ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Oι 10 πιο ψύχραιμες συμβουλές που πρέπει να ακούσεις και να ακολουθήσεις

Unsplash

Τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται συνεχώς. Ήδη στη χώρα μας έχουν κλείσει όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ως ένα δραστικό μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Στον απόηχο των εξελίξεων, ένας Έλληνας ειδικός που διαπρέπει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού μας παρουσιάζει έναν χρήσιμο δεκάλογο προστασίας από τον κορονοϊό. Κι εμείς τον ακούμε προσεκτικά.

Με μία ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, o Μανώλης Κέλλης, o καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών και μέλος του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του ΜΙΤ της Βοστόνης, δίνει τις δικές του χρήσιμες συμβουλές για την προστασία μας από τον κορονοϊό. Ο τρόπος του είναι νηφάλιος και ψύχραιμος. Όμως, παίρνει τον κορονοϊό στα σοβαρά, χωρίς να μειώνει τον κίνδυνο. Ο καθηγητής κλείνει το κείμενό του με μία πολύτιμη συμβουλή. «Μην πανικοβάλλεστε, αλλά ούτε και να υποτιμάτε την κατάσταση. Ενεργήστε με γνώμονα την λογική, μειώστε στο ελάχιστο την εξάπλωση για να προστατεύσετε τους άλλους. Απολαύστε χρόνο με τους αγαπημένους σας και ενεργήστε σαν να είναι πανδημία, έτσι ώστε να μην γίνει πανδημία».

Ο ιός εξαπλώνεται ασυμπτωματικά

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τον έχεις ήδη κολλήσει και να τον μεταδίδεις χωρίς να το ξέρεις. Για να περιορίσουμε αυτήν την εκθετική εξάπλωση, παρακαλώ μείωσε στο ελάχιστο μεγάλες συναθροίσεις, ταξίδια, χειραψίες, αλλά και την επαφή με το πρόσωπό σου.

Χωρίς μέτρα θα μετρούσαμε εκατομμύρια θανάτους

Οι κύριοι λόγοι που οι αριθμοί παγκοσμίως έχουν μείνει χαμηλά, ειδικά στην Κίνα, έχει να κάνει με την επιστήμη, τον εντοπισμό, την αναγνώριση, τα πειράματα, τον βαθμό ετοιμότητας και τα δρακόντεια μέτρα. Χωρίς όλα αυτά, θα μετρούσαμε εκατομμύρια θανάτους, μόνο σε κινεζικό έδαφος, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Μην γελάς με τον ιό

Πρώτον γιατί ο ρυθμός εξάπλωσής του είναι πολύ χειρότερος από τη γρίπη. Δεύτερον, η θνητότητα είναι πολύ χειρότερη από τη γρίπη. Τρίτον, η έμφυτη ανοσία μας είναι σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο απ’ ό,τι έναντι της γρίπης. Τέταρτον, σε αντίθεση με τη γρίπη, δεν υπάρχουν εμβόλια. Πέμπτον, η ασυμπτωματική του εξάπλωση συνεπάγεται με το ότι δεν μπορούμε να τον περιορίσουμε, ζητώντας από τον κόσμο να μείνει σπίτι. Μικρές διαφορές στην εξάπλωση μπορούν να μετατρέψουν τους 10.000 θανάτους σε 50 εκατομμύρια, γι’ αυτό μην υποτιμάς την κατάσταση.

Μην φοράς μάσκα

Συγκεντρώνει τα μικρόβια που στη συνέχεια απλώνονται στο πρόσωπό σου, στο σπίτι σου, αλλά και στους αγαπημένους σου, όταν θα τη βγάλεις. Αν έχεις αρρωστήσει και υπάρχει «ανάγκη» να βγεις έξω, ναι, φόρεσε  μάσκα για να προστατεύσεις τους άλλους. Αλλά, αν δεν έχεις αρρωστήσει, αυτές οι μάσκες θα σε αρρωστήσουν κι επίσης θα λείψουν σημαντικά από τα κοντινά νοσοκομεία και τους θεράποντες γιατρούς/νοσηλευτές. Γι΄αυτό παρακαλώ μην τις συσσωρεύεις.

Αν είσαι άρρωστη μείνε σπίτι

Αν είσαι πραγματικά άρρωστη με μέτρια συμπτώματα γρίπης, μείνε σπίτι αντί να πας στο νοσοκομείο, για να αφήσεις χώρο για πιο σοβαρές περιπτώσεις. Πιθανότατα θα έχεις γρίπη, αλλά ακόμα κι αν είναι ο κορονοϊός δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε εμβόλιο, ούτε κάποια ειδική φροντίδα που μπορεί να παρέχει το νοσοκομείο σε περιπτώσεις μέτριου κινδύνου. Γι΄αυτό άφησε τα κρεβάτια ελεύθερα για εκείνους που χρειάζονται οξυγόνο και συσκευές αναπνοής.

