ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Τα λάθη που κάνεις όταν χρησιμοποιείς δημόσιες τουαλέτες 

Pexels

Οι πιθανότητες να αρρωστήσεις από τη χρήση μιας δημόσιας τουαλέτας είναι ελάχιστες. Υπάρχουν ωστόσο μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο ακόμη περισσότερο. Παρακάτω εξετάζουμε τι πρέπει να έχεις κατά νου.

Υπάρχουν πολλά πράγματα σε αυτή τη ζωή τα οποία μπορεί να μοιάζουν αρκετά τρομακτικά. Οι δημόσιες τουαλέτες είναι για πολλούς ένα από αυτά. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεσή μας στα μικρόβια όταν ενώ είμαστε εκτός σπιτιού, πρέπει να απαντήσουμε στο κάλεσμα της φύσης; Συνέχισε να σκρολάρεις για να μάθεις.

Επίλεξε με σύνεση τη δημόσια τουαλέτα που θα μπεις

Τα λάθη που κάνεις όταν χρησιμοποιείς δημόσιες τουαλέτες  Pexels

Σε μια μελέτη του 1995, ένας ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, παρακολούθησε την ποσότητα χαρτιού υγείας που χρησιμοποιήθηκε σε κάθε μία από τις 4 τουαλέτες που βρίσκονταν σε ένα δημόσιο μπάνιο. Σε διάστημα 10 εβδομάδων, διαπίστωσε ότι το 60% του χαρτιού χρησιμοποιήθηκε στις 2 μεσαίες τουαλέτες, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτές ήταν οι πιο συχνά επιλεγμένες. Αν υποθέσουμε ότι όλες οι τουαλέτες καθαρίζονται με την ίδια συχνότητα, οι πιο καθαρές τουαλέτες θα πρέπει να είναι αυτοί που βρίσκονται στα άκρα. Από την άλλη, αν μια δημόσια τουαλέτα φαίνεται πιο καθαρή από τις υπόλοιπες, αυτή είναι πιθανότατα η καλύτερη επιλογή, ακόμα κι αν δεν βρίσκεται στο τέλος.

Μην ανησυχείς υπερβολικά για το κάθισμα της τουαλέτας

Για να κολλήσεις κάτι υπερβολικά άσχημο από ένα κάθισμα τουαλέτας, τα μικρόβια σε αυτό πρέπει να ταξιδέψουν στα γεννητικά όργανα ή στο ουροποιητικό σου σύστημα ή να εισέλθουν στο σώμα μέσω μιας ανοιχτής τομής ή πληγής. Κανένα από τα οποία, δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό. Αυτό, βέβαια προϋποθέτει ότι δεν αγγίζεις το κάθισμα με τα χέρια σου. Προσπάθησε να μην το αγγίζεις. Επίσης: Μην αγγίζεις το πρόσωπό σου, όταν βρίσκεσαι σε ένα δημόσιο μπάνιο, γιατί τυχόν μικρόβια στα χέρια σου θα μπορούσαν να εισχωρήσουν στη μύτη ή στο στόμα σου.

Εάν παρ’ όλα αυτά δεν νιώθεις άνετα, μπορείς να καθαρίσεις το κάθισμα της τουαλέτας με ένα μαντηλάκι με βάση το οινόπνευμα πριν το χρησιμοποιήσεις. Μπορείς επίσης να στρώσεις στο κάθισμα χαρτί υγείας, αλλά προσπάθησε να μην αγγίξεις το κάθισμα στη διαδικασία. Και να έχεις κατά νου ότι το χαρτί με το οποίο στρώνεις το κάθισμα, μπορεί να έχει επίσης μικρόβια.

