι το σαββατοκύριακο, ναι μεν είναι πιο fun και ελεύθερο, αλλά είναι σημαντικό να μην αλλάζουμε τη ρουτίνα μας, Αν και το πρόγραμμα δεν σου εγγυάται ότι θα είσαι μέσα στην ευτυχία τις Κυριακές, η κατάσταση θα γίνει σίγουρα πιο εύκολη.

Μην αλλάζεις τον ύπνο σου (γιατί έρχεται η κυριακάτικη μελαγχολία)

Πάρα πολύ σημαντικό tip. Αν ξυπνάς τις καθημερινές στις 8 το πρωί και το σαββατοκύριακο σηκώνεσαι μεσημέρι, διαταράσσεις το ρολόι σου και γίνονται όλα μπάχαλο. Και το ξύπνημα της Δευτέρας μοιάζει με βασανιστήριο.

Αφιέρωσε την Κυριακή στον εαυτό σου

Εάν αρχίζεις να πέφτεις ψυχολογικά το απόγευμα της Κυριακής, κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν. Ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο, δες την αγαπημένη σου σειρά, Zoom calls με αγαπημένους σου ή πήγαινε για περπάτημα.

Κάνε μία λίστα για την εβδομάδα

Αν η βασική πηγή του άγχους σου είναι τα email της Δευτέρας, δώσε 5 λεπτά από τον χρόνο σου και σημείωσε τι έχεις να κάνεις. Έτσι θα σου φύγει το στιγμιαίο άγχος και θα νιώσεις ότι μπορείς να το διαχειριστείς. Εγώ το κάνω από την Παρασκευή για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο, αλλά κάνε ό,τι λειτουργεί για εσένα.

Προγραμμάτισε κάτι που σε ενθουσιάζει

Πώς θα κάνεις την Τρίτη λιγότερο βαρετή; Βάλε στο πρόγραμμα κάτι που σου αρέσει. Για την ώρα, δεν έχουμε άπειρες επιλογές, αλλά μπορεί να είναι το να παραγγείλεις από το αγαπημένο σου μαγαζί ή να πιεις κοκτέιλ με την κολλητή σου.

Να θυμάσαι ότι η κυριακάτικη μελαγχολία είναι φυσιολογική

Βοηθάει το να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνη εκεί έξω. Όλοι νιώθουμε να πέφτουμε ψυχολογικά όταν ξέρουμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στη δουλειά και τις υποχρεώσεις. Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό και όχι να επιστρέψουμε στην κυριακάτικη μελαγχολία να μας καταπιεί.