ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί πρέπει να πηγαίνεις πάντα τουαλέτα μετά το σεξ;

Photo by Warner Brothers/Getty Images

Μπορεί να έχεις ήδη ακούσει ότι η ούρηση μετά το σεξ είναι ευεργετική, ειδικά για τις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει επειδή η ούρηση απομακρύνει τα βακτήρια από το σώμα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος.

Είναι πραγματικά απαραίτητο να πηγαίνεις τουαλέτα μετά το σεξ;

Γιατί πρέπει να πηγαίνεις πάντα τουαλέτα μετά το σεξ; Pexels

Δεν είναι απαραίτητο, per se, αλλά είναι χρήσιμο. Η ούρηση μετά το σεξ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Οι ουρολοιμώξεις συμβαίνουν όταν τα βακτήρια εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα, συνήθως μέσω της ουρήθρας και ταξιδεύουν στην ουροδόχο κύστη.

Οφέλη από την ούρηση μετά το σεξ

Η σεξουαλική επαφή αποτελεί παράγοντα κινδύνου για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια του σεξ, τα βακτήρια μπορούν να περάσουν από τα γεννητικά όργανα στην ουρήθρα. Η ουρήθρα είναι ο σωλήνας που συνδέει την ουροδόχο κύστη με το άνοιγμα της ουρήθρας, όπου βγαίνουν τα ούρα. Τα βακτήρια μπορούν στη συνέχεια να ανοίξουν το δρόμο τους από την ουρήθρα στην ουροδόχο κύστη, με αποτέλεσμα μια ουρολοίμωξη. Η ούρηση βοηθά στην απομάκρυνση των βακτηρίων από την ουρήθρα.

Οι γυναίκες έχουν έως και 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ουρολοίμωξη σε σύγκριση με τους άνδρες. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:

  • Πρώτον, η γυναικεία ουρήθρα βρίσκεται κοντά στον κόλπο και τον πρωκτό. Αυτό σημαίνει ότι τα βακτήρια μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν από αυτές τις περιοχές στην ουρήθρα.
  • Δεύτερον, η ουρήθρα είναι πιο μικρή στις γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι τα βακτήρια που εισέρχονται στην ουρήθρα μπορούν να φτάσουν πιο εύκολα στην ουροδόχο κύστη.

Αν και δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η ούρηση μετά από κάθε σεξουαλική επαφή μπορεί να αποτρέψει τις ουρολοιμώξεις, δεν υπάρχει κανένα κακό στην τήρηση αυτής της πρακτικής.

Αποτρέπει την εγκυμοσύνη;

Η ούρηση μετά από μια σεξουαλική επαφή δεν θα αποτρέψει την εγκυμοσύνη. Η ουρήθρα και ο κόλπος είναι ξεχωριστά μέρη της γυναικείας ανατομίας. Ως αποτέλεσμα, η ούρηση δεν θα επηρεάσει το σπέρμα που εισέρχεται στον κόλπο. Η χρήση κάποιας μορφής αντισύλληψης, είναι ο μόνος τρόπος για την πρόληψη της εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια του σεξ.

Προλαμβάνει τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα;

Η ούρηση μετά το σεξ δεν προλαμβάνει τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Οι άνθρωποι προσβάλλονται από ΣΜΝ απορροφώντας βακτήρια μέσω των βλεννογόνων στο εσωτερικό του σώματός τους κατά τη σεξουαλική επαφή. Η ούρηση μετά το σεξ δεν θα εμποδίσει αυτά τα βακτήρια να εισέλθουν στο σώμα. Η χρήση προφυλακτικού ή άλλης μορφής αντισύλληψης κατά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ΣΜΝ.

Πόσο σύντομα μετά το σεξ πρέπει πρέπει να πάτε τουαλέτα;

Σε γενικές γραμμές, όσο πιο γρήγορα ουρήσετε μετά από μια σεξουαλική επαφή, τόσο πιο γρήγορα μπορούν να απομακρυνθούν τα βακτήρια, πριν ταξιδέψουν προς στην ουρήθρα. 30 λεπτά μετά τη σεξουαλική επαφή, είναι το ιδανικό χρονικό παράθυρο, μέσα στο οποίο μπορείτε να πάτε τουαλέτα.

Εάν δυσκολεύστε να ουρήσετε μετά το σεξ, η κατανάλωση ενός ή δύο ποτηριών νερό μπορεί να βοηθήσει. Η μεγαλύτερη ποσότητα ούρων θα είναι επίσης πιο αποτελεσματική στην απομάκρυνση των βακτηρίων.

Τι θα συμβεί αν δεν ουρήσετε μετά το σεξ;

Δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου, εάν δεν πάτε τουαλέτα μετά το σεξ. Είναι απλώς ένας εύκολος τρόπος για την πρόληψη ουρολοιμώξεων.

Το να καθυστερείτε την ούρηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξάνει σε κάθε περίπτωση, τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων, ιδιαίτερα σε άτομα που είναι επιρρεπή σε αυτές.