Τι γίνεται με την στάση; Έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότερες γυναίκες προτιμούν να κάνουν squat, για να αποφύγουν την έκθεση σε μικρόβια. Αλλά ορισμένοι γιατροί ανησυχούν ότι αυτή η στάση μπορεί να δυσκολέψει τη χαλάρωση του πυελικού εδάφους, κάτι που θα μπορούσε να εγκυμονεί κινδύνους. Ορισμένες έρευνες δείχνουν, για παράδειγμα, ότι οι γυναίκες που ουρούν κάνοντας «κάθισμα», χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ουρήσουν και δεν απελευθερώνουν όλα τα ούρα τους, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Αλλά σε υγιή άτομα, αυτοί οι κίνδυνοι είναι πιθανότατα μικροί.

Επίσης αν και οι περισσότερες δημόσιες τουαλέτες δεν έχουν καπάκια, αλλά πετύχεις μία που να έχει, πριν τραβήξεις καζανάκι, φρόντισε να κλείσεις το καπάκι για να ελαχιστοποιήσεις τον αριθμό των μικροβίων που απελευθερώνονται στον αέρα.

Πλύνε – και στέγνωσε – τα χέρια σου

Είναι πολύ σημαντικό να πλένεις τα χέρια σου μετά τη χρήση μιας δημόσιας τουαλέτας. Μια μελέτη του 2011, για παράδειγμα, βρήκε βακτήρια κοπράνων στα καζανάκια δημόσιων μπάνιων, καθώς και βακτήρια που σχετίζονται με το δέρμα, συμπεριλαμβανομένων των σταφυλόκοκκων και των στρεπτόκοκκων, σε πόρτες μπάνιου, πόρτες πάγκων, λαβές βρύσης και αντλίες σαπουνιού. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι είτε δεν πλένουν τα χέρια τους, είτε δεν το κάνουν με τον σωστό τρόπο. Φρόντισε λοιπόν να πλένεις τα χέρια σου για τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα με χλιαρό νερό θερμοκρασία.

Το επόμενο βήμα είναι το πιο σημαντικό: Αντί να κλείσεις τη βρύση με τα καθαρά σου χέρια, προτίμησε να τα στεγνώσεις με μια χαρτοπετσέτα και στη συνέχεια χρησιμοποίησε την για να κλείσεις τη βρύση.  Εάν δεν υπάρχουν χαρτοπετσέτες, χρησιμοποίησε χαρτί υγείας ή μαντηλάκι με οινόπνευμα.

Όσο για τα στεγνωτήρια χεριών έναντι των χαρτοπετσετών; Όσον αφορά την υγιεινή, οι πετσέτες κερδίζουν. Αυτό συμβαίνει επειδή εάν εσύ ή άλλοι που χρησιμοποιούν τη δημόσια τουαλέτα, έχετε μικρόβια στα χέρια, αυτά θα εξαπλωθούν σε όλο το μπάνιο από τα στεγνωτήρια.

Υπάρχει ένα τελευταίο και συχνά ξεχασμένο βήμα του μπάνιου που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία σου: η έξοδος. Αν είναι δυνατόν, άνοιξε την πόρτα με τον ώμο ή τον αγκώνα σου. Εάν η πόρτα έχει χερούλι, χρησιμοποίησε πάλι μια τη χαρτοπετσέτα και μετά πέταξέ την.

Αλλά ειλικρινά, μην ανησυχείς

Ναι, οι δημόσιες τουαλέτες συχνά μυρίζουν και μερικές φορές φαίνονται αηδιαστικές και είναι αλήθεια ότι φιλοξενούν μικρόβια. Αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τόσα άλλα μέρη που συχνάζουμε, όπως γραφεία, σχολεία, σπίτια και καταστήματα. Και σε αντίθεση με πολλές από αυτές τις άλλες τοποθεσίες μικροβίων, τα δημόσια μπάνια είναι εξοπλισμένα με σαπούνι και νερό, τα οποία κάνουν θαυμάσια δουλειά αφαιρώντας τα μικρόβια από τα χέρια σου. Τα μικρόβια δεν θα σε αρρωστήσουν αν τα αφήσεις στο μπάνιο αντί να τα πάρεις μαζί σου.