ΥΓΕΙΑ

7 tips για να αποφύγεις ένα ανοιξιάτικο κρύωμα, γιατί είναι το τελευταίο που χρειάζεσαι τώρα

Unsplash

Η άνοιξη μπήκε με δειλά, αλλά σταθερά βήματα και παρ’όλες τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, η μέρα μεγαλώνει και η ατμόσφαιρα «μυρίζει» λουλούδια και αισιοδοξία.

Αν και δεν μπορείς να κάνεις και πολλά για τις αλλεργίες, ειδικά αν είσαι επιρρεπής και ξέρεις ότι εμφανίζονται σταθερά, μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου από το ανοιξιάτικο κρύωμα που καραδοκεί, τα φτερνίσματα και το βηχαλάκι, που πλέον προκαλεί ανησυχία.

Σύμφωνα με την παθολόγο Δρ. Jen Caudle, μπορείς να προστατεύσεις και να θωρακίσεις τον οργανισμό σου από ένα απλό ανοιξιάτικο κρύωμα. Για να προστατεύσεις τον εαυτό σου, την οικογένειά σου αλλά και όσους συναναστρέφεσαι.

Πλύνε τα χέρια σου (και όχι μόνο για το ανοιξιάτικο κρύωμα)

Θα πρέπει να το έχεις εμπεδώσει μέχρι τώρα. Τους τελευταίους 12 μήνες, μάς έχει εντυπωθεί καλά ότι δεν παίζει τόσο ρόλο η θερμοκρασία του νερού, όσο η διάρκεια. Πλύνε τα χέρια σου ενώ τραγουδάς το Happy Birthday 3 φορές και διώξε μικρόβια και βακτήρια. Μην ξεχνάς τα νύχια.

Φοράμε τη μάσκα

Μία περιττή συμβουλή, εφόσον είναι υποχρεωτικό να κυκλοφορείς με μάσκα σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Η μάσκα δεν σε προστατεύει μόνο από τη μετάδοση του Covid αλλά και από το να κολλήσεις μία απλή γρίπη ή ένα εποχικό κρύωμα. Ένας ακόμη λόγος να φοράς τη μάσκα που σου εφαρμόζει ιδανικά ή να κάνεις το κόλπο που σου έχουμε ήδη δείξει.

Λαχανικά και πρωτεΐνη

Δεν είναι μόνο αυτές οι απαραίτητες διατροφικές ομάδες, αλλά σε βοηθούν να θωρακίσεις το ανοσοποιητικό σου και να μην σε σκιάζει τίποτα. Σου δίνει ενέργεια, βιταμίνες και όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται όλοι οι οργανισμοί. Σε γενικές γραμμές, φρόντισε να διατηρείς μία ισορροπία στη διατροφή σου.

Νοιάσου και γυμνάσου

Το τρέξιμο και η ποδηλασία έγιναν hot χόμπι το 2020, ειδικά για εκείνους που δεν γυμνάζονταν καθόλου. Φρόντισε να πηγαίνεις για καθημερινό περπάτημα ή πάρε μισή ώρα μέσα στη μέρα για να κάνεις pilates ή αερόβια. Δεν θα το κάνεις για εσένα, αλλά για την υγεία σου.

Μήπως να μειώσεις το κάπνισμα;

Οι άνθρωποι που καπνίζουν είναι περισσότερο επιρρεπείς στον Covid και έχουν πιο ευάλωτο ανοσοποιητικό. Αν δεν είσαι έτοιμη να το κόψεις τελείως, προσπάθησε να το περιορίσεις. Είναι μία καλή αφορμή.

Το στρες αυτός ο εχθρός

Προσπαθούμε να διαχειριστούμε το στρες της καραντίνας εδώ και 12 μήνες. Ταυτόχρονα, οι απαιτήσεις της δουλειάς και τα προσωπικά μας θέματα δεν κάνουν την κατάσταση πιο εύκολη. Αυτοί είναι και οι λόγοι που σου δίνουν έναν παραπάνω λόγο να μην αφήσεις το άγχος να σε κυριεύσει. Διαλογίσου, μίλα με φίλους και αγαπημένους για αυτά που νιώθεις, κάνε βόλτες, οτιδήποτε λειτουργεί αγχολυτικά.

Ήρθε το ανοιξιάτικο κρύωμα; Διαχειρίσου τα συμπτώματά σου

Ας πούμε ότι δεν κατάφερες να γλιτώσεις το ανοιξιάτικο κρύωμα, κι ας πρόσεχες πολύ. Καταρχάς, μην πανικοβάλλεσαι. Μίλα με τον γιατρό σου και φρόντισε να βγαίνεις για τα απολύτως απαραίτητα, μέχρι να περάσει εντελώς.