ΣΧΕΣΕΙΣ

Θέλεις καλύτερη σχέση; Το μυστικό κρύβεται στις ταινίες

Unsplash

Περιμένεις πώς και πώς το Σαββατοκύριακο για να ξεκουραστείς, να χαλαρώσεις και να δεις στο Netflix όλες αυτές τις ταινίες (ή σειρές) που έχεις βάλει στο μάτι. Θέλεις επίσης να περάσεις λίγο χρόνο με τον σύντροφό σου. Μάντεψε. Μπορείς να τα συνδυάσεις και να πετύχεις κάτι περισσότερο από διασκέδαση.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Consulting and Clinical Psychology, οι επιστήμονες ζήτησαν από ζευγάρια να παρακολουθήσουν μαζί ταινίες και μετά να συζητήσουν για τις σχέσεις των πρωταγωνιστών, για περίπου ένα μισάωρο. Το αποτέλεσμα; Τα ποσοστά διαζυγίου μειώθηκαν κατά 50%.

Θα αναρωτηθείς τώρα γιατί. Κι όμως. Η συζήτηση για τη σχέση άλλων δημιουργούσε ένα ασφαλές περιβάλλον για να μιλήσουν για τα δικά τους προβλήματα. «Νιώθεις ότι στιγματίζεσαι λιγότερο και η μετάβαση γίνεται πιο ομαλά», είπε ο επικεφαλής της έρευνας Ronald Rogge.

Η ταύτιση με αυτό που βλέπεις στις ταινίες

Όταν είσαι σε μία σχέση (ειδικά αν συζείς), δεν γίνεται να μην εντοπίσεις κοινά στοιχεία με αυτό που βλέπεις στις ταινίες και σειρές. Ατάκες, περίεργες καταστάσεις, απιστία, ζήλια και όλα αυτά που συμβαίνουν σε όλους τους κανονικούς ανθρώπους. Μία ταινία μπορεί να προετοιμάσει ακόμα και το έδαφος για κάτι που θέλεις να συζητήσεις. Ξεκινάς από τους άλλους και καταλήγεις σε εσένα. Έτσι είναι και πιο πιθανό να μην ξεκινήσεις μία σοβαρή συζήτηση με καυγά και εντάσεις. Επομένως, το Netflix and chill αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Δες μια ταινία. Σώσε τη σχέση σου.