Αντιμετώπισε κάθε επιφάνεια σαν να είναι μολυσμένη

Πλύνε συχνά τα χέρια σου. Άγγιξε όσο λιγότερο μπορείς το πρόσωπό σου. Αντικατάστησε τις χειραψίες με χαιρετισμούς με τον αγκώνα. Αντιμετώπισε το κινητό σου σαν να είναι μόνιμα μολυσμένο. Να το απολυμαίνεις με ειδικά μαντηλάκια και να το κρατάς μακριά από το κρεβάτι σου. Σπρώξε τις πόρτες με τα πόδια σου, ή κρατώντας οποιοδήποτε απολυμαντικό μέσο, ή το πίσω μέρος του χεριού σου. Συνέχισε να «πνίγεις» τα παιδιά σου με φιλιά (έτσι κι αλλιώς μοιράζεστε όλα τα μικρόβια του σπιτιού), αλλά κράτησε μακριά τα εξωτερικά μικρόβια. Κάποια από αυτά γίνουν προοδευτικά ουδέτερα και μπορεί η γρίπη της επόμενης χρονιάς να μην είναι τόσο σοβαρή με καλύτερη υγιεινή στο σπίτι.

Μείωσε την έκθεσή σου στο ελάχιστο

Αν γινόμαστε παρανοϊκοί, τότε μπορούμε απλά να μειώσουμε στο ελάχιστο την εκθεσή μας, δίνοντας την ευκαιρία στο σύστημα υγείας να ασχοληθεί με έναν χαμηλότερο δείκτη σοβαρών κρουσμάτων. Ναι, είσαι υγιείς και δε θα αρρωστήσεις. Ναι, επίσης, μπορεί και όλοι όσοι ξέρετε να εκτεθούν στον ιό. Όλα έχουν να κάνουν με τον ρυθμό των μολύνσεων. Αν τον επιβραδύνουμε, τότε τα νοσοκομεία μας δε θα μπουκώσουν και ο βαθμός θνησιμότητας θα είναι πολύ χαμηλότερος.

Ο ζεστός καιρός θα βοηθήσει

Σταδιακά, ελπίζουμε ότι ο ζεστός καιρός θα σταματήσει την εξάπλωση του ιού. Θα παίρνουμε περισσότερο αέρα, θα περνάμε περισσότερο χρόνο έξω. Περισσότερος ήλιος. Ελπίζουμε ότι μέχρι την επόμενη «σεζόν του κορονοϊού», θα έχουμε ανοσία, ίσως το εμβόλιο και τελικά θα γίνει «ακόμα μία γρίπη». Όμως, οι αμέσως επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Γι’ αυτό ας τις αντιμετωπίσουμε σαν πανδημία, ακριβώς για να μην γίνει πανδημία.

Πέρνα χρόνο με τους αγαπημένους σου

Είναι υπέροχο να χρησιμοποιήσεις την περίσταση για να περάσεις χρόνο με την οικογένειά σου. Προσωπικά, ακύρωσα 4 εκδηλώσεις μόνο την περασμένη εβδομάδα (το πάρτι γενεθλίων μου, ένα κοινό session με άλλα 5 εργαστήρια, μια ομιλία στο ελληνικό προξενείο κι ένα συνέδριο στην Ευρώπη). Δεν μετανιώνω, θα περάσω περισσότερο χρόνο με τους φοιτητές μου, την οικογένειά μου, τους στενούς μας φίλους, μαθαίνοντας, ενημερώνοντας (όπως σε αυτό το post) και δουλεύοντας πάνω σε σημαντικές εργασίες και υποτροφίες. Μια αυτό-επιβολή ταξιδιωτικής αργίας θα είναι στην πραγματικότητα θαυμάσια, και θα εστιάσει ξανά την προσοχή μας στα σημαντικά πράγματα.

Εμπιστεύσου τους ειδικούς

Περισσότερο απ’ όλα, υποστήριξε τις βασικές αρχές της επιστήμης, εμπιστεύσου τις συμβουλές των ειδικών κι εκτίμησε τη φοβερή πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και του εντοπισμού των ασθενειών. Θα αντικρίζαμε δεκάδες εκατομμύρια θανάτους αν δεν υπήρχε αυτή η πρόοδος και θα αναρωτιόμασταν γιατί οι θεοί είναι τόσο θυμωμένοι (μπορούμε ακόμα να αναρωτιόμαστε, αλλά τουλάχιστον να κάνουμε κάτι γι’ αυτό).

 

Καθημερινή προστασία από τον κορονοϊό

Ο Μανώλης Κέλλης μίλησε στην εκπομπή του Star, Αλήθειες με τη Ζήνα, προτρέποντας τα παιδιά να μείνουν σπίτι και να μην βγαίνουν έξω –με αφορμή το κλείσιμο των σχολείων. «Αυτή τη στιγμή πολλοί νέοι υποτιμούν τον ιό. Το πιο σημαντικό μήνυμα που θέλω να δώσω είναι να σεβαστούν όλοι τον ιό και τα μέτρα προφύλαξης που έχουν δώσει οι αρχές. Όχι μόνο για εσάς, αλλά και για τις οικογένειές σας. Ο μόνος τρόπος να επιζήσει ο πληθυσμός της Ελλάδας και ειδικά οι ηλικιωμένοι είναι να είμαστε όλοι προφυλαγμένοι. Τα νοσοκομεία της Ελλάδας δεν θα αντέξουν τόσους ασθενείς. Αν ο ιός έρχεται λίγο- λίγο και οι άνθρωποι στα νοσοκομεία είναι λιγότεροι, τότε εκείνοι που θα χάσουν τη ζωή τους θα είναι και λιγότεροι. Ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να σκέφτεται “τι μέτρα πρέπει να πάρω για να μην περάσει ο ιός από εμένα”».