ΥΓΕΙΑ

Έχεις σκύλο; Δες πώς η σχέση σας επηρεάζει τον εγκέφαλό σου

Unsplash

Όσοι από εμάς δεν μεγαλώσαμε με σκύλο και ανακαλύψαμε αργότερα αυτήν την ευτυχία, μπορεί και να είχαμε κάποια φοβία ή παρεξηγημένη άποψη για τα τετράποδα.

Πόσοι και πόσοι δεν άλλαξαν γνώμη όταν απέκτησαν ένα κουτάβι και μαζί την έγνοια του; Το μεγαλώνεις, το φροντίζεις και αποκτάς μία από τις πιο σημαντικές σχέσεις της ζωής σου. Παύεις να ενοχλείσαι από τις πολλές τρίχες στον καναπέ και τα ρούχα σου και ξεχνάς πώς ήταν η ζωή σου χωρίς να υπάρχει ο σκύλος μέσα σε αυτή.

Τι προκαλεί ο σκύλος στον εγκέφαλο;

Ξέρεις ότι νιώθεις αγάπη, ευτυχία και καθόλου μοναξιά. Ο λόγος που δένεσαι τόσο πολύ με τον σκύλο σου είναι επειδή εκκρίνεται ωκυτοκίνη. Όταν αλληλεπιδράς μαζί του (όπως σε κάθε σημαντική σχέση), ο εγκέφαλος στέλνει ωκυτοκίνη από τον υποθάλαμο σε όλο το σώμα, προκαλώντας συναισθήματα έντονης αγάπης. «Μία εμπειρία που μάς δείχνει μία διαφορετική πλευρά του εαυτού μας, μάς αλλάζει. Δεν σημαίνει ότι θα γίνεις πιο υπομονετική με όλους, αλλά σίγουρα σε κάνει πιο χαρούμενο άνθρωπο», εξηγεί η νευροψυχολόγος Marian Rissenberg.

Τι λένε οι έρευνες για αυτήν τη σχέση;

Οι έρευνες δείχνουν ότι ένας σκύλος κάνει τον άνθρωπο πιο ευτυχισμένο και πιο υγιή. Ενεργοποιούνται η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη όταν ξεκινάς να «δένεσαι» μαζί του. «Όταν απλά τον χαϊδεύεις, επηρεάζεται θετικά ο φλοιός του προσαγωγίου, το σημείο όπου ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα συναισθήματα, την ενσυναίσθηση και τον έλεγχο του παρορμητισμού. Εάν το χαϊδεύεις για πολλή ώρα, ο εγκέφαλος εκκρίνει σεροτονίνη και ντοπαμίνη. Είναι η καλύτερη ασχολία που μπορείς να βρεις για να μειώσεις το άγχος σου και να σταθεροποιήσεις τους παλμούς», μάς εξηγεί η νευροψυχολόγος Δρ. Sanam Hafeez.