ΥΓΕΙΑ

Θες να ζήσεις μέχρι τα 150- κυριολεκτικά-; 5 τρόποι για να τα καταφέρεις

Νομίζαμε ότι τα 100 είναι ο ακραίος στόχος που θα μπορούσαμε να φτάσουμε, αν και υπάρχουν άνθρωποι που έχουν φτάσει τα 105, ή τα 118, όπως η Kane Tanaka, η οποία είναι το τρίτο μακροβιότερο πρόσωπο που ζει ακόμα. Γιατί όχι κι εσύ;

Η ιατρική και οι επιστήμες εξελίσσονται και ο μέσος όρος ζωής όλο και αυξάνεται. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2021, το απόλυτο όριο ζωής είναι από 120 έως 150 χρόνια. Μελετώντας ιατρικά δεδομένα 500.000 ανθρώπων από τις Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτές τις ηλικίες, γιατί τότε είναι που το σώμα χάνει εντελώς την ικανότητά του να επουλώνει τους τραυματισμούς και λοιπές ασθένειες. Άρα μπορείς να ζήσεις μέχρι τότε.

Ένας τρόπος λοιπόν να φτάσεις τα 150, είναι να φροντίζεις τον εαυτό σου, κρατώντας τον (όσο κάτι τέτοιο είναι δυνατόν) μακριά από ασθένειες και εκτεταμένο άγχος. Πάμε να δούμε μερικά απαραίτητα tips των ειδικών για να ζήσουμε, αν όχι μέχρι τα 150, πολλά πολλά χρόνια.

Ο διατροφικός κανόνας 5-την-ημέρα

Δεν χρειάζεται να το υπεραναλύεις. Απλά να έχεις στο μυαλό σου τον κανόνα 2 μερίδες φρούτα και 3 μερίδες λαχανικά την ημέρα. Είναι ένας στόχος που δεν είναι απλησίαστος και που σε προστατεύει από σοβαρές χρόνιες νόσους.

Να κάθεσαι στο πάτωμα

Κάτι παραπάνω ξέρουν οι Ιάπωνες από εμάς που προτιμούν να κάθονται στο πάτωμα. «Πέρασα δύο μέρες με μία γυναίκα, 103 χρονών, η οποία καθόταν και σηκωνόταν από το πάτωμα 30-40 φορές, άρα έκανε και τόσα squats», τονίζει ο ιδρυτής των Blue Zones, Dan Buettner. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, αυτή η κίνηση είναι και μία άσκηση που δείχνει το επίπεδο της σωματικής μας κατάστασης αλλά και το ρίσκο για νόσους.

Να σκέφτεσαι θετικά το μεγάλωμα

Ζούμε σε μία κοινωνία που δαιμονοποιεί το γήρας και τα σημάδια του. Αν ανυπομονείς να μεγαλώσεις και να μην μπει εμπόδιο η ηλικία σε αυτά που κάνεις, τότε είναι και πιθανότερο να ζήσεις 150 χρόνια. Οι ειδικοί σου λένε να κλείσεις τα αυτιά σου στα αρνητικά στερεότυπα με τα οποία έχουμε εμποτιστεί. Ξέχνα λοιπόν τη λέξη γηρατειά και δες τα ως εξέλιξη και όχι ως φθορά.

Διαχειρίσου το άγχος (για να ζήσεις μέχρι τα 150)

Όταν μπορείς να κοντρολάρεις το άγχος σου, επιδράς και στα γονίδιά σου. «Το άγχος ενεργοποιεί τα γονίδια που οδηγούν σε φλεγμονές, αλλά εσύ είσαι σε θέση να τα απενεργοποιήσεις», μάς λέει ο Δρ. Michael Roizen.

Να ζήσεις στο παρόν, με συμπόνοια

Σταμάτα να ζεις σκεπτόμενη το μέλλον και το τι μπορεί να συμβεί και σε καμία περίπτωση μην σκέφτεσαι το παρελθόν. Αυτό σε αποτρέπει από το να απολαύσεις το εδώ και τώρα και να το ζει έτσι όπως του αξίζει. Επίσης, είναι σημαντικό να ζεις το παρόν με αγάπη, ανοιχτή καρδιά και ενσυναίσθηση. Οι άνθρωποι που νοιάζονται για τους άλλους και όχι με θυμό και μίσος, θα ζήσουν σίγουρα περισσότερο.