ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Όλα τα λάθη που κάνεις το σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα σέρνεσαι

Unsplash

Κάθε βδομάδα η ίδια απορία. Έρχεται Κυριακή βραδάκι, η πιο καταθλιπτική ώρα της εβδομάδας για πολλούς (διαφωνώ, τίποτα δεν είναι πιο βαρύ από τη Δευτέρα που πλησιάζει) με σένα να αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να πέρασε το σαββατοκύριακο και να μην ακούμπησε. Για άλλη μία φορά δεν ξεκουράστηκες, δεν έκανες τις χαλαρές δουλίτσες που είχες κατά νου, δεν είδες, ξερώ ‘γω τη γιαγιά σου και σαν μην έφταναν όλα αυτά, Δευτέρα πρωί στη δουλειά εμφανίζεσαι «χρέπι» από την κούραση. Τι κάνεις λάθος; Τα παρακάτω.

Κανονίζεις πολλά πράγματα

Θες να δεις τους πάντες. Το σαββατοκύριακο ξεχνάς ότι έχεις σπίτι, όπου γάμος και χαρά εσύ πρώτη. Βάζεις και κάτι μανικιούρ/πεντικιούρ/σούπερ μάρκετ από νωρίς το Σάββατο, πάει ο ύπνος μέχρι αργά τη μία μέρα που έχεις να ξεκουραστείς. Βάλε ένα φρένο, είναι εξαντλητικό αυτό το πρόγραμμα. Άσε που δεν είναι εποχές για πολλές συναναστροφές.

Δεν σταματάς να δουλεύεις

Έστω ότι εργάζεσαι από Δεύτερα μέχρι και Παρασκευή και θεωρητικά το σαββατοκύριακο κάθεσαι. Γιατί ανοίγεις το mail σου; Γιατί απαντάς στο τηλέφωνο της δουλειάς; Γιατί «ρίχνεις μία ματιά στο project για να μην τρέχεις τη Δευτέρα»; Γιατί δεν καθαρίζεις το μυαλό σου από τη δουλειά; Κι ύστερα γκρινιάζεις που νιώθεις τόσο εξαντλημένη πριν καν έρθει η Τρίτη. Κανένας δεν θα σε πάρει από το χεράκι, μόνη σου πρέπει να οργανώσεις σωστά τον χρόνο σου.

Ξυπνάς Κυριακή απόγευμα

Είναι λογικό κι επόμενο όταν έχεις «λιώσει» στον ύπνο την Κυριακή κι έχεις σηκωθεί από το κρεβάτι στις 15:00 η μέρα να ξεκινάει με σοβαρή χρονοκαθυστέρηση και ακολούθως το βράδυ το μάτι σου να είναι «γαρίδα» μέχρι τα ξημερώματα. Καλύτερα να βάλεις ένα ξυπνητήρι στις 11:00, ό,τι ώρα κι αν έχεις κοιμηθεί την προηγούμενη, ώστε να πας νωρίς στο κρεβατάκι σου την Κυριακή το βράδυ.

Κάνεις τα ίδια και τα ίδια (λάθη)

Καμία αλλαγή, καμία έκπληξη. Η ρουτίνα της εβδομάδας έχει εξαπλωθεί και στο σαββατοκύριακο. Πώς να μη νιώθεις πρωταγωνίστρια στη μέρα της μαρμότας;

«Καίγεσαι» στις σειρές

Δύο σεζόν μέσα σε δυο μέρες. Πόνεσαν τα μάτια σου, το σώμα σου έβγαλε ρίζες στον καναπέ, το laptop γλίτωσε 3 φορές από υπερθέρμανση το τελευταίο 24ωρο. Στις μέρες μας δεν είναι καθόλου κακό να γίνεσαι αντικοινωνική, να κλείνεσαι στο σπίτι και να υποκύπτεις στην τηλεορασοπληξία σου, αλλά αν γίνεται συχνά, είναι κάπως υπερβολικό και μονοδιάστατο. Συν ότι δεν ξεκουράζονται καθόλου τα μάτια σου όταν περνάς 8 και 10 ώρες μπροστά από μία οθόνη. Μήπως να κάνουμε λίγη γυμναστική; Να φυτέψουμε κανένα φυτό στο μπαλκόνι;

Μιζεριάζεις την Κυριακή επειδή έρχεται η Δευτέρα

Θεωρείς την Κυριακή μέρα θρήνου και δεν την αξιοποιείς. Κάθεσαι μέσα στο σπίτι, κάνεις δουλειές, υποβάλλεις τον εαυτό σου σε καταναγκαστική μίρλα μόνο και μόνο επειδή είναι η μέρα πριν τη Δευτέρα. Υπερβολική σε βρίσκω. Και παραπάνω δραματική απ’ ό,τι χρειάζεται.