ΥΓΕΙΑ

Τα 5 βήματα για να σταματήσεις να πιάνεις συνέχεια το πρόσωπό σου

Unsplash

Με την έξαρση του κορονοϊού και την ανακήρυξή του σε πανδημία, ξέρεις ήδη ποια είναι τα σωστά μέτρα πρόληψης. Γνωρίζεις ότι το πρόσωπο (στόμα, μύτη, μάτια) πρέπει να μένουν μακριά από χέρια που δεν έχουν πλυθεί, εφόσον αυτός είναι ο μεγαλύτερος τρόπος διάδοσης αναπνευστικών νόσων, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Ξέρουμε λοιπόν ότι οι εστίες μόλυνσης μπορούν να μεταφερθούν πολύ εύκολα στο πρόσωπό μας. Μπαίνεις στο μετρό ή πιάνεις ένα πόμολο, ξεχνιέσαι και τρίβεις τα μύτη που σε τρώει. Όπως επίσης ξέρουμε όλοι πόσο δύσκολο είναι να αντισταθούμε στο να πιάσουμε τα χείλη μας όταν σκεφτόμαστε κάτι ή να τρίψουμε τα μάτια όταν νυστάζουμε. Γίνεται εντελώς ασυναίσθητα.

Σε αυτήν τη φάση όμως, είναι καλό να θυμόμαστε την επικρατούσα κατάσταση, να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και να αποφύγουμε τη διάδοση του κορονοϊού με πολύ απλούς τρόπους. Τα παρακάτω 5 βήματα θα σε βοηθήσουν να μειώσεις τη συνήθεια του να πιάνεις συνέχεια το πρόσωπό σου και να δίνεις μεγαλύτερη βάση, από εδώ και στο εξής.

Πότε πιάνεις το πρόσωπό σου;

Είναι πολύ βοηθητικό να αναγνωρίζεις το τι σε οδηγεί στο να πιάνεις συνέχεια το πρόσωπό σου. Συμβαίνει όταν αγχώνεσαι; Όταν πεθαίνεις από βαρεμάρα; Θέλεις να απασχολείς συνέχεια τα χέρια σου; Σκέψου, καταρχάς, ότι κατά μέσο όρο, όλοι το κάνουμε γύρω στις 3,5 φορές την ώρα, όταν είμαστε σε δημόσιο χώρο. Μην αυτομαστιγώνεσαι λοιπόν. «Όλοι είμαστε στη διαδικασία ρύθμισης του εαυτού μας και ανακουφιζόμαστε με ασυναίσθητες κινήσεις. Και σίγουρα δεν βοηθά το να προσπαθούμε να σκεφτούμε κάτι άλλο εκείνη την ώρα», τονίζει η κλινική ψυχολόγος Suzanne Mouton-Odum. Όταν αποκτάς συναίσθηση του γιατί το κάνεις, σου είναι και πιο εύκολο να το περιορίσεις.

Οι εναλλακτικές του χεριού στο πρόσωπο

Ας πούμε ότι είσαι στο λεωφορείο, πιάνεις τη χειρολαβή και σε τρώει το μάτι σου. Το ξύσιμο με το χέρι σου είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις. Η μία επιλογή είναι να το αγνοήσεις. Φαγούρα είναι, θα υποχωρήσει. Αν η ανάγκη ξεπερνά τη λογική, προτίμησε να το ξύσεις με τον ώμο ή το μπράτσο σου. Τέλος, κάνε τα αντισηπτικά τους καλύτερούς σου φίλους, και φρόντισε να έχεις πάντα ένα μαζί σου. Καθαρίζουμε και ξύνουμε. Σε έπιασε φαγούρα και μόνο που το σκέφτηκες, ε;

Τα ψυχολογικά αίτια

Η βαρεμάρα και η φαγούρα δεν είναι οι μόνοι λόγοι που αγγιζόμαστε ασυναίσθητα. Μπορεί να νιώθεις άγχος που ξεπερνά τα νορμάλ επίπεδα και να πιάνεις το πρόσωπό σου σε καταστάσεις υψηλού στρες. Εντόπισε τι το πυροδοτεί και κάνε πράγματα που σε ηρεμούν. Φρόντισε να κοιμάσαι καλά και, αν το έχεις ανάγκη, απευθύνσου σε έναν ειδικό. Είναι πολύ πράγματα που κοιμούνται στο υποσυνείδητό μας και εκδηλώνονται σωματικά.

Εξάσκηση εξάσκηση (και μακριά από το πρόσωπο)

Όσο δύσκολο και αν σου ακούγεται, τα πάντα βελτιώνονται με λίγη εξάσκηση. Δοκίμασε να καθίσεις στον καναπέ σου ακίνητη, με τα χέρια κάτω, για 5 λεπτά. Μην ξύνεσαι, μην αγγίζεις τα μαλλιά, ούτε το πρόσωπό σου, μην κάνεις τίποτα. Σιγά σιγά, αποκτάς μεγαλύτερη επίγνωση του εαυτού σου και μαθαίνεις να κοντρολάρεις την ξαφνική ανάγκη για ξύσιμο ή μηχανικές κινήσεις.

Βάλε υπενθύμιση

Να δεχτούμε ότι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας και δεν έχουν όλα τα tips την ίδια απήχηση σε όλους. Κάποιοι βάζουν post-its στο ψυγείο ή στην οθόνη του υπολογιστή για να θυμούνται τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να κάνουν. Μπορεί να σε βοηθήσει το να φοράς διάφορα δαχτυλίδια, επειδή σε ενοχλεί η αίσθησή τους στο πρόσωπό σου. Ή μπορεί να πρέπει να έχεις πάντα μαζί ένα αντισηπτικό τσέπης, ώστε να θυμάσαι να το χρησιμοποιείς. Ό,τι λειτουργεί για εσένα.