ΕΡΕΥΝΑ

Στρώνεις το κρεβάτι κάθε πρωί (ή όχι) ; Τι λέει για την προσωπικότητά σου

iStock

Σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα το αν στρώνεις, ή δεν στρώνεις το κρεβάτι σου, λέει πολύ περισσότερα από το αν απλά νιώθεις (ή και είσαι) λίγο ακατάστατη/ος.

Πώς νιώθεις εσύ κάθε πρωί που ανοίγεις τα μάτια σου; Είσαι έτοιμη να αδράξεις τη μέρα, σηκώνεσαι και στρώνεις το κρεβάτι και ξεκινάς όλο κέφι και όρεξη για τη δουλειά; Ή μήπως ανήκεις στην άλλη κατηγορία ανθρώπων, που αναρωτιούνται σε τι έχουν φταίξει και σηκώθηκαν ακόμα μια μέρα που δεν είσαι Σάββατο; Όπως και να νιώθεις, το θέμα μας εδώ είναι αυτή η μικρή αλλά ειδοποιός λεπτομέρεια. Το στρώνεις το κρεβάτι; 

Οι επιστήμονες στην Αμερική, έκαναν μια έρευνα ύπνου και μελέτησαν 2000 Αμερικανούς πολίτες και τα χαρακτηριστικά όσων στρώνουν κι εκείνων που παρατούν το κρεβάτι ανακατωμένο. Ποια ήταν τα ευρήματα;

Όσοι, λοιπόν, φτιάχνουν το κρεβάτι τους, τείνουν να είναι περιπετειώδεις, με αυτοπεποίθηση, κοινωνικοί και απαιτητικοί. Αντίθετα, όσοι ξυπνούν και παρατάνε τα παπλώματα χωρίς να τα στρώσουν (επειδή ας μην κοροϊδευόμαστε, σε μερικές ώρες θα τα ξαναχαλάσουν), τείνουν να είναι περισσότερο ντροπαλοί, σκυθρωποί, φιλοπερίεργοι και σαρκαστικοί. 

Εκείνοι που δεν μπορούν να συνεχίσουν τη μέρα τους αν δεν ισιώσουν τα σεντόνια και δεν επαναφέρουν τα μαξιλάρια στην αρχική τους θέση και fluffy κατάσταση, είναι επιπλέον συνήθως πιο πρωινοί τύποι και ξυπνούν χωρίς να χρειάζονται το ξυπνητήρι. Συνήθως εργάζονται σε τομείς υγείας ή και τεχνολογίας. Από την άλλη πλευρά, όσοι δεν ασχολούνται με το στρώσιμο του κρεβατιού τους, είναι οι κουκουβάγιες της παρέας και ξαγρυπνούν τα βράδια, ενώ είναι και πιθανότερο να πατούν το κουμπί της «Αναβολής», όταν χτυπά το ξυπνητήρι. Συνήθως ασχολούνται με επιχειρήσεις και οικονομικά.

Μπορεί να βελτιωθεί η ζωή σου αν στρώνεις το κρεβάτι σου;

Ενώ τα δεδομένα του Sleepopolis (που διεξήγε την έρευνα), υποστηρίζουν πως το να στρώνει κανείς το κρεβάτι το πρωί που ξυπνά μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στον συνολικό τρόπο ζωής του, επισημαίνει ότι δεν επηρεάζει την ποσότητα του ύπνου του. Το να στρώνεις το κρεβάτι σου με το που ξυπνάς κάθε πρωί, σου δημιουργεί το συναίσθημα ότι έχεις ολοκληρώσει μια μικρή, πρώτη δουλειά μέσα στη μέρα. Αυτό ενδεχομένως να σου δώσει την ώθηση που χρειάζεται για να αναλάβεις και να ολοκληρώσεις ακόμα περισσότερα projects μέσα στην υπόλοιπη μέρα.