ΦΟΒΟΣ

Τα 4 βήματα για να πετύχεις αυτό που θες χωρίς φόβο, σύμφωνα με την ειδικό

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί πώς θα ήταν η ζωή σου εάν δεν φοβόσουν; Είναι μία διαφωτιστική ερώτηση που μπορείς να θέσεις στον εαυτό σου για να ζεις καλύτερα, πιο ξεκάθαρα και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Τις περισσότερες φορές είναι ο φόβος που σε κάνει να σταματάς από αυτό που θέλεις να πετύχεις και βαθιά μέσα σου το γνωρίζεις. Θυμήσου τις φορές που έκανες πίσω για να μην απογοητεύσεις τους άλλους, τον εαυτό σου, καθώς και τις φορές που φοβήθηκες εκτός από την αποτυχία και την ενδεχόμενη επιτυχία. «Ποια/ποιος είμαι εγώ που θα τα καταφέρω;», είναι μια από τις κλασικές ερωτήσεις που κάνουμε στον εσωτερικό μας διάλογο.

Γράφει η Πόπη Δημητροπούλου*, Creative Business Coach, CPC

Ο Νίκος Καζαντζάκης  έλεγε «Ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά». Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που ο φόβος δεν είναι εμπόδιο αλλά αντίθετα σε προστατεύει από παρορμήσεις οι οποίες μπορούν να θέσουν τις καταστάσεις σε κίνδυνο, ενεργοποιώντας το αίσθημα της αυτοσυντήρησης.

Πώς μπορείς όμως να πετύχεις αυτό που θες χωρίς φόβο; Κάθε στόχος, κάθε επιθυμία είναι διαφορετική όπως και κάθε άτομο είναι ξεχωριστό. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν υπάρχουν μυστικές συνταγές επιτυχίας.

 

Δες κι αυτό: Η ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου κάθε πρώι που ξυπνάς

#1. Μια βασική αρχή για να ξεπεράσεις το σταδιο του φόβου είναι να χρησιμοποιήσεις τα αντίδοτά του, που δεν είναι άλλα από το κουράγιο και το θάρρος.

#2. Για να μπορέσεις όμως να φτάσεις στην τόλμη, πρέπει να έχεις την ικανότητα να αξιολογείς τα δεδομένα, να αναγνωρίζεις τις δεξιότητες που κατέχεις, να αντιλαμβάνεσαι εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και τέλος να είσαι παθιασμένη με την ιδέα.

#3. Για όλες τις φορές που δεν τόλμησες και απογοήτευσες τον εαυτό σου, σκέψου ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή και δεν βρισκόσουν στην κατάλληλη θέση για να το πετύχεις. Ξεκίνησε με αυτήν την αναγνώριση και κατέγραψε μέσα έναν κύκλο τι πραγματικά θα μπορουσες να πετύχεις αν δεν φοβόσουν, εξετάζοντας ρεαλιστικά όλες τις συνθήκες και τα δεδομένα.

#4. Αφού κάνεις την καταγραφή, βάλε τις επιθυμίες σου σε μιά σειρά ξεκινώντας από αυτές που διακαώς θέλεις να πραγματοποιηθούν. Στη συνέχεια ξεκίνα να σχεδιάζεις το πλάνο δράσης και αφού ετοιμάσεις τη στρατηγική σου, αξιολόγησε πώς θα αλλάξει η ζωή σου όταν ολοκληρώσεις τους συγκεκριμένους στόχους σε όλα τα επίπεδα, προσωπικά και επαγγελματικά.

Αν όλα πιστεύεις ότι είναι έτοιμα, απλά ξεκίνα!

*Ευχαριστούμε την Πόπη Δημητροπούλου, Creative Business Coach, CPC

Κλείσε μια Δωρεάν Συνεδρία Coaching. Επικοινωνία: www.kalifos.com, τηλ: 6977 075124.