ΣΧΕΣΕΙΣ

Σκοτώνει το σεξ ο ύπνος σε χωριστά κρεβάτια;

iStock

Τα ζευγάρια που μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι είναι πολλά και σίγουρα για πολλούς ο κοινός βραδινός ύπνος, είναι μια από τις πιο ιερές στιγμές της ημέρας: Να πέφτουν για ύπνο με τον άνθρωπό τους στο διπλανό μαξιλάρι. Είναι κακό όμως αν εσύ και ο σύντροφός σου κοιμάστε χωριστά;

Η αλήθεια είναι πως η πίεση γύρω από το νόημα του κοινόχρηστου κρεβατιού σε μια ερωτική σχέση, είναι μεγάλη. Αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για ένα κοινωνικά κατασκευασμένο σύστημα πεποιθήσεων, που δεν βασίζεται στην επιστήμη. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτοποριακής δουλειάς στην επιστήμη του ύπνου τα τελευταία 60 χρόνια προέρχεται από μελέτες ανθρώπων που κοιμούνται μόνοι σε εργαστήριο, υπό αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες.

Σκοτώνει το σεξ ο ύπνος σε ξεχωριστά κρεβάτια; Pexels

Αλλά ο ύπνος στον πραγματικό κόσμο, δεν συμβαίνει σε εργαστηριακά περιβάλλοντα. Ο ύπνος στον πραγματικό κόσμο είναι συχνά θορυβώδης, διακόπτεται και το πιο σημαντικό είναι κοινός. Όλα τα ζευγάρια, αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις όσον αφορά την κοινή εμπειρία ύπνου.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, πάνω από το 60% των ανθρώπων κοιμούνται μαζί. Ωστόσο, το αν ένα ζευγάρι πρέπει να κοιμάται μαζί ή όχι και κατά πόσο αυτή η επιλογή επηρεάζει και τη σεξουαλική ζωή τους, μας έχει απασχολήσει αρκετά καθόλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας.

Τι ισχύει για το «διαζύγιο ύπνου»;

Να τι μας λέει στην πραγματικότητα η επιστήμη για το κόστος και τα οφέλη του να κοιμάστε μαζί ή χώρια. Όταν ο ύπνος μετριέται αντικειμενικά, οι άνθρωποι στην πραγματικότητα κοιμούνται χειρότερα με έναν σύντροφο στην άλλη πλευρά του κρεβατιού. Στην πραγματικότητα, εάν κοιμάσαι με κάποιον που ροχαλίζει, μπορείς να τον κατηγορήσεις για έως και το 50% των διαταραχών του ύπνου σου.

Αλλά όταν οι επιστήμονες ρωτούν ακόμα και αυτούς που αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου, εξαιτίας του συντρόφου τους, αν προτιμούν να κοιμούνται μαζί τους ή μόνοι τους, οι περισσότεροι επιλέγουν τον κοινό ύπνο. Αυτό υποδηλώνει ότι ο κοινωνικός μας εγκέφαλος δίνει προτεραιότητα στην ανάγκη μας για εγγύτητα και ασφάλεια τη νύχτα, ακόμα και όταν αυτό έχει κόστος για τον ύπνο μας.

Τούτου λεχθέντος, όλα τα ζευγάρια πρέπει να έχουν τον ύπνο προτεραιότητα στη σχέση τους. Γιατί; Επειδή ο υγιής ύπνος μπορεί στην πραγματικότητα να ενδυναμώσει τις σχέσεις μας, ενώ οι άγρυπνες νύχτες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές ρωγμές. Μπορεί να θέσει έναν φαύλο κύκλο στην κίνηση των προβλημάτων ύπνου που οδηγούν σε προβλήματα σχέσης, προκαλώντας προβλήματα τόσο στην κοινή, όσο και στην επιμέρους υγεία και ευημερία του ζευγαριού.

Αλλά πριν απελπιστείς η επιστημονική έρευνα δείχνει επίσης ότι τα ζευγάρια με καλές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, είναι σε θέση να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που κατά τα άλλα συνδέονται με την έλλειψη συγχρονισμού στον ύπνο τους. Για πολλά ζευγάρια, οι ώρες πριν από τον ύπνο και μετά το ξύπνημα μπορεί να είναι σημαντικές για μια δυνατή σχέση. Εξάλλου, το κλειδί για υγιείς σχέσεις, είναι να ξέρεις πώς να διαπραγματεύεσαι τις διαφορές και να βρίσκεις συμβιβασμούς, μέρα και νύχτα.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει πολύ λίγη συστηματική έρευνα σχετικά με το πώς ο ύπνος σε ξεχωριστά κρεβάτια, επηρεάζει την ποιότητα ή την σεξουαλική ζωή των ζευγαριών. Πολλοί επιστήμονες, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι πολλά είναι τα ζευγάρια που επειδή κοιμούνται χωριστά έχουν σώσει τη σχέση τους.

Έτσι, στην ερώτηση «Είναι κακό αν ο σύντροφός μου και εγώ να κοιμόμαστε σε χωριστά κρεβάτια;», η επιστημονική απάντηση είναι «Όχι απαραίτητα». Ακριβώς όπως ο κοινός ύπνος  δεν εγγυάται μια επιτυχημένη σχέση, το να κοιμάσαι χωριστά από τον/την αγαπημένο/η σου, δεν καταδικάζει τη σχέση σε αποτυχία. Εάν το να κοιμάστε χώρια, φαίνεται η σωστή επιλογή για εσάς ως ζευγάρι, μην το σκεφτείς ως αίτηση «διαζυγίου ύπνου», αλλά ως τη δημιουργία μιας «συμμαχίας ύπνου».

Δεν υπάρχει μια στρατηγική που να ταιριάζει σε όλα τα ζευγάρια

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως όλα τα ζευγάρια πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην ποιότητα της ξεκούρασής τους. Άλλωστε, πρόκειται για μια ανθρώπινη ανάγκη η οποία καταλαμβάνει περίπου το 1/3 της ζωής μας. Αναλογικά, αυτό καταλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος της ζωής μας, πολύ περισσότερο από το σεξ. Κι όμως ο ύπνος λαμβάνει πολύ λιγότερη προσοχή σε σχέση με τη σεξουαλική μας ζωή. Η έρευνα δείχνει, ότι όταν είμαστε ξεκούραστοι, είμαστε πιο πιο επικοινωνιακοί, πιο ελκυστικοί, πιο αστείοι και με μεγαλύτερη ικανότητα να δείχνουμε ενσυναίσθηση στην καθημερινότητά μας. Όλα αυτά είναι σημαντικά χαρακτηριστικά για την ανάπτυξη και τη διατήρηση δυνατών σχέσεων.

Στο τέλος της ημέρας, δεν υπάρχει τίποτα πιο υγιεινό, πιο χαρούμενο και ακόμη πιο σέξι από έναν καλό, βραδινό ύπνο.