ΥΓΕΙΑ

Το κόλπο να κάνεις την υφασμάτινη μάσκα σου πολύ πιο ασφαλή (σαν τη Ν95), σύμφωνα με νέα έρευνα

Unsplash

Έχουμε ακούσει πολλά για την ασφάλεια της μάσκας και κατά πόσο είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε μίας χρήσεως ή υφασμάτινες.

Το είδος μάσκας που μπήκε πρόσφατα στις ζωές μας είναι η Ν95, που είναι μίας χρήσεως, μπορείς να βρεις στο εμπόριο αλλά δεν έχει τον ίδιο χρόνο ζωής με την υφασμάτινη, την οποία έχουμε πια συνηθίσει. Μία νέα έρευνα όμως έρχεται να μας δώσει ένα σωτήριο trick, που είναι πολύ πιο οικονομικό και εφαρμόζεται στην υφασμάτινη μάσκα.

Το κόλπο να κάνουμε τη μάσκα τόσο ασφαλή όσο και η N95, σύμφωνα με έρευνα

Ένα στεγνό μωρομάντηλο αρκεί για κάνεις την υφασμάτινη μάσκα σου εξίσου ασφαλή με τη Ν95. Οι ερευνητές από το University of British Columbia τέσταραν άπειρα είδη μάσκας και 41 διαφορετικά υφάσματα, ώστε να δουν ποιο μπλοκάρει περισσότερο τα σταγονίδια. Κατέληξαν λοιπόν στον πιο αποτελεσματικό συνδυασμό. Μάσκα από δύο βαμβακερές στρώσεις λεπτής ύφανσης και ένα στεγνό μωρομάντηλο 3 λεπτών φύλλων που χρησιμεύει ως φίλτρο.

«Τα μωρομάντηλα και οι μάσκες N95 φτιάχνονται από παρόμοια υλικά, όπως το πολυπροπυλένιο», ενημερώνει η κλινική καθηγήτρια Jane Wang. Για την ακρίβεια, μία υφασμάτινη μάσκα με ένα μωρομάντηλο ως φίλτρο που φοριέται σωστά, είναι πολύ πιο αποτελεσματική στο να φιλτράρει 5 ή 10 μικρά (microns) σωματίδια, από μία λάθος φορεμένη Ν95 μάσκα μίας χρήσεως. Σύμφωνα με έρευνα του 2012 που δημοσιεύτηκε στο BMC Pulmonary Medicine, το μέσο αερόλυμα ανθρώπινου βήχα ποικίλλει από 0,01 έως 900 μικρά σωματίδια, επομένως ένα στεγνό μωρομάντηλο αρκεί για να καλύψει αυτή την γκάμα.

Η σημασία του υφάσματος στη μάσκα για την επαρκή προστασία

Οι ειδικοί ωστόσο εξηγούν ότι δεν αρκεί το συγκεκριμένο φίλτρο προκειμένου να προστατευτούμε επαρκώς από τον κορονοϊό. Η υφασμάτινη μάσκα έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας, αλλά είναι σημαντικό να επιλέξουμε το σωστό είδος. Οι ερευνητές του University of British Columbia κατέληξαν επίσης και στα ιδανικά υφάσματα που θα μας προστατεύσουν. Το εξωτερικό στρώμα πρέπει να είναι από πλεκτό νάιλον, σατέν πολυεστέρα, βαμβάκι διπλής πλέξης ή καπιτονέ. Το εσωτερικό στρώμα πρέπει να είναι απλό μετάξι, βαμβάκι διπλής πλέξης ή καπιτονέ. Και ενδιάμεσα το φίλτρο.

Το κλειδί βρίσκεται στη σωστή εφαρμογή

Όπως προείπαμε, ακόμα και η μάσκα Ν95 δεν θα φιλτράρει σωστά τα σταγονίδια αν τη φοράμε λανθασμένα. Πρέπει να καλύπτεται όλη η περιοχή του στόματος και της μύτης, αλλά να υπάρχει κενό μπροστά, ώστε να αναπνέουμε καλά και να υπάρχει ανταλλαγή αέρα ενώ φοράμε μάσκα. Αποφεύγουμε εκείνες που είναι στενές πάνω μας. Επίσης, πρέπει να πλένεται σε καθημερινή βάση.