ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι λέει για την προσωπικότητά σου ο τρόπος που περπατάς;

iStock

Το πώς περπατάς είναι από εκείνα τα μικροπράγματα, που ακόμα και αν δεν το περιμένεις, δείχνουν πολλά περισσότερα, απ’ ό,τι μπορεί να πιστεύεις. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι το στιλ περπατήματος, συμπεριλαμβανομένου του βηματισμού και της ταχύτητας, μπορεί στην πραγματικότητα να αποκαλύψει πολλά σημαντικά χαρακτηριστικά για την προσωπικότητά μας.

Ο καθένας από εμάς είναι ξεχωριστός με τον δικό του τρόπο και το στιλ του περπατήματος, εντάσσεται στη λίστα «σήμα κατατεθέν». Κάτι που μπορεί να εξηγήσει για παράδειγμα, πώς είναι να δυνατόν να καταλάβεις κάποιον γνωστό σου, μόνο και μόνο ακούγοντας τον να πλησιάζει.

Οι ψυχολόγοι έχουν αποκαλύψει ότι το πώς περπατάει κάποιος, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στο να ανακαλύψεις τι προσπαθεί να κρύψει για τον εαυτό του.

Μία από τις πρώτες μελέτες που συνδέουν το περπάτημα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, δημοσιεύτηκε το 1935 από τον Γερμανό ψυχολόγο Werner Wolff. Με την πάροδο των ετών, πολλές έρευνες, αποκάλυψαν επίσης ότι μπορεί κανείς να μάθει πώς να αλλάζει το στιλ περπατήματος ή να το προσαρμόζει, προκειμένου να αλλάξει την εντύπωση που δίνει.

Τι δείχνει όμως για την προσωπικότητά σου ο τρόπος που εσύ περπατάς;

Τι λέει για την προσωπικότητά σου ο τρόπος που περπατάς; Pexels

Αν περπατάς γρήγορα

Εάν συνηθίζεις να περπατάς γρήγορα τότε είσαι ένα ιδιαίτερα επιμελές και εξωστρεφές είδος ανθρώπου. Τα άτομα με προσωπικότητα γρήγορου περπατητή, είναι πιο πιθανό να είναι ανοιχτά σε νέες εμπειρίες, εξωστρεφή και ευσυνείδητα. Οι άνθρωποι που περπατούν γρήγορα φαίνεται να είναι επίσης ριψοκίνδυνοι. Τείνουν να έχουν περισσότερο θάρρος και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.

Τα άτομα με το συγκεκριμένο στιλ περπατήματος, έχουν εκρήξεις ενέργειας και δείχνουν μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια.

Αν περπατάς αργά

Εάν το περπάτημά σου είναι αργό, τότε ο τύπος της προσωπικότητας σου, αποκαλύπτει ότι είσαι ένα ιδιαίτερα προσεκτικό άτομο.

Ο αργός βηματισμός, συνήθως περιγράφει πιο εσωστρεφείς και εγωκεντρικές προσωπικότητες.

Συνήθως, τα άτομα με αυτό το στιλ περπατήματος, είναι πιο άνετα όταν βρίσκονται στη δική τους παρέα, ενώ δεν θα επιδιώξουν να βρεθούν στο κέντρο της προσοχής. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι περπατούν αργά, έχουν συνήθως έναν λιγότερο δραστήριο τρόπο ζωής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Αν περπατάς με χαλαρό τρόπο

Εάν το στιλ περπατήματός σου είναι χαλαρό, τότε ο τύπος της βαδιστικής σου προσωπικότητας, αποκαλύπτει ότι σου αρέσει να ζεις με τους δικούς σου όρους και ρυθμούς.

Δεν βιάζεσαι και ζεις την κάθε στιγμή σου στο φουλ. Με κάποιο μαγικό τρόπο φαίνεται πως έχεις τα πάντα υπό έλεγχο, ενώ απολαμβάνεις ιδιαίτερα την επικοινωνία με τον κόσμο.

Τα άτομα με το συγκεκριμένο τρόπο περπατήματος, έχουν υψηλή αυτοπεποίθηση και δεν αναζητούν επικύρωση για τίποτα.

Εάν περπατάς με μεγάλα, γρήγορα βήματα

Εάν συνηθίζεις να κάνεις μεγάλα βήματα, τότε μάλλον είσαι αρκετά αισιόδοξο άτομο.

Έχεις έναν ανταγωνιστικό και φλογερό τύπο προσωπικότητας, που σε βοηθά να ασχολείσαι με διάφορα πράγματα. Σε γενικές γραμμές είσαι ένα εξαιρετικά λογικό, έξυπνο και παραγωγικό άτομο. Μερικές φορές, ωστόσο, μπορεί να φαίνεσαι ψυχρή στις προσωπικές σου σχέσεις, αλλά εξακολουθείς να κερδίζεις τον θαυμασμό των γύρω σου.

Το στιλ που περπατάς, μαρτυρά την αυτοπεποίθησή σου και ότι είσαι ένα πολυάσχολο άτομο. Είσαι ο τύπος ανθρώπου που σε μια γρήγορη βόλτα, μπορεί να βρει λύση σε ένα πρόβλημα.

Ένα αρνητικό; Περιμένεις ότι οι γύρω σου οφείλουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες σου ή να ταιριάζουν στα πρότυπά σου.

Αν περπατάς σέρνοντας τα πόδια σου

«Μη σέρνεις τα πόδια σου παιδάκι μου!». Τα έλεγε η δόλια μάνα, αλλά ποιος την άκουσε;

Το συγκεκριμένο στιλ περπατήματος δείχνει μια αγχώδη προσωπικότητα ή με μία τάση ανησυχίας.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα με τέτοιο τρόπο βάδισης, είναι συνήθως μελαγχολικά ή στεναχωρημένα.

Δεν μπορούν να κρατήσουν το μυαλό τους μακριά από ανησυχητικές σκέψεις. Σπάνια μπορούν να απολαύσουν το παρόν. Συνεχίζουν να σέρνουν το παρελθόν τους και κολλάνε στα πράγματα για πολύ καιρό. Έχουν ένα ανήσυχο στυλ προσκόλλησης τόσο με πράγματα, όσο και με ανθρώπους.

Τους λείπει η ενέργεια και ο ενθουσιασμός για τη ζωή και τείνουν να γκρινιάζουν με τα πιο απλά.